Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις


Συναγερμός στην Κροατία για ναρκοπέδια στο δρόμο των προσφύγων!

Ομάδα ειδικών σπεύδει στα σύνορα με τη Σερβία.

Ειδικούς αποναρκοθέτησης κάλεσε η κροατική αστυνομία στα σύνορα της χώρας με τη Σερβία όπου φτάνουν με τα πόδια εκατοντάδες πρόσφυγες καθώς διατυπώνονται φόβοι πως υπάρχει κίνδυνος από την ύπαρξη ναρκοπεδίων στην περιοχή αυτή, όπως ανακοίνωσε το κροατικό Κέντρο Αποναρκοθέτησης.

«Η αστυνομία ήρθε σε επαφή μαζί μας και στέλνουμε ομάδα στη συνοριακή περιοχή της ανατολικής Κροατίας», δήλωσε αξιωματούχος του Κέντρου.

Στην Ανατολική Κροατία, στη μεθόριο με τη Σερβία, σημειώθηκαν συγκρούσεις κατά τον πόλεμο του 1991-1995, ο οποίος οδήγησε στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

----------------

Πλημμυρισμένο από ξενοφοβικά σχόλια το Facebook στη Γερμανία

Μεταβάλλεται εν μέρει σε τόπο συνάντησης νεοναζί και ρατσιστών.

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερα ξενοφοβικά και ρατσιστικά σχόλια δημοσιεύονται από χρήστες του Facebook στη Γερμανία. Η κυβέρνηση ζητά τη διαγραφή τους και το FB υπόσχεται άμεσα μέτρα. Θα αποδώσουν όμως;

Το Facebook έχει περίπου 27 εκατομμύρια χρήστες στη Γερμανία. Το ιδιαίτερα δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης δίνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα ανταλλαγής φωτογραφιών, απόψεων, αλλά και σχολιασμού. Όμως, όσο εντείνεται η προσφυγική κρίση παρατηρείται ότι τουλάχιστον η γερμανική εκδοχή του Facebook μεταβάλλεται εν μέρει σε τόπο συνάντησης νεοναζί και ρατσιστών, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να δημοσιεύουν ανενόχλητα τα ξενοφοβικά τους συνθήματα χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά έλεγχος.

Λόγω των πολλών δημόσιων διαμαρτυριών Γερμανών χρηστών για την παρουσία ακροδεξιών απόψεων και σχολίων στο Facebook ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας συναντήθηκε στο Βερολίνο με εκπροσώπους της αμερικανικής πλατφόρμας δικτύωσης, οι οποίοι τον ενημέρωσαν ότι ένα ρατσιστικό σχόλιο μπορεί να σβηστεί από την ιστοσελίδα ακόμα και μέσα σε 24 ώρες. Παράλληλα το Facebook δεσμεύθηκε να ξεκινήσει εκστρατεία για περισσότερο αντίλογο (counterspeech) σε ξενοφοβικά σχόλια στην ιστοσελίδα και ανακοίνωσε ότι ξεκινά οικειοθελώς συνεργασία με τον γερμανικό μη κερδοσκοπικό σύλλογο «Αυτοέλεγχος Πολυμέσων» (FSM).

Στόχος του FB είναι το κέρδος και τίποτα άλλο

Μπορεί το μότο του Facebook να είναι «Connecting People» και οι εκπρόσωποί του να αρέσκονται να υπενθυμίζουν τον θετικό ρόλο της πλατφόρμας δικτύωσης κατά τη διάρκεια της «Αραβικής Άνοιξης», όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Όμως το κίνητρο της αμερικανικής επιχείρησης δεν είναι η διασφάλιση της ελεύθερης επικοινωνίας, υποστηρίζει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου Άρμιν Ροτ: «Στόχος του Facebook είναι να ευχαριστήσει τους μετόχους. Και εκείνοι είναι ικανοποιημένοι όταν αποδίδει η επένδυσή τους. Πρόκειται για μια επιχείρηση σαν όλες τις άλλες, με στόχο το κέρδος».

Η εκστρατεία αντίλογου δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, λέει η συντάκτης Αννα Μαράικε Κράουζε, υπεύθυνη του λογαριασμού στο Facebook της δημοφιλούς ειδησεογραφικής ιστοσελίδας tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης(ARD): «Για να έχεις αντίλογο πρέπει να υπάρχει και ομάδα χρηστών η οποία θα πει ανοιχτά τις απόψεις της. Αν οι χρήστες γνωρίζουν ότι υπάρχει μια διαδικτυακή πλατφόρμα που δεν σβήνει ρατσιστικά ή ξενοφοβικά συνθήματα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο Facebook, η πιθανότητα να βρεθούν χρήστες οι οποίοι επώνυμα να προβάλουν αντίσταση σε όσα γράφονται είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι φίλοι της tagesschau.de στο Facebook να γνωρίζουν ότι εμείς στηρίζουμε με κάθε τρόπο τον αντίλογο. Και επίσης ότι ως συντάκτες παίρνουμε σαφέστατα θέση κατά των σχολίων που είναι περιφρονητικά για τον άνθρωπο. Μόνο τότε είναι εφικτός ένας πραγματικός αντίλογος».

----------------

Φαρμακονήσι: Ανάμεσα στους διασωθέντες οι διακινητές


Επτά αλλοδαποί από τους 99 διασωθέντες του πολύνεκρου ναυαγίου που σημειώθηκε ανοιχτά του Φαρμακονησίου φέρονται πως ήταν ο διακινητές των προσφύγων από τη Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες από το λιμενικό σώμα οι επτά φερόμενοι ως διακινητές, μετά την ολοκλήρωση της δικογραφίας, θα παρουσιαστούν ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω, προκειμένου απαγγελθούν κατηγορίες.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι έρευνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή από περιπολικά σκάφη για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Χθες, ολοκληρώθηκε ο υποβρύχιος έλεγχος εντός του βυθισθέντος σκάφους από την Ομάδα Ειδικών Καταδύσεων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, που είχε ξεκινήσει από τις 13 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, για τους διασωθέντες θα μεταφερθούν από τη Λέρο και τη διαμονή στη Ρόδο, προκειμένου ξεκινήσει η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών, στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Δωδεκανήσου.

----------------

Αυστρία: Ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα με την Ουγγαρία


Αυστηρότερους έλεγχους θα εφαρμόσει από τα μεσάνυχτα η Αυστρία στα σύνορα της με την Ουγγαρία όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση αυτή, τόνισε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι τα νέα μέτρα μπορεί να επεκταθούν και στα σύνορα με άλλες χώρες, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που θα προσπαθήσουν να περάσουν σε αυστριακό έδαφος.

Ο εκπρόσωπος απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνουν οι έλεγχοι αυτοί.

----------------

Μάθημα ανθρωπιάς από έναν Δανό αστυνομικό στους συναδέλφους του της Ουγγαρίας


Συγκίνηση προκαλεί η φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ένας αστυνομικός από την Δανία να παίζει με ένα κοριτσάκι - πρόσφυγα από τη Συρία. Όπως αναφέρει το buzzfeed.com, την περασμένη εβδομάδα ο φωτογραφικός φακός του Claus Fisker, κατέγραψε αυτήν την εικόνα ανθρωπιάς, στον αυτοκινητόδρομο βόρεια της Padborg.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες ο Δανός αστυνομικός, αρχικά έχει γονατίσει για να παίξει με το νεαρό κοριτσάκι, ενώ στη συνέχεια, χαμογελώντας, της «κάνει ματάκια» και έχει κάτσει στον δρόμο.

