Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Προβλήματα με τους μετανάστες στην Κω


Το γήπεδο στην Κω γέμισε με 2.000 μετανάστες

Περιμένουν έως και 10 μέρες για την ταυτοποίησή τους.

Σε γραφείο ταυτοποίησης έχει μετατραπεί πρόχειρα το δημοτικό στάδιο στην Κω, με περίπου 2.000 μετανάστες να σπεύδουν ώστε να λάβουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές όπως η Συρία. Πολλοί από τους μετανάστες περιμένουν για τη διαδικασία ταυτοποίησης έως και 10 ημέρες, προκειμένου στη συνέχεια να μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Αθήνα σύμφωνα με το kosnews24.gr.

Ο δήμαρχος Κω, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Υυυργό Εθνικής Άμυνας κ.Π.Καμμένο, ζήτησε την άμεση απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών και των προσφύγων από την Κω, με ειδικά ναυλωμένο πλοίο, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη.

---------------

Κατασκήνωση μεταναστών στην παραλιακή λεωφόρο στην Κω

Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες περιμένουν να ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση στοιχείων.

Στο πιο τουριστικό σημείο στην Κω, στην παραλιακή λεωφόρο, εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες έχουν στήσει τις σκηνές τους και περιμένουν να πάρουν τα χαρτιά τους και να φύγουν με πλοίο από το νησί.

Σύμφωνα με το MEGA, πολλοί κάτοικοι διαμαρτύρονται γι αυτή την κατάσταση που είναι εκτός ελέγχου.

Η ίδια απελπιστική κατάσταση επικρατεί και έξω από το δημοτικό στάδιο «Ανταγόρας» στην Κω, όπου υπάρχουν ακόμα τεράστιες ουρές με τους μετανάστες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και παιδάκια, να περιμένουν για την ταυτοποίηση των στοιχείων τους.

Ένα πλοίο αναμένεται στο νησί, που θα φιλοξενήσει μετανάστες και θα διευκολύνει την κατάσταση. «Η διαδικασία καταγραφής διαρκεί από 10 ως 20 μέρες, οι αρχές λένε πως προσπαθούν να την επισπεύσουν και να ολοκληρώνεται ο έλεγχος μέσα σε μια εβδομάδα» δήλωσε νωρίτερα ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Βαγγέλης Ορφανουδάκης.



---------------

«Κλειδώνουν τους μετανάστες μέσα σε γήπεδο, κάτω από τον καυτό ήλιο»

Σοκάρει η μαρτυρία του συντονιστή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από την Κω.

Τετάρτη, ώρα 14.30, στο δημοτικό γήπεδο του Ανταγόρα στην Κω. «Οι άνθρωποι στοιβαγμένοι και κλειδωμένοι στο γήπεδο ποδοσφαίρου κάτω από τον καυτό ήλιο. Που και που η πόρτα ανοίγει και κάποιοι προωθούνται στους βοηθητικούς χώρους του σταδίου για να μπουν στην τεράστια ουρά για τα πολυπόθητα χαρτιά. Άλλοι, κρεμασμένοι στα κάγκελα του σταδίου, προσπαθούν να πηδήξουν μέσα. Μονάδες των ΜΑΤ χτυπούν τους ανθρώπους και τους σπρώχνουν με τις ασπίδες τους. Σε μια άλλη άκρη, ομάδα αλληλέγγυων δίνει νερό, γάλα και τρόφιμα στους ανθρώπους εντός του σταδίου», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βαγγέλης Ορφανουδάκης, συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που βρίσκεται μαζί με τους πρόσφυγες στο γήπεδο.

«Αυτό που έχει στηθεί εδώ και δυο μέρες δεν βασίζεται σε καμία λογική, δεν έχει καμία ανθρωπιστική διάσταση και πρόνοια, αλλά σε όρους αστυνόμευσης πάνω σε ανθρώπους που δεν έχουν ούτε τα βασικά. Δεν υφίσταται κανένας σκιασμένος χώρος στο ανοιχτό στάδιο, για τα 1.200 άτομα οι τουαλέτες είναι δυο, υπάρχει ένα σημείο νερού και μια μάνικα, μέχρι χτες οι άνθρωποι τρέφονταν με ό,τι μπορούσαν να αγοράσουν οι ίδιοι ή τους έφερναν αλληλέγγυοι. Τα λιποθυμικά επεισόδια είναι απανωτά, όπως και οι κρίσεις πανικού, όσο για τα θέματα υγείας που προκύπτουν, ευθύνονται οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης», εξηγεί ο κ. Ορφανουδάκης.

