Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Αποδεκατισμένο το νοσοκομείο Δράμας


Τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά.

Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Δράμας, με τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να κρίνει επισφαλή τη λειτουργία του. Ήδη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία», 200 εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει από το νοσηλευτικό ίδρυμα, με αποτέλεσμα πολλές κλινικές αιχμής να αδυνατούν να εφημερεύσουν και να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα παραπάνω προβλήματα κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας (ΙΣΔ) με επιστολή του προς τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας Αθανάσιο Δημόπουλο, το διοικητή της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης Στρατή Πλωμαρίτη και το διοικητή του Νοσοκομείου Δράμας Κωνσταντίνο Τρέντσιο.

«Το νοσοκομείο μας αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να καθίσταται επισφαλής η λειτουργία του, να υπολειτουργούν τμήματά του και να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των συμπολιτών μας. Τα φλέγοντα αυτά ζητήματα χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης», επισημαίνει ο ΙΣΔ.

Για το λόγο αυτό ζητεί να μην απομακρυνθεί κανείς επικουρικός γιατρός από το νοσοκομείο. Αντιθέτως να γίνουν επιπλέον προσλήψεις, κυρίως ειδικών παθολόγων και γενικών γιατρών, με σκοπό την κάλυψη και του πρωινού ωραρίου (τακτικών ιατρείων) και των εφημεριών, με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου αναμονής στα ΤΕΠ και την εξυπηρέτηση των κλινικών.

«Συγκεκριμένα ζητούμε άμεση προκήρυξη δύο θέσεων ειδικών παθολόγων (μόνιμων ή επικουρικών). Βάσει οργανογράμματος στην ενιαία πλέον Παθολογική κλινική των 54 κλινών προβλέπονται δέκα θέσεις ειδικών παθολόγων. Ωστόσο σήμερα υπηρετούν πέντε ειδικοί, η μία εκ των οποίων λείπει με άδεια εγκυμοσύνης έως το τέλος του 2016 και μία άλλη έλαβε διορισμό για θέση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Επίσης οι ειδικευόμενοι έμειναν μόνον έξι από δώδεκα που προβλέπονται στην κλινική. Η ενιαία Παθολογική κλινική έχει πληρότητα 90% και εφημερεύει καθημερινά, ενώ δεν υπάρχει Νευρολογική, Πνευμονολογική και Νεφρολογική, όπως στα νοσοκομεία της Καβάλας και των Σερρών», επισημαίνει ο ΙΣΔ. Προσθέτει ότι είναι αναγκαία η ταυτόχρονη προκήρυξη θέσεων ειδικών γιατρών, όπως ακτινολόγου, ουρολόγου, αναισθησιολόγου, μικροβιολόγου και νευρολόγου, για να λειτουργεί το νοσοκομείο στο κατώτατο όριο ασφαλείας. Επίσης να προγραμματιστούν μετακινήσεις γενικών γιατρών από τα κέντρα υγείας στο Νοσοκομείο Δράμας για την εξυπηρέτηση των αναγκών συνταγογράφησης στα εξωτερικά ιατρεία για ασθενείς με χρόνια νοσήματα και, όταν χρειάζεται, στα επείγοντα.

Χρωστά 12 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ

Στα αιτήματα του ΙΣΔ είναι και η αύξηση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου Δράμας με συμπληρωματικά κονδύλια από το υπουργείο Υγείας, καθώς καλύπτει μεγάλο ποσοστό ασθενών και από τα κέντρα υγείας του νομού Σερρών (ΚΥ Ροδολίβους και ΚΥ Νέας Ζίχνης).

Παράλληλα ζητεί συμπληρωματικό κονδύλιο εφημεριών τουλάχιστον στα επίπεδα του 2014, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω φυγή των νοσοκομειακών γιατρών και να εξασφαλιστεί η ασφαλής εφημέρευση και λειτουργία του νοσοκομείου. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο ΕΟΠΥΥ αργεί υπερβολικά να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, οι οποίες ανέρχονται σε πάνω από 12 εκατ. ευρώ.

«Οι τεράστιες ελλείψεις που παρατηρούνται στο νοσοκομείο μας λόγω της αποχώρησης του προσωπικού (πάνω από 220 γιατροί και νοσηλευτές) και της αδυναμίας πρόσληψης νέου καθιστούν προβληματική τη λειτουργία του, με αποτέλεσμα πολλές κλινικές αιχμής να αδυνατούν να εφημερεύσουν και να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού. Για να μη ζήσουμε στιγμές ανάλογες με την κατάρρευση του Νοσοκομείου Σπάρτης, απαιτούμε την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα», τονίζει ο ΙΣΔ.

Να δοθούν κίνητρα

Το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας θεωρεί ότι, για να μην προκληθούν παρόμοια προβλήματα στις περιφέρειες της χώρας, πρέπει να θεσπιστούν σε συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) τα κάτωθι:

- Να καταργηθεί η υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό) πριν από την ειδικότητα, αλλά κατ’ εξαίρεση να διατηρηθεί για τα άγονα αγροτικά (κίνητρα, προτεραιότητα για ειδίκευση κ.λπ.).
- Να θεσπιστεί να πραγματοποιούνται υποχρεωτικά σε νοσοκομεία της περιφέρειας τα πρώτα δύο χρόνια έναρξης ειδικότητας.
- Να δοθούν κίνητρα (μοριοδότηση) για τη στελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων.
- Όπου χρειάζεται και κρίνεται αναγκαίο, η τοπική αυτοδιοίκηση και η περιφέρεια να δίνουν οικονομικά κίνητρα σε ειδικούς γιατρούς, προκειμένου να επιλέγουν να εργαστούν σε περιφερειακά νοσοκομεία.
- Η όλη διαδικασία προκήρυξης και επιλογής γιατρών στην περιφέρεια να γίνεται με σύννομες αλλά συνοπτικές διαδικασίες και όχι χρονοβόρες, όπως σήμερα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.