Δείτε τις φωτογραφίες









----------------

Οι συνοριακοί έλεγχοι επηρεάζουν τα κύματα μεταναστών

Επιβράδυνση της ροής μετά το ρεκόρ αφίξεων.

Οι συνοριακοί έλεγχοι που επανέφερε η Γερμανία επιβράδυναν τη ροή των μεταναστών που περνούν από την Αυστρία κατευθυνόμενοι στον προορισμό της επιλογής τους. Σήμερα προκλήθηκαν καθυστερήσεις και ακυρώσεις σιδηροδρομικών δρομολογίων κοντά στα βορειοδυτικά σύνορα της Αυστρίας, ανέφερε η εθνική εταιρία σιδηροδρόμων.

Έπειτα από ρεκόρ αφίξεων τη Δευτέρα, λιγότεροι μετανάστες εισήλθαν στην Αυστρία καθώς η Ουγγαρία προσπάθησε να ασφαλίσει τα νότια σύνορά της από χιλιάδες ανθρώπους που διασχίζουν πεζή τα Βαλκάνια, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Όμως στο Σάλτσμπουργκ, την τελευταία πόλη καθ’ οδόν προς τη Γερμανία, όπου μέχρι πρόσφατα τα τρένα σταματούσαν μόνο για λίγο προτού συνεχίσουν για το Μόναχο της Γερμανίας, ο αριθμός των ανθρώπων αυξάνεται.

«Πολλοί ταξιδιώτες περιμένουν ήδη στον κύριο σιδηροδρομικό σταθμό του Σάλτσμπουργκ για να συνεχίσουν το ταξίδι τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρία OeBB, χωρίς να δίνει στοιχεία. «Η OeBB συμβουλεύει τους επιβάτες να μην ταξιδεύουν στη Γερμανία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Εξαιτίας των συνοριακών ελέγχων, μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις και ακυρώσεις τρένων», ανέφερε η OeBB, προσθέτοντας πως σημειώνονται ήδη πολύωρες καθυστερήσεις.

Περίπου 600 μετανάστες πέρασαν τη νύχτα στον σταθμό του Σάλτσμπουργκ και 500 ξεκίνησαν πεζή για τα γερμανικά σύνορα σήμερα, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Σάλτσμπουργκ.

Χθες, τελευταία ημέρα προτού η Ουγγαρία σφραγίσει τα σύνορά της με τη Σερβία με έναν φράχτη από συρματόπλεγμα, 15.700 άνθρωποι έφθασαν στην Αυστρία μέσω της συνοριακής πόλης Νίκελσντορφ, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο ανατολικό κρατίδιο Μπούργκανλαντ.

«Η νύχτα ήταν λίγο πιο ήσυχη», είπε ο εκπρόσωπος. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε πως 4.000 άνθρωποι διέσχισαν τα σύνορα από τα μεσάνυχτα.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ουγγαρία μετέφερε δεκάδες χιλιάδες μετανάστες κοντά στα σύνορά της με την Αυστρία και τους άφησε να φθάσουν με τα πόδια στην άλλη πλευρά.

«Νομίζουμε πως πολλές χιλιάδες άνθρωποι ήταν ακόμη καθ' οδόν στην Ουγγαρία προτού κλείσει ο φράχτης και σίγουρα θα φθάσουν στο Νίκελσντορφ εδώ στην Αυστρία και θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τη Γερμανία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι συζητήσεις στο υπουργείο Εσωτερικών στη Βιένη συνεχίζονταν ακόμη σήμερα το πρωί σχετικά με το ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος του στρατού ο οποίος θα συνδράμει στη διενέργεια αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορα της Αυστρίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η Αυστρία ετοιμάζεται επίσης για μια αλλαγή των μεταναστευτικών διαδρομών μετά την καταστολή που ασκεί η Ουγγαρία στα σύνορα με τη Σερβία.

«Σήμερα θα είναι μια αποφασιστική ημέρα για εμάς», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της χώρας για τη δημόσια ασφάλεια Κόνραντ Κόγκλερ, στον ραδιοφωνικό σταθμό ORF. «Περιμένουμε ότι, αν τα μέτρα (της Ουγγαρίας) είναι πολύ αποτελεσματικά, θα πρέπει να διαχειριστούμε διαφορετικές, νέες διαδρομές».

Όσοι διέρχονται από τα σύνορα δεν είναι σίγουροι ότι θα τους επιτραπεί να συνεχίσουν τον δρόμο τους για τη Γερμανία. Η αστυνομία στο Νίκελσντορφ μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες σε έκτακτα κέντρα διαμονής στη νοτιοανατολική Αυστρία.

«Τι κάνουμε; Δεν ξέρουμε. Είμαι πολύ θυμωμένος», δήλωσε ένας άνδρας στο Νίκελσντορφ, που είπε πως είναι Σύρος.

----------------

Ερυθρός Σταυρός και Ερυθρά Ημισέληνος στο πλευρό των προσφύγων

Οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των αναγκών σε Ειδομένη και νησιά του Αιγαίου.

Τις ανάγκες των προσφύγων στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, ώστε να τεκμηριώσει τις εισηγήσεις της προς τη Διεθνή Ομοσπονδία, τόσο για το ύψος της απαιτούμενης οικονομικής ενίσχυσης όσο και για την οργάνωση των κλιμακίων των εθελοντών, κατέγραψε αντιπροσωπεία κλιμακίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου στην περιοχή της Ειδομένης.

«Μέσω του προγράμματος έκτακτης ανάγκης, που κάλυψε την τετράμηνη χρονική περίοδο από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, λάβαμε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου περίπου 300.000 ελβετικά φράγκα και μπορέσαμε να διανείμουμε 10.000 πακέτα στις ευπαθείς ομάδες μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνης Αυγερινός. Με τη νέα χρηματοδότηση που ζήτησε ο Οργανισμός, -όπως εξήγησε ο κ. Αυγερινός- θα δοθεί η δυνατότητα στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό να καλύψει επιπλέον 45.000 μετανάστες, μέσω της διανομής, φαγητού, νερού και ειδών προσωπικής υγιεινής. «Το ποσό που θα συγκεντρωθεί, δηλαδή 2,7 εκατομμύρια ευρώ, θα διατεθεί επίσης σε παροχή έκτακτης υγειονομικής περίθαλψης, σε υπηρεσίες επανασύνδεσης οικογενειών και σε δράσεις ψυχοκοινωνικής στήριξης» διευκρίνισε ο κ. Αυγερινός.

Επίσης, συνεχίζεται η συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας στις εγκαταστάσεις του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης στο Λιμάνι..

Συμμετοχή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο Φαρμακονήσι

Στο μεταξύ άμεση ήταν η κινητοποίηση της Διεύθυνσης Αναζητήσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μετά το τραγικό συμβάν στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, όπου σκάφος το οποίο μετέφερε άγνωστο αριθμό μεταναστών ανετράπη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πλέον των 34 ατόμων. Στέλεχος της Διεύθυνσης πρόκειται να μεταβεί στη Λέρο, όπου βρίσκονται οι διασωθέντες του ναυαγίου για την επιτόπου παρακολούθηση της κατάστασης. Παράλληλα, η ιατροδικαστική ομάδα της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού μεταβαίνει στη Ρόδο, όπου έχουν μεταφερθεί οι νεκροί.

