Όταν ο κακοποιός απολαμβάνει μια περίεργη ασυλία…
Κανείς δεν κάνει ένα έγκλημα με σκοπό να πιαστεί, αν και υπάρχουν φορές που η σύλληψη δεν εγγυάται απαραίτητα την καταδίκη, παρά το εξόφθαλμο του πράγματος.
Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας και το «χαρτί» της χάρης, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα, επιτρέποντας σε κάθε είδους δράστες και κακοποιούς να ξεφεύγουν από τα οφειλόμενα.
Δεν είναι πάντα σαφές γιατί απονέμεται σε κάποιον χάρη, ειδικά αν είναι διαβόητος εγκληματίας και τη γλιτώσει στο τσακ.
Έτσι κατάφεραν να ξεφύγουν από τον νόμο μια σειρά από υπαίτιοι αποτρόπαιων πράξεων, χρησιμοποιώντας την εύνοια της εξουσίας και παρά τη λαϊκή κατακραυγή…
Γουίλιαμ Κάλεϊ: Ο σφαγέας του Μάι Λάι
Η χειρότερη στιγμή της αμερικανικής εμπλοκής στο Βιετνάμ ήταν η διαβόητη σφαγή στο Μάι Λάι, από την οποία και ξεπήδησε το «Τέρας του Μάι Λάι» ή κατά κόσμο υπολοχαγός Γουίλιαμ Κάλεϊ. Ο σκοτεινός υπολοχαγός και η διμοιρία του όργωναν τις ζούγκλες του Βιετνάμ ψάχνοντας για βιετκόνγκ μαχητές όταν σκόνταψαν πάνω στο απομονωμένο χωριουδάκι Μάι Λάι. Αντί λοιπόν να συνεχίσουν την πορεία τους ως όφειλαν αφήνοντας την ειρηνική κοινότητα στην ησυχία της, ο Κάλεϊ διέταξε επίθεση στο χωριό που κατέληξε στη σφαγή 500 αμάχων, εξοντώνοντας τους πάντες, από μωρά ενός έτους μέχρι και 80χρονους ηλικιωμένους.
Ο κατάλογος με τις φρικαλεότητες των 100 αμερικανών στρατιωτών μακρύς και αποτρόπαιος: από βιασμό ανήλικων κοριτσιών και σφαγιασμό μωρών με τις ξιφολόγχες, δεν ήταν και πολλά αυτά που δεν έκανε η φονική διμοιρία στο μαρτυρικό χωριό. Το 1971, μετά τη δημοσίευση της ιστορίας που η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθούσε πάση θυσία να κρατήσει κρυφή, ο Κάλεϊ καταδικάστηκε για τον φόνο 22 πολιτών του Μάι Λάι σε ισόβια κάθειρξη. Πόσο εξέτισε; Τρία χρόνια σε κατ’ οίκον περιορισμό, όταν ο Ρίτσαρντ Νίξον έσπευσε να του απονείμει σιωπηρά προεδρική χάρη! Και βέβαια ακόμα πιο ειρωνικό ήταν το γεγονός ότι και ο ίδιος ο Νίξον θα λάμβανε προεδρική χάρη για τα βρόμικα κρίματά του αργότερα την ίδια χρονιά…
Κιμ Χιουν Χι: Η κατάσκοπος που ανατίναξε μια πτήση
Γεννημένη στην Πιονγιάνγκ, η κόρη βορειοκορεάτη διπλωμάτη συμμετείχε από νεαρή ηλικία στην προπαγάνδα του καθεστώτος. Στα 18 της και επειδή ήταν εύστροφη και μιλούσε ιαπωνικά, οι επιτελείς του καθεστώτος την απήγαγαν μια μέρα και την έστειλαν να φοιτήσει σε σχολή κατασκόπων. Έπειτα από έξι χρόνια μαθητείας στα όπλα, τις πολεμικές τέχνες και τις ξένες γλώσσες, η Κιμ ανέλαβε την πρώτη αποστολή της: να τινάξει στον αέρα νοτιοκορεατική εμπορική πτήση με 115 επιβάτες.
Ήταν το 1987 όταν η Κιμ και ο συνεργός της επιβιβάστηκαν στην πτήση 858 από τη Βαγδάτη στη Σεούλ κουβαλώντας τη βόμβα, την οποία τοποθέτησαν στο αεροσκάφος σε στάση στο Αμπού Ντάμπι, η οποία σκότωσε όλους τους επιβάτες. Οι Αρχές έπιασαν το δολοφονικό ζευγάρι αλλά ο συνεργός κατάφερε να αυτοκτονήσει πριν δικαστεί, με τους γιατρούς να σώζουν στο τσακ τη ζωή της Κιμ, η οποία προσπάθησε να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Η κατάσκοπος ομολόγησε τελικά το έγκλημά της κατά την ανάκρισή της στη Σεούλ και καταδικάστηκε σε θάνατο.
