Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Λεύκανση δοντιών: Πώς μπορείς να το κάνεις, πόσο διαρκεί


Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια στροφή στις απαιτήσεις του κοινού προς την αισθητική οδοντιατρική. Το ερώτημα που απαντάται πιο συχνά είναι "Πώς θα αποκτήσω ένα κατάλευκο χαμόγελο;".

Όταν καθημερινά κατακλυζόμαστε από τα λαμπερά χαμόγελα των ηθοποιών και των παρουσιαστών, είναι λογικό να δημιουργείται η απορία αλλά και η ανάγκη για την απόκτηση ενός παρόμοιου χαμόγελου.

Οι επισκέπτες του οδοντιατρείου γίνονται λοιπόν πιο απαιτητικοί και ζητούν να ενημερωθούν για όλους τους σύγχρονους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βελτιώσουν το χαμόγελό τους. Ένα σημαντικό κεφάλαιο στο οπλοστάσιο του σύγχρονου οδοντιάτρου είναι και οι διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη λεύκανση των δοντιών.

Με ποιους τρόπους επιτυγχάνεται η λεύκανση των δοντιών;
Εάν είστε υποψήφιος για λεύκανση, θα πρέπει να συζητήσετε με τον οδοντίατρο για να αποφασίσετε από κοινού αν θα γίνει η λεύκανση με δραστικές θεραπευτικές τεχνικές στο χώρο του ιατρείου ή με την εφαρμογή λευκαντικού παράγοντα στο σπίτι, κάτω από τις οδηγίες και την παρακολούθηση του οδοντιάτρου.

Πώς γίνεται η λεύκανση στο χώρο του ιατρείου;
Η λεύκανση στο ιατρείο είναι πλήρως ελεγχόμενη από τον οδοντίατρο και απαιτεί συνήθως δύο έως τρεις επισκέψεις, διάρκειας 30 λεπτών περίπου η καθεμία. Μεταξύ των επισκέψεων μεσολαβεί διάστημα μιας εβδομάδας. Μετά την επιλογή του ασθενούς και την ενημέρωσή του, ακολουθεί η προετοιμασία του. Γίνεται καλός καθαρισμός και στίλβωση των δοντιών, ενώ οι υπάρχουσες τερηδόνες και τα χαλασμένα σφραγίσματα αντικαθίστανται. Καταγράφεται η απόχρωση των δοντιών του ασθενή, έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της λεύκανσης μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Τοποθετείται προστατευτικό τζελ στα ούλα ή χρησιμοποιείται ελαστικός απομονωτήρας για την προστασία των ούλων. Στη συνέχεια, εφαρμόζεται πάνω στα δόντια ο λευκαντικός παράγοντας, ο οποίος περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου σε αναλογία 30-35%, και περιμένουμε περίπου 20 λεπτά για να επιδράσει. Για να επιταχυνθεί ο χρόνος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ανάλογα με το σύστημα, και μία συσκευή ειδικού φωτός. Ανάλογα με το αποτέλεσμα κάθε συνεδρίας, θα κριθεί αν είναι απαραίτητη η συνέχιση της διαδικασίας σε άλλη επίσκεψη.

Πώς γίνεται η λεύκανση στο σπίτι;
Υπάρχουν διάφορα προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για λεύκανση στο σπίτι, με την προϋπόθεση ότι θα σας τα χορηγήσει ο οδοντίατρός σας. Τα προϊόντα που κυκλοφορούν ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα και να μην έχουν αποτελέσματα. Το συστατικό που χρησιμοποιείται είναι το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου σε διάφορες συγκεντρώσεις. Αρχικά, προετοιμάζεται ο ασθενής στο οδοντιατρείο, όπως ακριβώς και στην περίπτωση της λεύκανσης με τεχνικές στο ιατρείο. Στη συνέχεια, θα παρθούν τα αποτυπώματα των δοντιών, έτσι ώστε να κατασκευαστούν ειδικοί εξατομικευμένοι μαλακοί νάρθηκες. Στη δεύτερη συνεδρία ελέγχεται ο νάρθηκας, αν εφαρμόζει σωστά στο στόμα, και δίνονται οι οδηγίες για τη χρήση του λευκαντικού παράγοντα σε συνδυασμό με το νάρθηκα. Ανάλογα με το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να φοράτε το νάρθηκα ή κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας ή μία δύο ώρες κατά τη διάρκεια της μέρας. Η όλη διαδικασία κρατά συνήθως δύο εβδομάδες και κάθε εβδομάδα θα πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο, για να ελέγχει το αποτέλεσμα.