Στόχος της κινητοποίησης είναι να καλυφθούν κατά το δυνατόν οι ανάγκες επικοινωνίας των διασωθέντων και η λήψη ειδικών αιτήσεων, αφενός μεν για τον προσδιορισμό των αγνοούμενων, αφετέρου δε για τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των θυμάτων και την ενημέρωση των οικείων τους.

----------------

Προειδοποιεί για περισσότερους θανάτους προσφύγων στο Αιγαίο ο ΟΗΕ


Όσο περισσότερο χρόνο καθυστερήσουν οι πολιτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, "τόσο περισσότερο χάος θα προκληθεί, τόσο μεγαλύτερο βάρος θα δημιουργηθεί για την Ελλάδα και τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να διαφύγουν από τη Συρία", προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM).

"Φοβόμαστε ότι η αναποφασιστικότητα στην Ευρώπη θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους στο Αιγαίο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του IOM Λέοναρντ Λόιντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη προσθέτοντας ότι η απόφαση ευρωπαϊκών χωρών για την επιβολή συνοριακών ελέγχων θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες.

Παράλληλα, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει "βαθιά απογοήτευση" από την αποτυχία των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φθάσουν σε οριστική συμβιβαστική λύση για το σχέδιο κατανομής των 120.000 προσφύγων.

"Χρειάζεται αποφασιστική συμφωνία χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις για την αντιμετώπιση των αναγκών, καθώς και αποφασιστικές ενέργειες με βάση την αλληλεγγύη από όλες τις χώρες μέλη", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Αντόνιο Γκουτέρες που εκδόθηκε στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IOM, 464.876 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει από τις αρχές του έτους τη Μεσόγειο, από 432.000 που έδειχναν τα στοιχεία μόλις της περασμένης Παρασκευής, αριθμός διπλάσιος ήδη του συνολικού αριθμού προσφύγων και μεταναστών που έκαναν το 2014 την ίδια θαλάσσια διαδρομή.

Σύμφωνα με τον IOM, 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις προηγούμενες ημέρες προσπαθώντας να διασχίσουν τη θαλάσσια ζώνη ανάμεσα στα τουρκικά παράλια και τα ελληνικά νησιά.

Η Ελλάδα και η Ιταλία συμφώνησαν στη δημιουργία ενός ή περισσότερων κέντρων πρώτης υποδοχής και καταγραφής προσφύγων στο έδαφός τους κατά τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τομας ντε Μεζιέρ, λίγο πριν από την επίσημη ολοκλήρωση της συνόδου, εκτός από την παροχή οικονομικής βοήθειας στις χώρες που βρίσκονται κοντά στην περιοχή όπου συνεχίζεται η κρίση και την Τουρκία, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών συμφώνησαν στη δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων (hot spots) στην Ελλάδα και την Ιταλία.

«Σήμερα η Ελλάδα ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι είναι έτοιμη να δημιουργήσει έναν ή περισσότερους καταυλισμούς υποδοχής προσφύγων. Η Ελλάδα ξεκαθάρισε επίσης ότι θα συνεργαστεί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNHCR), κάτι το οποίο ζητούσαμε εδώ και καιρό. Η Ελλάδα ζήτησε να λάβει οικονομική βοήθεια για τη δημιουργία τoυ hot spot, κάτι που περιλαμβάνεται στην απόφασή μας», εξήγησε ο ντε Μεζιέρ.

Ταυτόχρονα, οι υπουργοί Εσωτερικών αποφάσισαν την οριστικοποίηση του καταλόγου των χωρών της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης που θεωρούνται "ασφαλείς" και κατά συνέπεια οι προερχόμενοι από αυτές δεν δικαιούνται ασύλου. Η Τουρκία δεν περιλαμβάνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, στον κατάλογο αυτόν, γεγονός που καθιστά αδύνατη την επαναπροώθηση ατόμων που έχουν φθάσει στο έδαφος της ΕΕ προερχόμενα από την Τουρκία.

----------------

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ από το τραγικό ναυάγιο με τους 22 νεκρούς ανοικτά της Τουρκίας


Ενώ οι επιχειρήσεις για την ανεύρεση επιζώντων συνεχίζονται, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ένα βίντεο από το τουρκικό DHA δείχνει τη στιγμή που το πλοίο που μετέφερε μετανάστες στην Κω, βυθίζεται ανοικτά των νοτιο-δυτικών ακτών της Τουρκίας.

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι, ανάμεσά τους 4 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, ενώ οι Τούρκοι λιμενοφύλακες κατόρθωσαν να διασώσουν 211 άτομα που επέβαιναν στο πλοίο, το οποίο είχε αποπλεύσει από την περιοχή της Ντάτσα.

Δείτε το βίντεο:

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

 


----------------  

Ολυμπιονίκης της Αθήνας στην πυγμαχία βοηθά τους πρόσφυγες στη Λέσβο  

 Ο ασημένιος Ολυμπιονίκης της Αθήνας στην πυγμαχία Βρετανός Αμίρ Καν ηγείται ανθρωπιστικής αποστολής ειδών πρώτης ανάγκης σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους πρόσφυγες από τη Συρία που φτάνουν στην Ελλάδα. Τα φορτηγά αναμένεται να φτάσουν στη Λέσβο την ερχόμενη Παρασκευή ενώ δεν αποκλείεται και ο ίδιος ο παγκόσμιος πρωταθλητής να βρίσκεται στο νησί για να βοηθήσει τους αλλοδαπούς. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο 28χρονος πατέρας ανέφερε πως αποφάσισε να βοηθήσει αφού αντίκρισε τις τραγικές εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου με τα άψυχα κορμιά μικρών παιδιών στις παραλίες του Αιγαίου. «Ο λόγος που θέλω πραγματικά να βοηθήσω είναι το γεγονός ότι έχω και εγώ ένα μικρό κοριτσάκι και δεν μπορώ να βλέπω αυτά τα παιδιά να υποφέρουν και τις οικογένειες τους να καταστρέφονται», δήλωσε ο Ολυμπιονίκης. «Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν τη βοήθεια μας, την υποστήριξη μας. Είναι θλιβερό να βλέπεις ανθρώπους να πεθαίνουν από την πείνα», ανέφερε ο Βρετανός πυγμάχος.   

----------------   

Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές σε ένα βίντεο Η κρίση σε αριθμούς.

«Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ρισκάρουν τα πάντα για να φτάσουν στην Ευρώπη. Ποιοι είναι και για ποιο λόγο έρχονται;», διερωτάται το αμερικανικό δίκτυο CNN, το οποίο δημιούργησε ένα βίντεο που αποτυπώνει αυτές τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Με τη βοήθεια χαρτών, στο βίντεο αποτυπώνονται οι οδοί που ακολουθούν, από τη Συρία, το Αφγανιστάν, χώρος της κεντρικής και δυτικής Αφρικής. Παράλληλα, αριθμοί αποκαλύπτουν τις αιτήσεις ασύλου που έχουν κατατεθεί ανά χώρα της Ευρώπης, για να καταλήξει το βίντεο με τον αριθμό των ανθρώπων που βρήκαν τον θάνατο στα νερά της Μεσογείου φέτος.  

