Το αφιέρωμα του Bloomberg για το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα των Φινλανδών.
Στις αρχές Αυγούστου, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Τίμο Σόινι, συμμετείχε σε ένα συνέδριο στη χώρα του με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων του ευρωσκεπτικιστικού και αντιμεταναστευτικού Κόμματος των Φινλανδών, του οποίου ηγείται, αλλά και για να γιορτάσει την είσοδό του στην κυβέρνηση για πρώτη φορά στις εκλογές του περασμένου Απριλίου.
Τα τελευταία 20 χρόνια ο Σόινι ηγείται των Φινλανδών, αποτελώντας τη φωνή της αντιπολίτευσης στη χώρα. Τους τελευταίους αυτούς μήνες που μπήκε στη συγκυβέρνηση, όμως, αναγκάζεται να εξηγήσει γιατί η Φινλανδία συμφώνησε να υπογράψει σε ένα νέο πακέτο διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.
Όταν ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δημιούργησε μια κρίση τον Ιούνιο, παρακάμπτοντας την καταβολή μέρους του χρέους της χώρας του, η Φινλανδία ήταν μεταξύ των χωρών που υποστήριζαν τη σκληρότερη στάση. Κυρίως λόγω της πίεσης από τους Φινλανδούς, η επίσημη θέση του Ελσίνκι στις διαπραγματεύσεις ήταν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να βγει από τη νομισματική ένωση, τουλάχιστον προσωρινά.
Όταν οι συνομιλίες έμοιαζαν να πλησιάζουν σε ένα νέο πακέτο διάσωσης, το τρίτο για την Ελλάδα σε πέντε χρόνια, τα φινλανδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μετέδιδαν ότι οι Φινλανδοί απειλούσαν να «ρίξουν» την κυβέρνηση. Ο Σόινι το αρνείται αυτό. «Αποφασίσαμε να μείνουμε στην κυβέρνηση», ανέφερε στα μέλη του κόμματός του. «Όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ευχαριστημένοι με ό, τι συμβαίνει στην Ευρώπη».
Αν επιτρέπαμε στην Ελλάδα να αποτύχει, εξηγούσε, θα κόστιζε στη Φινλανδία από 3 έως 4 δισ. ευρώ (τα χρήματα που είχαν ήδη δανείσει στην Αθήνα) και θα αποδυνάμωνε στρατηγικά η Ευρώπη.
Ο Σόινι χαρακτήρισε τη συναίνεσή του ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα των προηγούμενων δεσμεύσεων της κυβέρνησης, τις οποίες νιώθει τιμή να διατηρήσει την δέσμευση. «Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν θα γίνουμε», σημειώνει. Το Bloomberg παρατηρεί στο σημείο αυτό πως, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, ο Σόινι μαθαίνει ότι το να είσαι στην κυβέρνηση μερικές φορές σημαίνει την υλοποίηση πολιτικών με τις οποίες αντιτάσσεσαι.
Για τους περισσότερους Φινλανδούς, ο Σόινι δεν θεωρείται ρατσιστής. Το κόμμα του όμως έχει μια ισχυρή αντιμεταναστευτική πτέρυγα. Στα μέλη της συγκαταλέγεται ο Teuvo Hakkarainen, ένας βουλευτής που κάποτε «αστειεύτηκε» ότι η Φινλανδία θα έπρεπε να εξορίσει τους σομαλούς πρόσφυγες και τους ομοφυλόφιλους στο αρχιπέλαγος της Βαλτικής. Ένα ακόμη μέλος της είναι ο Jussi Halla-aho, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα μίσους το 2012, αφότου έγραψε στο blog του ότι ο προφήτης Μωάμεθ ήταν παιδόφιλος.
Οι ρίζες της επιτυχίας των Φινλανδών πάντως ξεκινούν από την κριτική που ασκούν στις Βρυξέλλες. Την πρώτη δεκαετία ζωής του το κόμμα πάλεψε για να κερδίσει τη στήριξη του κόσμου. Το 2006, με σύνθημα «Όπου είναι η Ε.Ε., εκεί είναι το πρόβλημα» ο Σόινι έχασε τις προεδρικές εκλογές, κατάφερε όμως να αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης στη χώρα και να συγκεντρώνει περισσότερες ψήφους.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.