Το 1989 ωστόσο ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Ρο Τάε Βου της απένειμε χάρη, θεωρώντας ότι εκτελούσε απλώς εντολές του σκοτεινού ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ιλ. Η γυναίκα εξέφρασε ειλικρινή μεταμέλεια για το τρομοκρατικό χτύπημα, κάτι που την απελευθέρωσε από τα κελιά της Νότιας Κορέας. Αργότερα παντρεύτηκε τον νοτιοκορεάτη ανακριτή της και συνεχίζει να ζει σε μυστική τοποθεσία…
Ραμίλ Σαφάροφ: Το έγκλημα του μίσους
Ο αζέρος στρατιωτικός καταδικάστηκε το 2004 επειδή κατακρεούργησε συνάδελφό του με ένα τσεκούρι την ώρα που κοιμόταν. Ο Σαφάροφ εγκλιμάτισε όντας στρατοπεδευμένος στην Ουγγαρία, σκοτώνοντας έναν Αρμένη και ρίχνοντας έτσι νέο λάδι στη φωτιά του μίσους μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας. Ο Σαφάροφ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στη Βουδαπέστη το 2006 και λίγα χρόνια αργότερα (2012) η κυβέρνηση της Ουγγαρίας τον εξέδωσε στο Μπακού, υπό τον απαράβατο ωστόσο όρο να συνεχίσει να εκτίει κανονικά την ποινή για το αποτρόπαιο έγκλημά του.
Αντ’ αυτού βέβαια, ο Σαφάροφ έγινε δεκτός με τιμές ήρωα στην πατρίδα του, ο πρόεδρος Ιλάμ Αλίγιεφ του απένειμε χάρη με το που άγγιξαν οι ρόδες του αεροπλάνου που τον μετέφεραν αζέρικο έδαφος και σύντομα επανήλθε ακόμα και στην ενεργό στρατιωτική δράση! Έπεται ότι πήρε και προαγωγή σε ταγματάρχη…
Γκρέβιλ Τζάνερ: Ο λόρδος που φέρεται να είναι παιδόφιλος
Το έγκλημα για το οποίο κατηγορήθηκε ο βρετανός πολιτικός αριστοκρατικής καταγωγής ήταν ειδεχθές: 22 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης, μεταξύ των οποίων και ένα θύμα κάτω των 9 ετών, σε μια περίοδο δράσης τριών δεκαετιών. Τα παιδιά που φέρεται να κακοποίησε ο ευγενής Βρετανός ήταν όλα τρόφιμοι σε ορφανοτροφείο, τα οποία βγήκαν μαζικά μπροστά το 1991 και τον κατηγόρησαν για το αποτρόπαιο κακούργημα, αν και η αστυνομία θεώρησε πως δεν υπήρχαν αρκετές ενδείξεις που να στηρίζουν μια τέτοια αδιανόητη υπόθεση, γι’ αυτό και η ιστορία απορρίφθηκε!
Αρκετά χρόνια αργότερα, φτάνοντας πια στη σημερινή εποχή, ο Τζάνερ υπεραμύνεται της αθωότητάς του στον νέο κύκλο κατηγοριών παιδικής κακοποίησης από ένα νέο μετερίζι: οι δικηγόροι του τον θέλουν ανήμπορο να δικαστεί επειδή πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η υπερασπιστική γραμμή έχει πια αλλάξει: παρά το γεγονός, παραδέχεται η νομική του εκπροσώπηση, ότι υπάρχουν πια ισχυρές ενδείξεις για την εμπλοκή του στο φριχτό σκάνδαλο, ο Τζάνερ δεν είναι πια σε θέση να λογοδοτήσει για τα κρίματά του. Εδώ βέβαια δεν μιλάμε για χάρη με την κυριολεκτική σημασία, αλλά για μια περίεργη ασυλία που απολαμβάνει ο 86χρονος σήμερα πολιτικός που δεν έχει περάσει μέρα στη φυλακή για τα ανατριχιαστικά εγκλήματά του…
Γκούσταβ Κρουπ: Ο βιομήχανος των Ναζί
Ο Γκούσταβ Κρουπ φον Μπόλεν ουντ Χάλμπαχ ήταν πρώσος διπλωμάτης που ανέλαβε στις αρχές του 20ού αιώνα τη βιομηχανική αυτοκρατορία της συζύγου του, αλλά και το βαρύ επίθετό της φυσικά. Ο ίδιος προμήθευσε τη Γερμανία με άρματα μάχης, κανόνια και υποβρύχια κατά τον Α’ Παγκόσμιο και παρά την ήττα του πελάτη του, ο Κρουπ συνέχισε να αποκομίζει εκατομμύρια πουλώντας πια βλήματα πυροβολικού σε βρετανό προμηθευτή.
Όχι πολύ αργότερα από το τέλος του Μεγάλου Πολέμου, ο Κρουπ βρήκε και πάλι πρόσφορο έδαφος για τα όπλα του χρηματοδοτώντας μυστικά μια σκιώδη ιδεολογία, η οποία ανήλθε τελικά στην εξουσία της Γερμανίας στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Ως μέγας χορηγός λοιπόν των Ναζί, έγινε πρόεδρος της γερμανικής ένωσης βιομηχάνων και άρχισε να αποκαθηλώνει μεθοδικά τους εβραίους εργοστασιάρχες. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου μάλιστα εκμεταλλεύτηκε πλήρως τη ναζιστική ιδεολογία στελεχώνοντας τώρα τις φάμπρικές του με ομήρους των ναζιστικών κολαστηρίων. Όσο για τις συνθήκες εργασίας, ήταν εξίσου εξοντωτικές με την καταναγκαστική δουλειά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Ο Γκούσταβ Κρουπ συνελήφθη μετά τον πόλεμο για τα εγκλήματά του, αν και το 1948, στιγμές πριν από την πολύκροτη δίκη του, θεωρήθηκε πολύ γέρος για να υποβληθεί σε νομικές περιπέτειες, κι έτσι γλίτωσε τελικά τον πέλεκυ της δικαιοσύνης…
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.