Το πικρό ποτήρι της σταδιακής κατάργησης των πρόωρων συντάξεων ετοιμάζεται να πιει η κυβέρνηση με τη νέα δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων τα οποία σχεδιάζεται να ψηφιστούν «πακέτο» με το νέο Μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση στις 18 Αυγούστου.
«Οι πρόωρες θα είναι μέσα, για τους αγρότες το παλεύουμε» έλεγε χθες κυβερνητική πηγή βάζοντας για πρώτη φορά στο τραπέζι και το ενδεχόμενο να μην προλάβει η κυβέρνηση να υλοποιήσει το λίφτινγκ που επιθυμεί να κάνει στον ΕΝΦΙΑ.
Όπως επιβεβαίωσε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, η κυβέρνηση θα ήθελε να προχωρήσει σε μια αναδιανομή βαρών ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου στα φετινά ραβασάκια, επιβαρύνοντας περισσότερο τους ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας άνω των 300.000 ευρώ δημιουργώντας έτσι κάποια περιθώρια ελαφρύνσεων στα χαμηλότερα κλιμάκια ακίνητης περιουσίας.
«Ενδεχομένως να μην προλάβουμε» σημειώνει πηγή του υπουργείου Οικονομικών αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ να είναι ακριβώς τα ίδια με τα περυσινά, στο βαθμό όπου δεν έχει μεταβληθεί την 1η Ιανουαρίου 2015, η περιουσιακή εικόνα του φορολογούμενου.
Στο θέμα των πρόωρων συντάξεων παρότι θεωρείται δεδομένο ότι οι παρεμβάσεις θα περιληφθούν στο νέο πακέτο προαπαιτούμενων, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν το μαχαίρι θα αρχίσει να εφαρμόζεται αναδρομικά από την 1η Ιουλίου όπως πιέζουν σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές, συμβιβαστικά από την 1η Οκτωβρίου ή ιδανικά για την κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου του 2016.
Ζητήματα φορολογικής διοίκησης και αλλαγών ευρύτερα στη φορολογία έχουν προγραμματιστεί να συζητηθούν σήμερα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, όπως άλλωστε και θέματα που αφορούν στην καταπολέμηση της διαφθοράς και ζητήματα Δικαιοσύνης.
Για το αγροτικό ζήτημα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήδη αναζητούνται οδοί διαφυγής από τις βέβαιες πολιτικές αναταράξεις που θα προκαλούσαν άμεσες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος των αγροτών.
Σε αυτό το πλαίσιο συζητείται το ενδεχόμενο νομοθέτησης των αλλαγών, ενδεχομένως τον Οκτώβριο, ώστε να έχουμε τους δανειστές «ήσυχους», με την εφαρμογή τους όμως (στη λογική του μέχρι τότε βλέπουμε) στα εισοδήματα του 2016, οπότε οι επιβαρύνσεις θα φανούν με την εκκαθάριση το 2017.
Στο νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων άλλωστε αναμένεται να περιληφθούν διορθώσεις στη ρύθμιση των εκατό δόσεων (οι δανειστές επιμένουν να χάνουν τη ρύθμιση όσοι δεν είναι συνεπείς στις τρέχουσες φορολογικές τους υποχρεώσεις) ενώ δεν αποκλείεται να περάσει και η διάταξη η οποία θα χαμηλώνει το ακατάσχετο όριο μισθών και συντάξεων από τα 1.500 ευρώ σήμερα στα 1.200 ευρώ.
Το χρονοδιάγραμμα
Ο σχεδιασμός με βάση τον οποίο κινείται η ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, αποκλείει οποιαδήποτε σκέψη για δάνειο–γέφυρα. Επιδιώκεται όλα να έχουν κλείσει στις 18 Αυγούστου, ώστε ο ορίζοντας να είναι ανοιχτός για το «ξεκαθάρισμα» στον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις στη συνέχεια.
Η διαπραγμάτευση με την τετράδα Κοστέλο, Βελκουλέσκου, Ρέφερ και Τζιαμαρόλι έχει χτιστεί σε τρεις κύκλους.
Στον πρώτο, ο οποίος σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη οι επικεφαλής των Θεσμών διατρέχουν όλα τα πεδία διαπραγμάτευσης τα οποία θα αποτυπωθούν στο νέο Μνημόνιο.
Θα ακολουθήσει ένας νέος κύκλος διαπραγμάτευσης έως το τέλος της εβδομάδας (το πολύ να απαιτηθούν μια δυο μέρες και από την άλλη εβδομάδα, έως τις 12 του μήνα αναφέρουν αρμόδιες πηγές) για να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες.
Στη συνέχεια, οι επικεφαλής των Θεσμών σχεδιάζεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα αφήνοντας πίσω μια «ομάδα συγγραφής» η οποία θα ολοκληρώσει την κατάρτιση του νέου Μνημονίου.
Μετά, αναλαμβάνει η κυβέρνηση. Καταθέτει στη Βουλή το νέο Memorandum of Understanding, μαζί με τη νέα δανειακή σύμβαση και τα νέα προαπαιτούμενα, με στόχο να έχουν ψηφιστεί στις 18 Αυγούστου.
Αν όλα πάνε σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της πρώτης μεγάλης δόσης της νέας ευρωπαϊκής δανειακής σύμβασης.
Όπως έγραψε το Σάββατο το Euro2day.gr, η πρώτη δόση επιδιώκεται να φτάσει ακόμα και τα 25 δισ. ευρώ εκ των οποίων 3,2 δισ. ευρώ για να πληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου, 10 δισ. ευρώ ως προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 7,16 δις ευρώ για την εξόφληση του πρόσφατου δανείου- γέφυρα και επιπλέον 5 δισ. ευρώ για την πληρωμή τόκων και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Η πρώτη αξιολόγηση της εφαρμογής του νέου Μνημονίου, έρχεται τον Οκτώβριο, διάστημα στο οποίο η παράμετρος διευθέτησης του χρέους και τα εσωκομματικά στον ΣΥΡΙΖΑ θα κρίνουν πολλά για το εγχώριο πολιτικό σκηνικό.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.