Τι προβλήματα μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της λεύκανσης;
Είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο να παρουσιαστούν ορισμένα μικροπροβλήματα κατά τη διάρκεια της λεύκανσης. Έτσι, μπορεί να παρατηρηθεί ευαισθησία στα δόντια σας, η οποία όμως δεν είναι μόνιμη και εξαφανίζεται μετά το πέρας της θεραπείας. Εάν η ευαισθησία είναι αρκετά ενοχλητική, συζητήστε το με τον οδοντίατρό σας, ο οποίος ίσως σας προτείνει ελάττωση της δόσης και του χρονικού διαστήματος που πρέπει να φοράτε το νάρθηκα. Επίσης, σε ορισμένους ασθενείς παρουσιάζεται ερεθισμός των ούλων, είτε γιατί δεν εφαρμόζει καλά ο νάρθηκας είτε γιατί έρχεται σε άμεση επαφή ο λευκαντικός παράγοντας με τα ούλα. Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι μικρής σημασίας και εξαφανίζονται αφού διακοπεί η λεύκανση. Παρ΄ όλα αυτά, συζητήστε με τον οδοντίατρό σας την πιθανότητα να εμφανιστούν προβλήματα και πώς να τα αποφύγετε.

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο;
Από τη στιγμή που ο ασθενής μπαίνει στη διαδικασία της λεύκανσης των δοντιών του, πρέπει να γνωρίζει ότι το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο. Με την πάροδο του χρόνου, ένα σημαντικό ποσοστό των δοντιών έχει την τάση να επανακτήσει το αρχικό χρώμα. Το γεγονός αυτό καθιστά απαραίτητο στην όλη διαδικασία να ενσωματωθεί η παράμετρος "διατήρηση του αποτελέσματος". Το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο μπορεί να επανέλθει η αρχική απόχρωση των δοντιών είναι περίπου δύο έως τρία χρόνια. Αρα η διατήρηση του αποτελέσματος μπορεί να εξασφαλιστεί είτε με μία αναμνηστική δόση στο ιατρείο μία φορά το χρόνο είτε με την επαναχρησιμοποίηση του νάρθηκα κάθε έξι μήνες για πέντε έξι μέρες.

Ανταποκρίνονται όλα τα δόντια στη λεύκανση;
Τα λευκαντικά προϊόντα δεν διορθώνουν όλους τους τύπους των δυσχρωμιών με τον ίδιο εντυπωσιακό τρόπο. Για παράδειγμα, τα δόντια με αποχρώσεις κίτρινες, πορτοκαλί και ανοικτό καφέ, καθώς και αυτές που προκαλούνται από την πάροδο του χρόνου ανταποκρίνονται άριστα στις διαδικασίες της λεύκανσης. Οι γκρι, μπλε και σκούρο καφέ αποχρώσεις, όπως και αυτές που οφείλονται σε φάρμακα και, γενικά, νοσήματα είναι πολύ πιο δύσκολο έως αδύνατο, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με λεύκανση. Γι' αυτό, ο οδοντίατρος πρέπει να εκτιμήσει το μέγεθος και την ποιότητα της δυσχρωμίας και, ανάλογα, να σας προτείνει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης.

Εάν έχω σφραγίσματα ή θήκες, μπορώ να κάνω λεύκανση;
Οι λευκαντικοί παράγοντες δεν έχουν καμία επίπτωση στο χρώμα των σφραγισμάτων ή των προσθετικών εργασιών. Το πρόβλημα που θα παρουσιαστεί είναι ότι τα δόντια σας θα γίνουν πιο λευκά, ενώ τα σφραγίσματα και οι θήκες θα παραμείνουν στο αρχικό τους χρώμα. Αυτό λύνεται με την αλλαγή των σφραγισμάτων, τουλάχιστον μία βδομάδα μετά το πέρας της λεύκανσης.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.