  

----------------   

Πράσινο φως για τα 30 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό   

Πώς θα λειτουργούν τα κέντρα καταγραφής μεταναστών. 
Ο υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλα τα απαραίτητα έγγραφα σχετικά με τη σύσταση της ρυθμιστικής αρχής που θα διαχειριστεί τα χρήματα που θα προέλθουν από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, η Επιτροπή εξετάζει τα έγγραφα αυτά με διαδικασία κατεπείγοντως, ούτως ώστε να αποδεσμευτεί άμεσα τα πρώτα 30 εκατομμύρια ευρώ, από τα 450 εκατ. που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι οι ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν την Επιτροπή για την πρόθεσή τους να αποστείλουν επίσημο αίτημα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. «Είχαμε ζητήσει από την ελληνική πλευρά να το κάνει νωρίτερα», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. Όσον αφορά τα κέντρα καταγραφής μεταναστών που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα και στην Ιταλία, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό τόνισε ότι δεν είναι ούτε κέντρα υποδοχής, ούτε κέντρα κράτησης. Η ίδια εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει καθορίσει δύο βασικά κέντρα καταγραφής, ένα στη Σικελία της Ιταλίας και ένα στον Πειραιά. Στα σημεία αυτά πρόκειται να μεταβεί προσωπικό από τη Europol, τη Frontex και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΥΥΑ) προκειμένου να βοηθήσουν τις Αρχές να διεξάγουν γρήγορα δράσεις εντοπισμού, καταγραφής και λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων εισερχόμενων μεταναστών. Στη συνέχεια το προσωπικό των τεσσάρων αυτών οργανισμών θα μεταβεί σε μικρότερα κέντρα καταγραφής μεταναστών. Για παράδειγμα, στη Σικελία, εξήγησε η Ν. Μπερτρό, θα λειτουργήσουν τέσσερα hotspots σε διαφορετικές τοποθεσίες. Οι αιτούντες άσυλο θα διοχετεύονται αμέσως σε μια διαδικασία χορήγησης ασύλου όπου οι ομάδες στήριξης της ΕΥΥΑ θα συμβάλουν στη διεκπεραίωση υποθέσεων ασύλου το συντομότερο δυνατόν. Για εκείνους οι οποίοι δεν χρήζουν προστασίας, η Frontex θα βοηθά τα κράτη-μέλη, συντονίζοντας την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών. Η Europol θα βοηθά στις έρευνες για την εξάρθρωση των δικτύων εμπορίας και παράτυπης διακίνησης ανθρώπων.

----------------   

Μισό εκατ. πρόσφυγες μπήκαν στην ΕΕ το 2015 σύμφωνα με τη Frontex   

Μόνο τον Αύγουστο μπήκαν 156.000 άνθρωποι. 
Περισσότεροι από 500.000 πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ του Ιανουαρίου και του Αυγούστου 2015, έναντι 280.000 για το σύνολο του 2014, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία για την προστασία των συνόρων Frontex, προειδοποιώντας όμως ότι κάποιοι ενδέχεται να έχουν καταμετρηθεί δύο φορές. Αριθμοί ρεκόρ καταγράφηκαν επί πέντε συνεχόμενους μήνες, με 156.000 πρόσφυγες να εισήλθαν στην ΕΕ τον Αύγουστο, πρόσθεσε η Frontex. Παρόλα αυτά η υπηρεσία διευκρίνισε ότι ένας «μεγάλος αριθμός προσώπων που εντοπίστηκαν στα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Ουγγαρίας είχαν ήδη καταγραφεί κατά την άφιξή τους από την Τουρκία στην Ελλάδα λίγες εβδομάδες νωρίτερα». Εξάλλου τα ελληνικά νησία κατέγραψαν αριθμό ρεκόρ αφίξεων τον Αύγουστο, με 88.000 πρόσφυγες και μετανάστες να φτάνουν στις ακτές τους, αριθμός έντεκα φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2014. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία είναι Σύροι πρόσφυγες. Με δεδομένη αυτή «τη μεγάλη μεταναστευτική πίεση» η Frontex ζήτησε επιπλέον προσωπικό το οποίο θα βοηθήσει στην καταγραφή των προσφύγων και των μεταναστών στη Λέσβο και την Κω, «που πλήττονται ιδιαίτερα», όπως δήλωσε ο Φαμπρίς Λεγκέρι, διευθυντής της Frontex, σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Τουρκία κάνουν λόγο για ολοένα και πιο επιθετικούς και σκληρούς διακινητές, οι οποίοι αγνοούν την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και αναγκάζουν τους πρόσφυγες να μπουν σε υπερφορτωμένες φουσκωτές βάρκες ώστε να αποκομίσουν τα μέγιστα κέρδη από κάθε ταξίδι», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Μεγάλος αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την Ουγγαρία, όπου στα σύνορα με τη Σερβία έχει εικοσαπλασιαστεί ο αριθμός των προσώπων που καταγράφονται κάθε μήνα, φτάνοντας τους 52.000 τον Αύγουστο, γεγονός που σημαίνει περισσότερους από 155.000 από την αρχή του έτους», τόνισε η Frontex. Αντίθετα στην Ιταλία έφτασαν 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες τον Αύγουστο, δηλαδή σχεδόν οι μισοί σε σχέση με πέρυσι. Η πλειονότητα αυτών προέρχεται από την Ερυθραία και άλλες υποσαχάριες χώρες, περνώντας από τη Λιβύη. Τέλος, από την αρχή του έτους 106.000 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν στην κεντρική Μεσόγειο, δηλαδή 6% λιγότεροι σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η πλειονότητα των διασώσεων έγινε πιο κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη απ’ ό,τι κοντά στα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ, πρόσθεσε η Frontex. 

----------------  

Μπλόκο Τούρκων σε Σύρους που πήγαν να περάσουν στην Ελλάδα  

Πιστεύουν πως οι συνθήκες στη χώρα μας θα είναι καλύτερες από την Τουρ. 
Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας σταμάτησαν εκατοντάδες ανθρώπους, κυρίως Σύρους, που κατευθύνονταν σήμερα πεζή προς τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη, δημιουργώντας εν δυνάμει ένα νέο μέτωπο στην κλιμακούμενη μεταναστευτική κρίση. Η Τουρκία προσφέρει καταφύγιο σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους -ο μεγαλύτερος προσφυγικός πληθυσμός στον κόσμο- όμως εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών και της έλλειψης εργασίας στη χώρα ολοένα και περισσότεροι μετανάστες προσπαθούν να περάσουν λαθραία στην Ελλάδα, που είναι μέλος της ΕΕ, οι περισσότεροι με επικίνδυνα πλεούμενα. Η τουρκική χωροφυλακή έστησε σήμερα οδοφράγματα κοντά στο Εντιρνέ (Αδριανούπολη), σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από τα ελληνικά σύνορα, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι συνωστίζονταν στον δρόμο και άλλοι κατευθύνονταν προς τους γύρω λόφους στην προσπάθειά τους να φθάσουν στα σύνορα. Οι πρόσφυγες, οι περισσότεροι Σύροι, μερικοί με ομπρέλες για να προφυλάσσουν τα παιδιά τους από τον ήλιο και μια γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο, είπαν στο Reuters πως θέλουν να φθάσουν στην Ελλάδα όπου πιστεύουν πως οι συνθήκες θα είναι καλύτερες απ' ό,τι στην Τουρκία και πως αποφάσισαν να μεταβούν δια ξηράς λόγω των πολλών θανάτων στις θαλάσσιες οδούς. Σήμερα τουλάχιστον 22 άνθρωποι πνίγηκαν όταν το σκάφος τους ναυάγησε στα ανοικτά των τουρκικών ακτών. «Δεν μπορούμε να βρούμε δουλειά εδώ. Ακούμε ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα στην Ευρώπη, ότι όλα είναι ελεύθερα», λέει ο 27χρονος Σερίφ από το Καμισλί της Συρίας. «Αφού είδαμε τόσους ανθρώπους να πεθαίνουν στη θάλασσα, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε αυτόν τον δρόμο».

