Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Απλουστεύεται η αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων


Στήριξη στην έντιμη επιχειρηματικότητα και δεύτερη ευκαιρία δίνει το νέο πτωχευτικό δίκαιο.

Τα χέρια σε πλήθος επιχειρηματίες «λύνει» η νέα πτωχευτική διαδικασία που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Με το νέο νόμο διευκολύνεται τόσο η διάσωση των βιώσιμων επιχειρήσεων, όσο και η εκκαθάριση εκείνων που τελικά δεν θα τα καταφέρουν.

Την ίδια ώρα, και στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, η μείωση της γραφειοκρατίας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, αποτελεί πλέον μείζονα στόχο. Θα καλυφθεί έτσι ένα πάγιο αίτημα των εν δυνάμει επενδυτών, καθώς θα δοθεί στην επιχειρηματικότητα η «δεύτερη ευκαιρία», ώστε όταν αποτύχει μία προσπάθεια, να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να προχωρήσει στην επόμενη επιχειρηματική ενέργεια, χωρίς «βαρίδια» από το παρελθόν.

Η μείωση της γραφειοκρατίας θα δώσει κίνητρα και σε όσους, για πρώτη φορά θέλουν να δοκιμαστούν στον στίβο της αγοράς.

Οι δύο αυτές ρυθμίσεις εντάσσονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ανατρέψει το αρνητικό επιχειρηματικό κλίμα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην αγορά, αποτέλεσμα του οποίου ήταν να καταγραφούν πάνω από 250.000 «λουκέτα» από την αρχή της κρίσης.

Ειδικότερα, με τη νέα χρηματοδοτική σύμβαση, ψηφίστηκαν ορισμένες ρυθμίσεις που δίνουν ιδιαίτερο βάρος στη λεγόμενη «διαδικασία εξυγίανσης» των επιχειρήσεων, προκειμένου να διευκολυνθεί η διάσωση βιώσιμων επιχειρήσεων, αλλά και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ξεκαθαρίσματος της αγοράς.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι ανοίγει η διαδικασία συναλλαγής του άρθρου 99 παρ. 1 ν. 3588/2007. Πλέον θα μπορούν να ενταχθούν, στη ρύθμιση, όχι μόνο οφειλέτες που βρίσκονται σε κατάσταση παρούσας ή επαπειλούμενης αδυναμίας πληρωμών, αλλά και εκείνες οι επιχειρήσεις που απλώς αντιμετωπίζουν πιθανότητα αφερεγγυότητας.

Πρακτικά δηλαδή, υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα. αλλά ενδέχεται να αντιμετωπίσουν στο μέλλον, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την υπαγωγή τους σε διαδικασία εξυγίανσης.

Επιπλέον μια εταιρεία θα μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτημα υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης μετά από 3 χρόνια αντί για 5 που προβλεπόταν μέχρι σήμερα και η περίοδος απαλλαγής από χρέη φυσικών προσώπων μειώνεται από 10 σε 3 χρόνια.

Με αυτό τον τρόπο υπολογίζεται ότι οι αρνητικές συνέπειες της πτώχευσης μειώνονται σημαντικά και οι επιχειρηματίες, που επιθυμούν να επανενταχθούν στην αγορά, έχουν τη δυνατότητα για ένα νέο ξεκίνημα.

Οι νέες ρυθμίσεις ικανοποιούν πάγια αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου, όπως σημειώνουν εκπρόσωποί του σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ. Πλην όμως, όπως προσθέτουν, δεν λύνουν το συνολικό πρόβλημα ή και αν λύνουν μέρος αυτού, είναι ενδεχόμενο να δίνουν κάλυψη σε δόλιες πτωχεύσεις.

Το θέμα είναι, υπογραμμίζουν, να προστατευτούν οι έντιμοι ώστε να ξαναπροσπαθήσουν. Επιπλέον ενώ κρίνουν ότι το μέτρο είναι χρήσιμο, εν τούτοις τα στοιχεία που συλλέγει η ΓΣΕΒΕΕ δείχνουν εκτίναξη του ρυθμού των πτωχεύσεων επιχειρήσεων φέτος για λόγους που σχετίζονται με τη συνολικότερη κατάσταση της οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Γιώργος Καββαθάς ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, ότι η συνομοσπονδία επικαιροποιεί, αυτό τον καιρό, την έρευνα που πραγματοποιεί σε τακτά διαστήματα για την κατάσταση της επιχειρηματικότητας στη χώρα και το Σεπτέμβριο σχεδιάζεται να γίνουν επίσημα οι ανακοινώσεις.