Η διαδικασία καταγραφής διαρκεί από 10 ως 20 μέρες, οι αρχές λένε πως προσπαθούν να την επισπεύσουν και να ολοκληρώνεται ο έλεγχος μέσα σε μια εβδομάδα, λέει ο κ. Ορφανουδάκης.

Η κατάσταση που επικρατεί στην Κω τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς περισσότεροι από 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες, (διπλάσιος αριθμός σε σχέση με τον Ιούνιο), έφτασαν στο νησί κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) σε ανακοίνωσή τους. Εξαιτίας της απουσίας εγκαταστάσεων υποδοχής, οι περισσότεροι έχουν στήσει σκηνές σε πάρκα και πλατείες στην πόλη της Κω, ή κοιμούνται γύρω από το αστυνομικό τμήμα. Από τον Απρίλιο δεν παρέχεται φαγητό σε αυτούς τους ανθρώπους, δεν υπάρχει κάποια οργανωμένη υποδομή υποδοχής, και παρά τη διαθεσιμότητα χώρων, η μόνη λύση που έχει βρεθεί μέχρι τώρα είναι να μεταφέρονται από το ένα μέρος στο άλλο.

«Η τοπική κοινωνία έχει δείξει συγκινητικά δείγματα αλληλεγγύης, παρέχοντας τρόφιμα, ρούχα, νερό κ.λπ. στους πρόσφυγες» σημειώνει ο κ. Ορφανουδάκης.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών, η αστυνομία έχει διεξάγει επιχειρήσεις για να εκδιώξει τους ανθρώπους από τους δημόσιους χώρους, κατευθύνοντάς τους στο δημοτικό γήπεδο Ανταγόρας, στο οποίο υπάρχουν ελάχιστες τουαλέτες, ελάχιστο νερό και δεν γίνεται καμία παροχή τροφίμων. Η πρωτοβουλία αυτή των τοπικών αρχών διεξήχθη χωρίς καμία προσπάθεια δημιουργίας μιας οποιαδήποτε υποδομής για την υποδοχή των προσφύγων στον χώρο του γηπέδου, καταγγέλλουν οι ΓΧΣ. Παράλληλα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν γίνει μάρτυρες περιστατικών κακομεταχείρισης μεταναστών και προσφύγων σε δημόσιους χώρους, όπως για παράδειγμα της απαγόρευσής τους από προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας να χρησιμοποιούν τα παγκάκια σε πάρκα στο κέντρο της πόλης.

Χθες το πρωί, συνεχίζουν οι ΓΧΣ, περίπου 2.000 άτομα βρίσκονταν στο γήπεδο, μεταξύ των οποίων και πολλές οικογένειες με μωρά και μικρά παιδιά, κάνοντας ουρές κάτω από τον δυνατό ήλιο, περιμένοντας να δώσουν το όνομά τους στην αστυνομία, με την ελπίδα να πάρουν τα χαρτιά τους. Η κατάσταση γρήγορα ξέφυγε από τον έλεγχο και η αστυνομία, κατέφυγε στη χρήση πυροσβεστήρων. Από χθες το απόγευμα, περίπου 1.000 άτομα βρίσκονται κλεισμένα μέσα στο στάδιο, χωρίς να τους επιτρέπεται η έξοδος από το στάδιο.

«Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με τις τελευταίες εξελίξεις στην Κω», αναφέρει ο Μπρίς ντε λε Βιν, Διευθυντής Προγραμμάτων του Βελγικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Η κρατική αδράνεια των προηγούμενων μηνών, σήμερα έχει εξελιχθεί σε κακοποίηση από τις αρχές, καθώς η αστυνομία έχει επιδοθεί σε χρήση βίας κατά αυτών των ευάλωτων ανθρώπων. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που φτάνει εδώ είναι πρόσφυγες που ξέφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία και το Αφγανιστάν. Οι αρχές της Κω έχουν ξεκάθαρα δηλώσει ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης καθώς πιστεύουν πως αυτό θα αποτελέσει ‘παράγοντα έλξης’. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι που αφήνουν τον τόπο τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο θα συνεχίσουν να έρχονται ακόμα και αν οι αρχές προσπαθούν να τους αποτρέψουν».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική βοήθεια στους πρόσφυγες που διαμένουν στο ξενοδοχείο «Κάπταιν Ηλίας», ένα εγκαταλελειμμένο, ερειπωμένο κτίριο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες αναζητούν καταφύγιο, κατά μέσο όρο για 10 με 15 μέρες ώσπου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής τους από την ελληνική αστυνομία και να λάβουν το έγγραφο που θα τους επιτρέψει να φύγουν από το νησί -οι περισσότεροι χωρίς να είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τη διαδικασία. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν επίσης ιατρική φροντίδα και μοιράζουν είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες που διαμένουν στα πάρκα και στους δημόσιους χώρους του νησιού. Από χτες μεταφέρθηκαν και στο δημοτικό γήπεδο.

«Οκτώ μήνες μετά την πρώτη έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν μια αξιοπρεπή και ανθρώπινη υποδοχή των προσφύγων στα Δωδεκάνησα, και ιδιαίτερα στην Κω, διαπιστώνουμε, με απογοήτευση, ότι οι ελληνικές αρχές έχουν αποτύχει», τονίζει ο Μπρίς ντε λε Βιν. «Δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί μία κατάλληλη υποδομή που να πληροί τις βασικές προδιαγραφές για να μπορεί να υποδεχθεί τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Κω. Αναρωτιόμαστε τι περιμένουν ακόμα οι ελληνικές αρχές, ώστε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υποδεχθούν αυτούς τους ανθρώπους με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια».

---------------

Δίνονται 100.000 ευρώ στα νησιά με πρόβλημα μεταναστών

Ομαλοποιείται η κατάσταση στην Κω.

Σε ομαλότερες συνθήκες, σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, εξελίσσεται η κατάσταση στο νησί της Κω, με τους μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ ασφυκτικές καταστάσεις επικρατούν και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου τα περισσότερα εκ των οποίων κατακλύζονται από μαζικές αφίξεις σχεδόν καθημερινά.

Στην Κω, έπειτα από την ενίσχυση που υπήρξε από αστυνομικούς της Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, έχει γίνει πιο γρήγορη η διαδικασία ταυτοποίησης των προσφύγων που βρίσκονται στο νησί και οι οποίοι υπολογίζεται ότι φθάνουν τις 7.000.

Στο νησί από χθες το απόγευμα βρίσκονται επίσης δύο διμοιρίες των ΜΑΤ με σκοπό να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα και εντάσεις, παρόμοιες με αυτές που προκλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες έξω από το αστυνομικό τμήμα του νησιού και σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Το πρόβλημα, πάντως εξακολουθεί να είναι έντονο λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταναστών/προσφύγων, και για το λόγο αυτό οι τοπικές αρχές πιέζουν να μεταφερθούν το συντομότερο δυνατό οι μετανάστες από το νησί.