----------------  

Δελτίο για πρόσφυγες στα αραβικά από τον «Αθήνα 9,84»  

Θα μεταδίδεται κάθε βράδυ στις 21:00. 
 Δεκαπεντάλεπτο δελτίο ειδήσεων στα αραβικά καθιέρωσε ο δημοτικός ραδιοσταθμός «Αθήνα 9,84» κάθε βράδυ στις 21:00, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να συμβάλει στην υποστήριξη και την ενημέρωση των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας. Το δελτίο θα αναμεταδίδεται από την συχνότητα του σταθμού κάθε πρωί στις 06:00, ενώ το ίδιο υλικό υπάρχει σαν «ένθετο» στην ιστοσελίδα του σταθμού. Το δελτίο περιλαμβάνει όλες τις χρηστικές πληροφορίες για τα κέντρα φιλοξενίας, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, τις ανακοινώσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται από τις ελληνικές αρχές, ειδήσεις και πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και ειδήσεις από τις χώρες υποδοχής σε όλη την Ευρώπη. 

----------------  

Δραματική αύξηση των νεκρών μεταναστών στη Μεσόγειο τον Σεπτέμβριο 

Ήδη είναι ο πιο θανατηφόρος μήνας μέσα στα τελευταία 2 χρόνια. 
Ο φετινός Σεπτέμβριος είναι ο πιο θανατηφόρος μήνας των τελευταίων 2 ετών για τους πρόσφυγες που επιχειρούν τον διάπλου της Μεσογείου και την μετάβασή τους στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). «Ο αριθμός των μεταναστών που χάνουν τις ζωές τους στην Μεσόγειο συνεχίζει να αυξάνεται δραματικά. Το Σαββατοκύριακο και τις πρώτες ημέρες αυτής της εβδομάδας, εκτιμάται ότι 72 μετανάστες έχασαν τις ζωές τους στην προσπάθεια τους να περάσουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία. Επιπλέον, σύμφωνα με δεδομένα που έλαβε η αντιπροσωπεία του ΔΟΜ στην Τουρκία, περίπου 13 μετανάστες είχαν ήδη πεθάνει στα τουρκικά χωρικά ύδατα καθιστώντας αυτόν τον μήνα τον πιο πολύνεκρο σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου μέσα στα τελευταία 2 χρόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Λέοναρντ Ντόιλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη. Παράλληλα υπογράμμισε πως η έλλειψη μιας συνολικής αντίδρασης και «η αναποφασιστικότητα» από μέρους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να οδηγήσει στον πνιγμό περισσότερων προσφύγων στην Μεσόγειο, καλώντας να υπάρξει επίτευξη συμφωνίας και «επιμερισμός της ευθύνης» το συντομότερο. «Καθώς οι κίνδυνοι αυξάνονται, φοβόμαστε ότι η αναποφασιστικότητα στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους στο Αιγαίο», δήλωσε. «Οι αποφάσεις από ποικίλες (ευρωπαϊκές) κυβερνήσεις να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους θα έχει ένα πολύ επιβλαβές αποτέλεσμα», πρόσθεσε. 

----------------  

Το Βουκουρέστι επικρίνει το σχέδιο της Βουδαπέστης για φράκτη  

Η Ρουμανία θεωρεί ότι η ανέγερση φράκτη «δεν συμμορφώνεται προς το πνεύμα της Ευρώπης». 
Η Ρουμανία διαμαρτυρήθηκε έντονα σήμερα εναντίον της απόφασης της Ουγγαρίας να ανεγείρει έναν φράκτη για την παρεμπόδιση της ροής μεταναστών στα ουγγρορουμανικά σύνορα, μια απόφαση που ανακοίνωσε η Βουδαπέστη νωρίτερα σήμερα, εκτιμώντας ότι «δεν συμμορφώνεται προς το πνεύμα της Ευρώπης». «Το υπουργείο Εξωτερικών (σ.σ. της Ρουμανίας) θεωρεί ότι η ανέγερση ενός φράκτη ανάμεσα σε δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι στρατηγικοί εταίροι δεν αποτελεί ορθή χειρονομία από πολιτική άποψη και δεν συμμορφώνεται προς το ευρωπαϊκό πνεύμα», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε η ρουμανική διπλωματία. «Η ουγγρική πλευρά ενημερώθηκε για τη θέση αυτή» του Βουκουρεστίου, προστίθεται. Το ΥΠΕΞ της Ρουμανίας διευκρινίζει ακόμη στην ανακοίνωση που εξέδωσε ότι ενημερώθηκε για τις προθέσεις της Ουγγαρίας «λίγο πριν δημοσιοποιηθούν». Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας Πέτερ Σιγιάρτο είχε ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησής του να αρχίσει «προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή ενός φράκτη» στα σύνορα Ουγγαρίας-Ρουμανίας στην περίπτωση που «η μεταναστευτική πίεση μεταφερθεί προς την κατεύθυνση της Ρουμανίας». Σύμφωνα με τον Σιγιάρτο, αυτό το μέτρο είναι «αναγκαίο δεδομένου ότι οι διακινητές μπορεί να αλλάξουν πορεία λόγω του υπάρχοντος φράκτη στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας». Η Ρουμανία, η οποία δεν είναι μέλος του χώρου Σένγκεν, μέχρι στιγμής δεν έχει επηρεαστεί από τη μεταναστευτική κρίση, αντίθετα με την Ουγγαρία, που έχει μετατραπεί σε κύρια χώρα διέλευσης των προσφύγων και των μεταναστών οι οποίοι θέλουν να φθάσουν στη Γερμανία. 