Μεταξύ των στοιχειών που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον, από τις πρώτες μετρήσεις, είναι ότι τα λουκέτα, μέχρι το τέλος του έτους, εμφανίζονται να ξεπερνούν τις 100.000. Παράλληλα και οι υπόλοιποι δείκτες όπως παραγγελίες, ρευστότητα κ.λπ. είναι σταθερά αρνητικοί, τοποθετώντας ουσιαστικά την κατάσταση της οικονομίας μας πίσω στο 2012, την ανεργία σε ποσοστά πάνω από 30% και την ύφεση για φέτος στο 3,5% .

Όπως σχολίασε ο κ. Καββαθάς, οι πτωχεύσεις «ακουμπούν» όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, βιοτεχνία, εμπόριο και υπηρεσίες. ‘Εχει ενδιαφέρον δε, ότι από τις επιχειρήσεις που ανοίγουν η πλειονότητα αυτών, δεν αφορά σε επιχειρηματίες δεύτερης ευκαιρίας, αλλά σε νεοεισερχόμενους.

Επιπλέον υπογραμμίζει, ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πως η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων είναι πλέον πιο περιορισμένη.

Για παράδειγμα, ανέφερε την εστίαση όπου ο μέσος όρος ζωής πριν μερικά χρόνια ήταν από 3 έως 5 έτη, τώρα πλέον η διάρκεια λειτουργίας, έχει περιορισθεί στο ένα έτος.

Πρόσθεσε δε, ότι η ευκολία ένταξης στο άρθρο 99, πολλές φορές, δεν αφορά τους πολύ μικρούς, διότι οι πιστωτές δεν ενδιαφέρονται για μία τέτοια εξέλιξη. Σε ότι αφορά στη «δεύτερη ευκαιρία» σημείωσε ότι η ένταξη στο συγκεκριμένο άρθρο σημαίνει πως έχει καταστραφεί και η προσωπική περιουσία του επιχειρηματία, οπότε χρειάζονται και άλλες συνέργειες όπως, φορολόγηση, χρηματοδότηση, για να ξαναπροσπαθήσει ο «πτωχευμένος».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος σημείωσε ότι είναι θετική εξέλιξη η ρύθμιση «καθώς μπορεί κάποιος να περάσει πιο εύκολα στην επόμενη μέρα» όπως είπε.

Επισήμανε ωστόσο, ότι χρειάζεται προσοχή καθώς και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που εφαρμόζεται το ίδιο σύστημα, παρατηρείται το φαινόμενο της «εκμετάλλευσης» της ελευθερίας που δίνει, από επιτήδειους.

Γενικότερα πάντως, εκτιμά ότι θα αυξηθεί ο ρυθμός των πτωχεύσεων τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία από τους περιορισμούς στην κυκλοφορία του χρήματος.

Ο νομικός σύμβουλος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Σταύρος Βαρδαλάς, ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ, ότι ακόμη δεν έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από τους επιχειρηματίες για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, καθώς βρισκόμαστε σε περίοδος διακοπών.

Πρόσθεσε δε, ότι είναι μια ρύθμιση που βοηθάει να διαμορφωθεί ένα επιεικέστερο περιβάλλον, να αποτρέψει «λουκέτα» και να συντελέσει στην ανόρθωση επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις για τις πτωχεύσεις που δημοσιοποίησε στο τέλος Μαϊου 2015 η εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων Atradius, στην Ελλάδα το 2015 αναμένεται μείωση των πτωχεύσεων κατά 1% σε σύγκριση με το 2014. Εάν η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιωθεί τότε θα είναι η πρώτη χρονιά από το 2007 που ο συγκεκριμένος δείκτης θα έχει αρνητικό πρόσημο. Από το 2008 έως και το 2013 ο ρυθμός αύξησης των πτωχεύσεων στην Ελλάδα ήταν διψήφιος, φτάνοντας μάλιστα το 40% το 2009.

