Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Η κρίση επηρεάζει τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό


Τι δείχνει μελέτη του πανεπιστημίου του Γουόρικ.

Οι υποψήφιοι προτιμούν διαχρονικά ειδικότητες με μεγαλύτερη επαγγελματική ασφάλεια. Ιατρικές, φαρμακευτικές και νομικές σχολές εμφανίζουν άνοδο στη δημοφιλία τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Ταυτόχρονα, η ήδη υψηλή δημοφιλία νοσηλευτικών και λοιπών παραϊατρικών ειδικοτήτων υγείας αυξάνεται 26 ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτό είναι ένα από τα δυο αποτελέσματα της μελέτης που εκπόνησε η Ρήγισσα Μεγαλοκονόμου, υποψήφιας διδάκτωρ Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πράγματι όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των πανελλαδικών εξετάσεων Νομική Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ιατρική Αθήνας, Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο ΕΜΠ είναι σταθερά στις σχολές με τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι καθώς η ψαλίδα στις οικονομικές απολαβές αποφοίτων πολυτεχνείων και ανθρωπιστικών ή κοινωνικών επιστημών μειώνεται στην κρίση, η διαφορά στη δημοφιλία των αντίστοιχων σχολών μειώνεται επίσης. Ειδικότερα, η δημοφιλία ανθρωπιστικών σχολών αυξήθηκε κατά 50% μετά το 2009, ενώ εκείνη των σχολών διοίκησης επιχειρήσεων υποχώρησε κατά 26 τοις εκατό .

Το παραπάνω αποτελεί ενδεχομένως και μια ένδειξη ότι λόγω της κρίσης και της ανεργίας που πλήττει σχεδόν όλους τους κλάδους της οικονομίας οι υποψήφιοι δηλώνουν σχολές που ανταποκρίνονται στα «θέλω» τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κα Μεγαλοκονόμου από το 2003 και έπειτα αυξήθηκε κατά 50% το ποσοστό των υποψηφίων που δηλώνουν τα τμήματα Ψυχολογίας ενώ σημαντική αύξηση παρουσιάζουν και οι Φιλολογίες με 38%. Για τα Τμήματα με επιστημονικό αντικείμενο την Κοινωνιολογία και τις Πολιτικές Επιστήμες η αύξηση φθάνει τις 27 ποσοστιαίες μονάδες. Ενδεχομένως η αύξηση που σημειώνουν τα Τμήματα Φιλολογίας να συνδέεται και με το γεγονός ότι πάγωσαν οι διορισμοί των δασκάλων με αποτέλεσμα πολλοί να κατευθύνονται στα εν λόγω Τμήματα.

Η κ.Μεγαλοκονόμου αναφέρει επίσης ότι σε καιρούς μεγάλης οικονομικής ανασφάλειας, είναι αξιοσημείωτη η προτίμηση για επαγγέλματα με σίγουρο εισόδημα από νωρίς.

Για παράδειγμα, αν κοιτάξουμε την δημοφιλία στρατιωτικών σχολών πριν καθώς και στα πρώτα χρόνια της πρόσφατης κρίσης στη χώρα μας θα παρατηρήσουμε ότι ακολουθεί μια πορεία ίδια με αυτή της ανεργίας των νέων κάτω από 25 χρονών . Με άλλα λόγια όταν προσδοκούν υψηλή ανεργία, μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα δηλώσουν κάποια στρατιωτική σχολή ως την πρώτη τους επιλογή στο μηχανογραφικό δελτίο. Είναι ενδιαφέρον πως πολλοί νέοι σε μια δημιουργική ηλικία θα προτιμούσαν το μισθό ενός στρατιωτικού, που δύσκολα παρεκκλίνει από μια σταθερή εξέλιξη μέχρι την ηλικία της συνταξιοδότησης.

Τα αποτελέσματα μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις τάσεις της ζήτησης για ανώτατη εκπαίδευση. Οι αποφάσεις των νέων, είτε σπουδάσουν εντός ή εκτός των συνόρων θα καθορίσουν την προσφορά εξειδικευμένης εργασίας των επόμενων ετών, θα αλλάξουν τις ισορροπίες και θα διαμορφώσουν τη δομή της ελληνικής οικονομίας των επόμενων δεκαετιών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.