----------------  

Τα συρματοπλέγματα για τους πρόσφυγες επιφέρουν μέχρι και θανατηφόρα τραύματα   
Ο φράχτης της Ουγγαρίας είναι ίδιου τύπου με αυτόν του Έβρου. 
Τα συρματοπλέγματα υψίστης ασφαλείας τύπου ΝΑΤΟ, όπως είναι γνωστά, χρησιμοποιούνται για την περιφρούρηση νατοϊκών στρατοπέδων, φυλακών, πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι καταλήγουν σε ιδιαίτερα αιχμηρές, μεταλλικές λεπίδες, ικανές να προκαλέσουν βαθιά τραύματα σε όποιον επιχειρήσει να τα παραβιάσει. Τις τελευταίες μέρες με απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης έχουν περιφραχθεί τα σύνορα Ουγγαρίας – Σερβίας με συρματοπλέγματα τύπου ΝΑΤΟ, ενώ αντίστοιχη περίφραξη αναμένεται και στα σύνορα με τη Ρουμανία. Στόχος είναι η αποτροπή της διέλευσης προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt η Ουγγαρία είχε αναζητήσει μέσω προκήρυξης διαγωνισμού αντίστοιχα συρματοπλέγματα ήδη από τον Αύγουστο. Στο πλαίσιο αυτό είχε απευθυνθεί και στη γερμανική εταιρεία παραγωγής περιφράξεων Mutanox. Παρά την πρόσκληση από την ουγγρική κυβέρνηση στη γερμανική εταιρεία να αναλάβει την προμήθεια, οι συζητήσεις δεν προχώρησαν από γερμανικής πλευράς. «Αυτό το συρματόπλεγμα χρησιμοποιείται για την αποτροπή εγκληματικών πράξεων. Αλλά όταν πρόκειται για παιδιά και ενήλικες που προσπαθούν να διαφύγουν από μια κατάσταση περνώντας τα σύνορα τότε δε μιλάμε για εγκληματικές πράξεις. Για το λόγο αυτό δεν προχωρήσαμε στην υποβολή προσφοράς» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στη γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Ωστόσο άλλη γερμανική εταιρεία υπέβαλε τη δική της προσφορά για την ανάληψη του έργου. Εκπρόσωπός της, όμως, που δεν θέλει να κατονομασθεί δηλώνει τώρα ότι χαίρεται που δεν επελέγη. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες ο συγκεκριμένος φράχτης με τις μεταλλικές λεπίδες προκαλεί ακόμη και μοιραία τραύματα σε ζώα ή ακόμη και ανθρώπους που επιχειρούν να το περάσουν. Το σύρμα είναι φτιαγμένο από υλικό υψηλής αντοχής και δεν τέμνεται. Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Ουγγαρία έχει παραγγείλει 9000 έως 10.000 ρολά, το καθένα εκ των οποίων περιλαμβάνει 8 με 10 μέτρα συρματοπλέγματος. Τα συρματοπλέγματα πρόκειται να καλύψουν 40 χλμ. και είναι πιθανό να διαταχθούν σε διαδοχικές σειρές. Να σημειωθεί, τέλος, ότι και ο φράχτης μήκους 12 χλμ. στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου είναι επίσης αυτού του τύπου. Το συγκεκριμένο τύπο συρματοπλέγματος χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν οι ΗΠΑ στις στρατιωτικές βάσεις τους στη Γερμανία. Τα υλικά ποικίλουν, από ανοξείδωτο χάλυβα έως ψευδάργυρο, όπως και τα μήκη των λεπίδων, ενώ άλλες περιφράξεις αντίστοιχου τύπου περιέχουν και ηλεκτροφόρα καλώδια. Το ρολό κοστίζει χονδρικά 15 με 30 ευρώ στις μεγάλες παραγγελίες. 

----------------  

Διέξοδο από τον Έβρο "βλέπουν" οι πρόσφυγες - Οργανώνονται μέσω Facebook 

 Οι πρόσφυγες που παραμένουν στην Τουρκία και αναζητούν μια διέξοδο προς την Ευρώπη, ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους να διασχίσουν τα σύνορα με την Ελλάδα και αρκετοί από αυτούς κατευθύνονται προς τον Έβρο. Χαρακτηριστικό είναι το ότι μόλις χθες οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας απώθησαν χιλιάδες πρόσφυγες που επιχειρούσαν να περάσουν τον Έβρο στο ύψος της Αδριανούπολης, στους γύρω λόφους όμως παραμένουν χιλιάδες άλλοι περιμένοντας την ευκαιρία να φτάσουν πεζοί στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Καθημερινή, υπάρχει σοβαρό ζήτημα ασφαλείας στα σύνορα, καθώς παραμένει κατεστραμμένο το κομμάτι του φράχτη του Έβρου που κατέρρευσε από την κακοκαιρία τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι ευθύνες βαραίνουν κατά κύριο λόγο τον τέως υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος φέρεται να ζητούσε 56.000 ευρώ από την ηγεσία της Αστυνομίας, προκειμένου να εκμισθώσει σκαπτικά μηχανήματα του Στρατού Ξηράς και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επισκευής του φράκτη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι πρόσφυγες οργανώνονται μέσω facebook, καθώς στην ομάδα «crossing no more», περιέχονται κάθε είδους πληροφορίες, αλλά και αναρτήσεις όπως: «Εμείς, εννοώ οι πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, αποφασίσαμε να συγκεντρωθούμε κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να εισέλθουμε στην ευρωπαϊκή επικράτεια την 15η Σεπτεμβρίου για να αποφύγουμε τις βάρκες του θανάτου...». Για το θέμα, μάλιστα, φέρεται να υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Μετά την αποχώρηση Καμμένου και την ανάληψη καθηκόντων υπηρεσιακού υπουργού Εθνικής Άμυνας από τον κ. Ιωάννη Γιάγκο, η διαδικασία έχει επανεκκινήσει. Μάλιστα οι εργασίες δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν και εντός των ημερών. 

----------------  

Αποκλεισμένοι μετανάστες κοντά στα σύνορα Τουρκίας - Ελλάδας 

Χίλιοι μετανάστες, κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία, βρίσκονται ακόμη υπό την επιτήρηση των δυνάμεων της τάξης στην πόλη Εντίρνε (Αδριανούπολη, βορειοδυτική Τουρκία), περιμένοντας να περάσουν στην Ελλάδα, ανέφερε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. "Δεν μπορούν να μείνουν εδώ. Θα μπορούν ίσως να μείνουν ακόμη μία ή δύο ημέρες, αλλά μετά θα πρέπει να φύγουν", προειδοποίησε ο κυβερνήτης της περιοχής που συνορεύει με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία Ντουρσούν Άλι Σαχίν στο ειδησεογραφικό κανάλι NTV. Εδώ και μερικές ημέρες, εκατοντάδες μετανάστες έχουν φθάσει στο Εντίρνε με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να διασχίσουν τα σύνορα με την Ελλάδα, μετά την έκκληση που μεταδόθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία συνιστούν στους πρόσφυγες να αποφύγουν τον επικίνδυνο διάπλου του Αιγαίου από τα παράλια της νοτιοδυτικής Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά. Προκειμένου να αποτρέψουν μια συρροή προσφύγων κατά μήκος των συνόρων, οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να τους αποκλείσουν στον σταθμό λεωφορείων της Κωνσταντινούπολης, σε απόσταση 250 χλμ., όπου εκατοντάδες άνθρωποι πολιορκούν εταιρίες μεταφορών για να επιβιβαστούν σε πούλμαν. Ορισμένοι κατάφεραν ωστόσο να φθάσουν στο Εντίρνε με ιδιωτικά αυτοκίνητα ή και πεζή ακόμη. Συγκεντρώθηκαν στον σταθμό των λεωφορείων και σε ένα τέμενος της πόλης υπό τη στενή επιτήρηση των χωροφυλάκων που τους απαγορεύουν να πλησιάσουν τα σύνορα. Ο τουρκικός Ερυθρός Σταυρός και οι τοπικές αρχές τούς διένειμαν τρόφιμα, νερό, κουβέρτες και αντίσκηνα. "Πέρυσι φιλοξενήσαμε 50.000 πρόσφυγες, ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε μόνο 25.000. Φέτος ο αριθμός αυτός έχει ήδη ξεπεραστεί", είπε ο κυβερνήτης. "Την περασμένη εβδομάδα, καταφέραμε να πείσουμε 7.500 ανθρώπους να επιστρέψουν στους καταυλισμούς. Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτή την ίδια μέθοδο", πρόσθεσε. Περισσότεροι από 500.000 μετανάστες έχουν διασχίσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex, και περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς εισήλθαν στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας. Οι περισσότεροι επιλέγουν να έλθουν μέσω θαλάσσης, που είναι ο πιο σύντομος δρόμος, αλλά σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες. Μόλις χθες, 22 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ανοικτά της Κω. 

