Τον οδικό χάρτη στο ξεσκαρτάρισμα των «κόκκινων» δανείων αποφάσισαν από κοινού τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και το κουαρτέτο των δανειστών, σε μια προσπάθεια αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να ξεκινήσει η εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων.
Τα επισφαλή, «κόκκινα» και προβληματικά δάνεια ανέρχονται πλέον -μετά την επιδείνωση των τελευταίων μηνών- στα 110 δισ. ευρώ (100 δισ. ευρώ ήταν στο τέλος του 2014), ποσό που... ζαλίζει και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης με ριζικό και ενεργό τρόπο, ούτως ώστε ένα μέρος αυτών να καταστεί αποδοτικό και όποιο κομμάτι διαπιστωθεί πως είναι μη αναστρέψιμο να φύγει από τους τραπεζικούς ισολογισμούς.
Η εξυγίανση αναμένεται να απελευθερώσει κεφάλαια που εκτιμάται ότι θα κατευθυνθούν προς βιώσιμες επιχειρήσεις.
Σήμερα τα επισφαλή επιχειρηματικά δάνεια (πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) ανέρχονται σε 50 δισ. ευρώ, τα «κόκκινα» και προβληματικά στεγαστικά σε 30 δισ. ευρώ, τα αντίστοιχα καταναλωτικά σε 15-17 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα είναι δάνεια προς τον αγροτικό τομέα.
Για την αντιμετώπιση των επισφαλών επιχειρηματικών δανείων (για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) θα επιστρατευθεί ο νόμος Δένδια, σε συνδυασμό με τις αλλαγές που έγιναν στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Οσον αφορά τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά, «πιλότος» για την αντιμετώπισή τους θα είναι οι λύσεις του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και αλλαγές του νόμου Κατσέλη, στον οποίο θα μπορούν πλέον να υπάγονται και τα χρέη των ιδιωτών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και του ΟΤΑ.
Επίσης, θεσπίζεται το κριτήριο εύλογων δαπανών στα 1.100 ευρώ ανά νοικοκυριό τον μήνα.
Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.