Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Το προσφυγικό δράμα με τη ματιά ενός πρόσφυγα


Ο ιρανός Μορτέζα Τζαφαρί βρίσκεται εδώ και επτά χρόνια στην Ελλάδα - Αυτή είναι η ιστορία του.

Ο Μορτέζα Τζαφαρί, κινηματογραφιστής από το Ιράν, πρόσφυγας και ο ίδιος, ο οποίος βρίσκεται εδώ και επτά χρόνια στην Ελλάδα, όπου ζήτησε και πήρε πολιτικό άσυλο «αποτυπώνει» με τις φωτογραφίες του τη θλίψη και την απόγνωση προσφύγων που συρρέουν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη.

O Μορτέζα Τζαφαρί γεννήθηκε στην Τεχεράνη, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και δούλεψε 12 χρόνια ως δημοσιογράφος στο IRNA & ISNA, στο Ιράν και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Κάλυψε τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν (2001), την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ (2003), τη στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ στο Λίβανο (2006). Έκανε ντοκιμαντέρ για την αφγανική τηλεόραση, το Al Jazeera και το BBC. Δίδαξε επίσης στη Σχολή Καλών Τεχνών της Τεχεράνης και η φιλμογραφία του περιλαμβάνει περισσότερες από 30 μικρού μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ και 3 μεγάλου μήκους ταινίες.



Ο Μορτέζα Τζαφαρί συμμετέχει με 32 φωτογραφίες που τράβηξε στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας 2015 που ξεκινάει, σήμερα, στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ με θεματικές «Το ΟΧΙ, η αριστερή ανάθεση και τα κινήματα», «Άμεση Δημοκρατία: Διαδικασία ή Πρόταγμα», «Σύγχρονος Αναρχισμός», «Κινήματα και Εξουσία».


Η δική του ιστορία

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη δική του ιστορία, αναφέρει ότι αναγκάστηκε να αφήσει τη χώρα του λόγω της πολιτικής κατάστασης πριν από 7 χρόνια και, φτάνοντας στην Ελλάδα, αποφάσισε να ζητήσει πολιτικό άσυλο και να μην συνεχίσει το ταξίδι της προσφυγιάς για άλλες ευρωπαϊκές χώρες αφού, όπως πιστεύει, «όλες οι χώρες είναι ίδιες».



«Αγάπησα την Ελλάδα και έκανα φίλους που για μένα είναι παραπάνω από αδέρφια», τονίζει ο 40χρονος δημιουργός, ο οποίος θα διαθέσει, μάλιστα, όλα τα έργα του, που παρουσιάζονται στην έκθεση, για την οικονομική ενίσχυση των προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη.

Έχοντας μάθει ελληνικά «στον δρόμο», όπως λέει χαρακτηριστικά, δεν μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος από το δράμα των προσφύγων που εκτυλίσσεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη και μετέβη πολλές φορές στην Ειδομένη και στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ. Άλλωστε, η φιλμογραφία του βρίθει προσφυγικών ιστοριών, βασισμένων σε προσωπικές μαρτυρίες και αφηγήσεις αυθεντικών συμβάντων.

«Μίλησα με πολλούς ανθρώπους και φωτογράφισα παιδιά και οικογένειες. Θυμάμαι ιδιαίτερα ένα παιδάκι που έκλαιγε και φώναζε σε έναν αστυνομικό που απωθούσε τον πατέρα του, να τον αφήσει ήσυχο», αναφέρει.



Αυτή την εποχή, ολοκληρώνει την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του και δύο ντοκιμαντέρ που θα υποβάλει για προβολή στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση φωτογραφίας του Μορτέζα Τζαφαρί θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας, στις 4 Σεπτεμβρίου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.