----------------  

Ο Έλληνας αστυνομικός που δίνει μαθήματα ανθρωπιάς με τους μετανάστες  

Μαθήματα ανθρωπιάς παραδίδει ένας νεαρός αστυνομικός από την Πάτρα ο οποίος όχι μόνο έχει βοηθήσει παιδιά που γνώρισαν από τα πρώτα τους βήματα το σκληρό πρόσωπο της ζωής, αλλά εξακολουθεί να έχει επαφή μέσω facebook με τους μετανάστες ακόμη και όταν φτάσουν στις νέες τους πατρίδες. Ο Μάριος Κουτσούκος, φοιτητής στο μαθηματικό της Πάτρας μέχρι το 2009, προτίμησε μια καριέρα στην αστυνομία και δεν το έχει μετανιώσει. Μέχρι πριν από λίγο καιρό υπηρετούσε στην Σάμο, στο κέντρο υποδοχής μεταναστών. Εκεί ήρθε σε επαφή τον ανθρώπινο πόνο και αποφάσισε να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορούσε... Ακόμη και σήμερα που υπηρετεί στο αστυνομικό τμήμα Μεγάρων, νέοι από τη Συρία που έφυγαν από τη Δαμασκό κυνηγημένοι αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στη Γερμανία διατηρούν επαφή έστω και μέσω facebook με τον αστυνομικό που γνώρισαν στην Σάμο και τον φώναζαν με το μικρό του όνομα. Μιλώντας στο thebest.gr εξήγησε την ιστορία της Μπέλα, ενός κοριτσιού που ήθελε να βοηθήσει αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε: "Προσπάθησα να κανω ενέργειες ώστε να γίνω ανάδοχος γονέας δηλαδή να δίνω κάποιο ποσό και να έρχομαι σε επικοινωνία με την μικρή ώστε να μαθαίνω το πώς μεγαλώνει! Αλλά δεν είχε καθόλου χαρτιά, ήταν αγνώστου διαμονής και δεν ήταν εφικτό". Για την απόφασή του να εγκαταλείψει το μαθηματικό για την αστυνομία: "Ενα χρόνο είχα παρακολουθήσει το μαθηματικό Πάτρας! Μετά με το 10% πέρασα στην αστυνομία, οπότε έπρεπε να διαγραφώ γιατί δεν γινόταν να είμαι διπλογραμμένος. Δεν μπορείς να πεις οτι είχα και όνειρο να γίνω αστυνομικός! Δεν είχα ούτε έναν στην οικογένεια! Χωρίς να ξέρω το παραμικρό για την αστυνομία το έκανα! Αλλα έχω μάθει τόσα πολλά πραγματα από την δουλειά μου και έχω δει τόσα πολλά που σίγουρα δεν μετανιώνω για την επιλογή!". Για την εμπειρία του στη Σάμο και την επαφή με τους μετανάστες: "Τα καλυτερα! 6 μήνες εκεί είδα τα πραγματα όπως έχουν και όχι όπως τα παρουσιάζουν! Είχα πολλές καλές εμπειρίες στην Σάμο. Μέχρι και δώρα έχω απο τους μετανάστες! Θυμάμαι ότι ενώ τους δίναμε τα τιμαλφή τους να φύγουν να πάνε με το βανάκι της Ελ.ΑΣ. στο λιμάνι για Πειραιά καθόντουσαν και μου φώναζαν "Mario one photo please" και βγάζαμε σέλφι. Φώναζαν οι άλλοι άντε τελείωνε θα χάσουμε το πλοίο!".

 

---------------- 

 Οχήματα του ουγγρικού στρατού αναπτύχτηκαν στα σύνορα με τη Σερβία 

 Τουλάχιστον τρία οχήματα Χάμβι του ουγγρικού στρατού στα οποία είναι εγκατεστημένα πολυβόλα προσέγγισαν τα σύνορα με τη Σερβία πριν από λίγο, κοντά στο σημείο ελέγχου όπου αστυνομικοί συγκρούστηκαν με πρόσφυγες και μετανάστες όπως μεταδίδει δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τα τετρακίνητα οχήματα βγήκαν από τον δρόμο και μπήκαν σε χωράφια, σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα. Τα πολυβόλα επανδρώνουν στρατιώτες που φορούν μάσκες.  

---------------- 

Στη δημοσιότητα ΒΙΝΤΕΟ από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι 

 Στη δημοσιότητα έδωσε το λιμενικό σώμα βίντεο από την επιχείρηση απεγκλωβισμού των σορών και αναζήτησης τυχόν επιζώντων στα συντρίμμια του ημιβυθισμένου σκάφους, στις ανατολικές ακτές του Φαρμακονησίου όπου βρήκαν φρικτό θάνατο 34 μετανάστες, μεταξύ των οποίων 15 ανήλικα παιδιά και βρέφη.



 Βατραχάνθρωποι του λιμενικού σώματος φαίνονται στα βίντεο να εξερευνούν το εσωτερικό του σκάφους και να κόβουν με ειδικά εξαρτήματα τα σωσίβια ώστε να ανασύρουν τα άψυχα κορμιά των προσφύγων.



 Από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα, τα στελέχη του λιμενικού έχουν διασώσει από τη θάλασσα 61.457 ανθρώπινες ψυχές. Από τις διασώσεις αυτές, που είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, δόθηκε στη δημοσιότητα υλικό, που βιντεοσκοπήθηκε λίγες μέρες πριν το τραγικό περιστατικό του Φαρμακονησίου, στη Λέσβο. 

---------------- 

Σε επιφυλακή αστυνομία και στρατός στον Έβρο 

 Σε επιφυλακή βρίσκονται αστυνομία, στρατός και Περιφέρεια στον Έβρο, για να ελέγξουν το πιθανό κύμα προσφύγων και μεταναστών που ενδέχεται να επιχειρήσουν να μπουν στην Ελλάδα διασχίζοντας τα σύνορα με την Τουρκία. Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, Γιώργος Παυλίδης, μιλώντας στον Ξάνθη FM100 «είμαστε σε ακραία επιφυλακή γιατί εκτιμούμε ότι η έλευση του χειμώνα και των ακραίων καιρικών φαινομένων θα σταματήσει τις μετακινήσεις προς τα νησιά και θα έχουμε μεγάλες πιέσεις στον Έβρο, και αυτό μας ανησυχεί». Ο ίδιος διευκρινίζει πως η Περιφέρεια ΑΜΘ δεν αποτελεί, φυσικά, προορισμό των μεταναστών μιας και αυτοί κατευθύνονται στην Βόρεια Ευρώπη και τις εκεί χώρες ωστόσο εκτιμά πως η απόφαση της Γερμανίας να μην δέχεται μετανάστες και ο φράχτης στα σύνορα της Ουγγαρίας με την Σερβία αλλάζει πλήρως το τοπίο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα thrakitoday.com. «Παρακολουθώ στενά το τι συμβαίνει στην περιοχή μας και το σίγουρο είναι πως τα μέτρα πρέπει να ενταθούν. Ο φράχτης είχε γείρει και από την πληροφόρηση που έχω ανασηκώθηκε σχεδόν σε όλα του τα σημεία και αυτό είναι πολύ σημαντικό» σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Παυλίδης.  