Την αναμόρφωση, εξάλλου, συνολικά του πτωχευτικού δίκαιου επιδιώκει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας και ήδη για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τον Τειρεσία και σχεδιάζεται να παρουσιαστεί, μέσα στο Σεπτέμβριο, μία ολοκληρωμένη πρόταση που καταρτίζουν εμπειρογνώμονες (νομικοί, οικονομολόγοι κ.λπ.).

«Η δεύτερη ευκαιρία δεν είναι ζήτημα φιλανθρωπίας ούτε θέμα εκκαθάρισης μιας επιχείρησης που έπεσε έξω. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κορυφαίες οικονομίες παγκοσμίως έχουν προηγμένο πτωχευτικό δίκαιο και οι έννοιες «έντιμη πτώχευση» και «δεύτερη ευκαιρία» δεν είναι άγνωστες» σημείωσε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Εξήγησε δε ότι οι προτάσεις που θα παρουσιαστούν αφορούν σε διαγραφή χρεών, σε πολύ σύντομο χρόνο για τους έντιμους πτωχεύσαντες και άμεση δυνατότητα να επιχειρήσουν και πάλι.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ότι οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λένε πως αυτοί που δοκιμάζουν δεύτερη φορά έχουν αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας σε σχέση με αυτούς που ξεκινούν για πρώτη φορά. «Είναι έμπειροι. Πάθανε και μάθανε. Όχι όλοι, αλλά οι περισσότεροι», όπως είπε.

Για να εξηγήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται, ανέφερε ότι από τα αρχεία του επιμελητηρίου διαπιστώνεται θετικό ισοζύγιο μεταξύ κλεισίματος και ανοίγματος επιχειρήσεων. «Ωστόσο, αν παρατηρήσει κάποιος τα στοιχεία», διευκρινίζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, «θα δει ότι περισσότερο κλείνουν ΑΕ και ΕΠΕ, ενώ αυτοί που ανοίγουν νέες επιχειρήσεις είναι αυτοαπασχολούμενοι. Άρα ο δείκτης της ανεργίας θα εξακολουθήσει να αυξάνεται». Δεν αρκεί, όμως, μόνο να «ξεμπλοκαριστεί» η διαδικασία πτώχευσης για να κάνει κάποιος μια νέα αρχή.

Με αυτό το σκεπτικό, για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία έναρξης μίας επιχειρηματικής δραστηριότητας, η κυβέρνηση προχώρησε στην ανασύσταση και ανασυγκρότηση της «Ομάδας Διαχείρισης Έργου για την Απλούστευση της Αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας».

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευστάτιος Ζαφείρης, η διενέργεια εκλογών δεν ανατρέπει το σχεδιασμό για να ολοκληρωθεί ο «Οδικός Χάρτης απλούστευσης των αδειοδοτήσεων», εντός του χρονοδιαγράμματος που ορίζει η συμφωνία της χώρα μας με τους πιστωτές.

«Γίνεται ήδη η απαραίτητη προεργασία από τη γενική γραμματεία Βιομηχανίας για να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η εισήγηση. Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από τη συμφωνία είναι το τέλος Σεπτμεβρίου 2015», όπως είπε ο ίδιος.

Διευκρίνισε δε, ο κ. Ζαφείρης ότι, ενδέχεται κάποιοι γενικοί γραμματείς υπουργείων - που μετέχουν στην ομάδα εργασίας - να παραιτηθούν, εάν θέσουν υποψηφιότητα για τις εκλογές. «Αλλά αυτό δεν θα δημιουργήσει ουσιαστικό πρόβλημα, καθώς η ομάδα μπορεί να συνεδριάσει με τα αναπληρωματικά μέλη», όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της ομάδας είναι: οι γενικοί γραμματείς από το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Παιδείας, Πολιτισμού, με πρόεδρο τον Ευστράτιο Ζαφείρη, γενικό γραμματέα Βιομηχανίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ακόμη, στην ομάδα θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος της γενικής γραμματείας Πρωθυπουργού.

Σκοπός είναι να προχωρήσουν οι προτεραιότητες των δράσεων για την απλοποίηση της αδειοδότησης των οικονομικών δραστηριοτήτων που υπάγονται στην αρμοδιότητα του κάθε υπουργείου, να καταρτιστούν τα χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη επιμέρους στόχων, όπως διαβούλευση, έκδοση κανονιστικών πράξεων, οργανωτικές αλλαγές, εκπαίδευση και να δοθούν κατευθύνσεις για την υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.