Η Ένωση Αστυνομικών στο πλευρό του ένστολου που χαστούκισε μετανάστη

Σχετικά με το επεισόδιο που προκλήθηκε τις προηγούμενες μέρες, όπου αστυνομικός του τμήματος Κω χειροδίκησε σε βάρος μετανάστη, με ανακοίνωση της η Ένωση Αστυνομικών Βορείου Δωδεκανήσου εκφράζει τη συμπαράσταση και τη στήριξη της στον αρχιφύλακα, τονίζοντας ότι το περιστατικό ήταν αποτέλεσμα της έντασης που επικρατεί.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση οι μετανάστες/πρόσφυγες «δεν αντιλαμβάνονται καν στοιχειωδώς την αγγλική γλώσσα ώστε να συμμορφωθούν στις υποδείξεις των συναδέλφων μας, συνωστίζονται υπό δραματικές συνθήκες και προκαλούν σοβαρά επεισόδια επιχειρώντας να εισέλθουν με την βία στους χώρους του Αστυνομικού Τμήματος, θεωρώντας ότι θα επιτύχουν ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτημάτων τους, προκαλώντας σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή και την σωματική ακεραιότητα για τους λιγοστούς αστυνομικούς, που έχουν επιφορτιστεί τον έλεγχο της εισόδου του Αστυνομικού Τμήματος». Σημειώνουν επίσης, ότι τέτοια γεγονότα θα είχαν αποφευχθεί, «αν είχαν ληφθεί υπόψη, οι αναφορές και οι προτάσεις που έχουμε αποστείλει με έγγραφα μας εδώ και μήνες, τόσο στην φυσική μας ηγεσία όσο και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου προστασίας του πολίτη».

Προβλήματα και στη Λέρο

Έντονα προβλήματα υπάρχουν επίσης στο νησί της Λέρου, από όπου ο δήμαρχος Μιχάλης Κόλιας απευθύνει δραματική έκκληση, με επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, και την αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Ο δήμαρχος της Λέρου επισημαίνει ότι το πρόβλημα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και ζητά την άμεση μεταφορά των μεταναστών από το νησί με αρματαγωγό του πολεμικού ναυτικού, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση, καθώς η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε όριο και έλεγχο.

Ανάλογα προβλήματα, σε μικρότερη έκταση, υπάρχουν και σε άλλα νησιά όπως τη Σύμη, το Αγαθονήσι, τη Χάλκη και την Κάλυμνο στα οποία έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός μεταναστών, η εξυπηρέτηση των οποίων είναι ιδιαίτερα δύσκολη με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά προβλήματα και έντονες διαμαρτυρίες.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: 100.000 ευρώ στα νησιά της περιοχής

Για την κάλυψη των έκτακτων και επειγουσών αναγκών που έχουν προκύψει σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου, λόγω της αλματώδους αύξησης των μεταναστευτικών ροών, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία συνήλθε εκτάκτως σήμερα λόγω του κατεπείγοντος του ζητήματος, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη, Φιλήμονα Ζαννετίδη, ενέκρινε ομόφωνα τη διάθεση ποσού 100.000 ευρώ.

Το παραπάνω ποσό θα διατεθεί κυρίως στα νησιά της Κω, της Καλύμνου, της Λέρου και της Τήλου, αλλά και όπου αλλού παραστεί ανάγκη, για την κάλυψη αναγκών προσωρινής στέγασης, σίτισης, άμεσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εξασφάλισης ειδών πρώτης ανάγκης και μεταφοράς από τα σημεία άφιξης προς τις προσωρινές εγκαταστάσεις φιλοξενίας και μετά από αίτημα των Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών. Επίσης, μέρος του ποσού αυτού θα διατεθεί για την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής Αστυνομίας και Λιμενικού.

Η διάθεση του ποσού αυτού από την Περιφέρεια γίνεται κατ' εφαρμογή της παραγράφου 10, του άρθρου 14, του νόμου 4332/15 της 9ης Ιουλίου 2015, ο οποίος ψηφίστηκε μετά από αίτημα του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου προς τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα στην Περιφέρεια να εκτελέσει δαπάνες, στην κατεύθυνση της ανακούφισης των νησιών από τις ασφυκτικές καταστάσεις που έχει δημιουργήσει η έξαρση του φαινομένου της παράτυπης μετανάστευσης και των προσφύγων.

Η απόφαση, αφορά στο σύνολο του ποσού που υπάρχει στον κωδικό των εκτάκτων αναγκών, με τη δέσμευση της περιφερειακής αρχής για ενίσχυση των σχετικών κωδικών, και ελήφθη μετά από επικοινωνία του περιφερειάρχη με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, όπου αποφασίστηκε η από κοινού χρηματοδότηση των λύσεων που προωθεί η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.