---------------- 

Ελέγχους στα σύνορα με τη Γαλλία ξεκίνησε η Γερμανία 

Η ενέργεια συνδέεται με τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη. 
Αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα σύνορα με τη Γαλλία, στο Μπράιζαχ αμ Ράιν της νοτιοδυτικής Γερμανίας, πραγματοποίησαν σήμερα γερμανοί αστυνομικοί. Πρόκειται για μια ενέργεια που κατά τα φαινόμενα συνδέεται με τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη. Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου οι Γερμανοί αστυνομικοί, που είχαν αναπτυχθεί στην άκρη μιας γέφυρας στον Ρήνο που συνδέει την Αλσατία της Γαλλίας με την κοινότητα Μπράιζαχ αμ Ράιν, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, έκαναν ελέγχους επί δύο ώρες σε φορτηγά και αυτοκίνητα που έρχονταν από τη Γαλλία. Οι αστυνομικοί σταματούσαν συστηματικά τα φορτηγά και ρωτούσαν τους οδηγούς για τον προορισμό τους, αλλά δεν τα έψαχναν όλα. Υπό τα βλέμματα των αιφνιδιασμένων οδηγών, που είδαν με έκπληξη να ξαναρχίζουν οι έλεγχοι στα σύνορα, σταμάτησαν και αρκετά ΙΧ αυτοκίνητα καθώς και ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο στο οποίο επέβαινε ένα ζευγάρι συνταξιούχων. |Με το άνοιγμα των συνόρων στην Αυστρία πλημμυρίσαμε από πρόσφυγες|, εξήγησε ένας αστυνομικός, ο Τόμας Γκέρμπερτ που είναι εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας στο Μπράιζαχ. «Ασφαλώς είμαστε φιλόξενοι, όμως σε κάποια στιγμή αναγκαστήκαμε να πατήσουμε φρένο επειδή οι δυνατότητες των κέντρων φιλοξενίας έχουν εξαντληθεί», πρόσθεσε. Οι αστυνομικοί που περιπολούν στα σύνορα μετακινούνται συχνά καθώς «και η άλλη πλευρά, δηλαδή οι διακινητές, στέλνουν αναγνωριστικά οχήματα για να δουν αν γίνονται έλεγχοι», υπογράμμισε ο Γκέρμπερτ. Η γερμανική αστυνομία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα ενισχύσει τους ελέγχους της σε ένα τμήμα των συνόρων με τη Γαλλία, κυρίως στην περιοχή της Αλσατίας.  

---------------- 

Πάνω από 500 πρόσφυγες θα δεχτεί η Κύπρος Η απόφαση ελήφθη στη βάση της πρότασης Γιούνκερ. 

Η Κύπρος θα φιλοξενήσει πέραν των 500 προσφύγων, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο η Κύπρος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τα άτομα που θα υποδεχθεί στην επικράτειά της βάσει κριτηρίων, ώστε να είναι πιο εύκολο να ενταχθούν στο κοινωνικό της περιβάλλον. Η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης ελήφθη στη βάση της πρότασης Γιούνκερ, για ανακατανομή 120 χιλιάδων ατόμων από Ιταλία, Ουγγαρία και Ελλάδα. Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι βάσει της πρότασης Γιούνκερ, στην Κύπρο αναλογούν διακόσιοι εβδομήντα τέσσερις πρόσφυγες. Αυτοί οι πρόσφυγες, διευκρίνισε θα είναι επιπρόσθετοι εκείνων που υπάρχουν ήδη στην Κύπρο, δηλαδή ο αριθμός θα υπερβεί τα 500 άτομα. Για κάθε άτομο, που υποδέχονται τα κράτη-μέλη, στη βάση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα έχουν τη δυνατότητα λήψης χρηματοδότησης ύψους 6.000 ευρώ, είπε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.  

---------------- 

Δύο νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων ετοιμάζονται σε Λαύριο και Σίνδο 

Μουζάλας: Απόφαση της κυβέρνησης να μη ζητήσουμε την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. 
Δύο νέα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων πρόκειται να δημιουργηθούν στο Λαύριο και τη Σίνδο Θεσσαλονίκης, όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι σε αναζήτηση και άλλων χώρων. Τα δύο κέντρα θα δημιουργηθούν στα πρότυπα του Ελαιώνα και θα αφορούν στη σύντομη παραμονή των προσφύγων πριν την πλήρη ταυτοποίησή τους ή πριν την αναχώρησή τους για άλλους προορισμούς. «Είναι εντελώς έξω από τη λογική μας και το δηλώσαμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης ότι δεν θα κάνουμε τη χώρα μας ένα απέραντο στρατόπεδο. Αυτό που φτιάχνουμε είναι χώροι μικρής φιλοξενίας, δηλαδή χώροι, όπου οι πρόσφυγες θα παραμένουν μία- δύο μέρες πριν αναχωρήσουν ή πριν ταυτοποιηθούν πλήρως. Δεν πρόκειται να φτιάξουμε φυλακές, δεν πρόκειται να μεταφέρουμε μέσα στις πόλεις στρατόπεδα προσφύγων», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στο Λαύριο έχουν επιλεγεί οι εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, ενώ στη Σίνδο έχει εντοπιστεί ένα παλιό κτίριο, που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή. Και στις δύο περιπτώσεις έχει γίνει η απαραίτητη αυτοψία και σχεδιαστική αποτύπωση των χώρων και προχωράει η δημιουργία των κέντρων. Τα δύο κέντρα θα έχουν χωρητικότητα 500-700 ατόμων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, τα δύο ανοιχτά κέντρα θα λειτουργήσουν σε λιγότερο από ένα μήνα, ενώ όπως εκτιμά ο κ. Μουζάλας η αλλαγή κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει τον όλο σχεδιασμό. «Εμείς συνεχίζουμε κάτι που βρήκαμε και ελπίζω ότι η αλλαγή κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει το σχεδιασμό μας. Είναι πράγματα τα οποία, όποια και να είναι η πολιτική σου άποψη, οι πρόσφυγες τα δικαιούνται», λέει. Ο κ. Μουζάλας τονίζει ότι για την επιλογή των δύο χώρων σε Αττική και Θεσσαλονίκη το υπουργείο έχει έρθει σε επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση. «Λέμε στους ΟΤΑ ότι αυτοί είναι οι χώροι που πρέπει να γίνουν, πείτε μας πώς θέλετε να γίνουν, ώστε να σας διασφαλίζουν. Προσπαθούμε λοιπόν να έρθουμε σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση και μέχρι στιγμής τα καταφέρνουμε», αναφέρει και συμπληρώνει: «Είναι σαφές όμως ότι δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι του ότι οι πρόσφυγες είναι καλοί, αρκεί να μην είναι σε μας, τη στιγμή που ζητάμε από την Ευρώπη να μοιράζει τους πρόσφυγες σε όλα τα κράτη. Δεν θα κοροϊδέψουμε κανέναν, δεν θα πούμε πράγματα τα οποία δεν θα κάνουμε, αλλά αυτό πρέπει να γίνει και θα γίνει. Οι πρόσφυγες πρέπει να φιλοξενηθούν». Τέλος, σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να στείλει αίτημα ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ο κ. Μουζάλας απαντά χαρακτηριστικά: «Όχι, όχι, όχι. Είναι απόφαση της κυβέρνησης να μην ζητήσουμε ενεργοποίηση».  


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.