Η ερωτική απογοήτευση είναι κάτι πραγματικά βασανιστικό. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες που είχαν πρόσφατα βιώσει έναν επώδυνο χωρισμό υποβλήθηκαν σε Λειτουργική Μαγνητική Τομογραφία (fMRI) και τους δόθηκαν οδηγίες να σκέφτονται τον χωρισμό τους κοιτάζοντας ταυτόχρονα φωτογραφίες του πρώην συντρόφου τους. Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν εκπληκτικό: στους εγκεφάλους τους ενεργοποιήθηκαν τα ίδια ακριβώς σημεία που ενεργοποιούνται όταν κάποιος βιώνει σωματικό πόνο.
Αυτό που κάνει την ερωτική απογοήτευση ακόμη χειρότερη είναι το γεγονός ότι ο πόνος που προκαλεί διαρκεί για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι ο πόνος που συνδέεται με σωματικές βλάβες. Αν σπάσετε το πόδι σας, πονάει τρομερά εκείνη τη στιγμή αλλά κάποια λεπτά ή ώρες αργότερα, ο πόνος μειώνεται. Ο συναισθηματικός πόνος όμως που προκαλείται από στενοχώρια διαρκεί ημέρες, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες.
Ένας από τους κύριους λόγους που χρειάζεται τόσος πολύς χρόνος για να ξεπεραστεί ένας χωρισμός είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι συνήθως υιοθετούν σκέψεις και συμπεριφορές που μπορεί να φαίνονται φυσικές και ελκυστικές, αλλά στην πραγματικότητα κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή είμαστε όλοι μαζοχιστές, αλλά επειδή μας λείπει η ευαισθητοποίηση και η γνώση ώστε να συνειδητοποιήσουμε ότι ο «φυσικός» τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις συναισθηματικές πληγές όλων των ειδών (πχ απόρριψη, αποτυχία μοναξιά) συχνά χειροτερεύει την κατάσταση. Με άλλα λόγια, η βασική «συναισθηματική υγεία» μας μάλλον είναι πολύ κακή.
Έτσι, αν θέλετε να σταματήσετε να πονάτε νωρίτερα, διαβάστε τα παρακάτω 7 λάθη που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε βιώσει έναν επώδυνο χωρισμό:
1. Σκέφτεστε αρνητικά: Ένα από τα πιο συνηθισμένα πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι μετά τον χωρισμό είναι να γίνονται σκληροί με τον εαυτό τους. Ξαφνικά θα αρχίσετε να βρίσκετε ελλείψεις, σφάλματα και ανεπάρκειες, να δίνετε στον εαυτό σας διαφόρους χαρακτηρισμούς ή να του υπενθυμίζετε άλλες περιπτώσεις απόρριψης ή αποτυχίας από το παρελθόν. Να θυμάστε όμως ότι το εγώ σας και η αυτοεκτίμησή σας έχουν ήδη πληγωθεί, γι’ αυτό λοιπόν μην κάνετε τα πράγματα χειρότερα! Όταν κάνετε αρνητικές σκέψεις μετά από μια οδυνηρή απόρριψη είναι σαν να έχετε σπάσει το πόδι σας και ύστερα αποφασίζετε να το συνθλίψετε με ένα σφυρί. Να δείχνετε περισσότερη κατανόηση στον εαυτό σας όπως θα κάνατε σε έναν φίλο σας σε παρόμοια περίσταση.
2. Μελαγχολείτε σκεπτόμενοι τα λάθη σας: Ίσως έχετε πράγματι κάνει λάθη στη σχέση και ίσως πρέπει να μάθετε από αυτά, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν ποιά ήταν αυτά μάλλον γρήγορα. Όσο δελεαστικό κι αν σας φαίνεται να τα σκέφτεστε και να τα επαναλαμβάνετε, μην το κάνετε. Αφού εντοπίσετε τα λάθη σας, το να τα σκέφτεστε ξανά και ξανά θα σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα και θα καθυστερήσει τη συναισθηματική επαναφορά σας.
3. Εξιδανικεύετε το άτομο που σας πλήγωσε. Μια από τις μεθόδους να ξεπεράσετε κάποιον είναι να τον κατεβάσετε από το «βάθρο» του και να απομυθοποιήσετε τόσο αυτόν όσο και τη σχέση που είχατε. Αφού το συγκεκριμένο πρόσωπο σας απογοήτευσε, προφανώς είτε αυτό είτε / και η σχέση απλά δεν ήταν τόσο εκπληκτικά όσο νομίζατε. Συνεπώς, θα πρέπει να αλλάξετε τις αντιλήψεις σας για το ποιό ακριβώς ήταν αυτό το άτομο και να δείτε καθαρά τις διάφορες ατέλειες και τα ελαττώματα του χαρακτήρα που παρουσίαζε μέχρι να χωρίσετε. Αν εξιδανικεύετε και αναπολείτε τις καλές εποχές, θα κάνετε ακόμα δυσκολότερη και επώδυνη τη διαδικασία αντιμετώπισης του χωρισμού.
4. Αποφεύγετε καινούρια φλερτ. Φυσικά και δεν θα πρέπει να ριχτείτε σε νέες περιπέτειες όταν η καρδιά σας πονάει ακόμα, αλλά θα πρέπει να καθορίσετε τον χρόνο που θα περάσετε «πενθώντας» για τον χωρισμό και προσπαθώντας να ξεπεράσετε αυτό το άτομο. Για παράδειγμα, αν η σχέση σας κράτησε 2 μήνες, δεν είναι ούτε αναγκαίο ούτε σοφό να περιμένετε 6 μήνες προτού ξεκινήσετε να φλερτάρετε ξανά. Δώστε στον εαυτό σας ένα εύλογο χρονικό διάστημα προθεσμίας και μπείτε ξανά στο παιχνίδι.
5. Διακόπτετε τις δραστηριότητες που σας διασκεδάζουν: Όπως είναι φυσικό, μπορεί να μην έχετε όρεξη να κάνετε τα πράγματα που απολαμβάνατε πριν από τον χωρισμό, αλλά κι εδώ θα πρέπει να ορίσετε ένα εύλογο χρονικό διάστημα «πένθους» και στη συνέχεια να ξανακάνετε όλα αυτά που σας ευχαριστούν ακόμη και αν δεν έχετε ιδιαίτερη διάθεση. Αν αποφύγετε αυτές τις δραστηριότητες δέχεστε σημαντικούς περισπασμούς και παραμελείτε σημαντικές πτυχές της προσωπικότητάς σας. Από την άλλη πλευρά, η ενασχόληση με δραστηριότητες που απολαμβάνετε, ακόμα κι αν δεν βρίσκεστε στην καλύτερη διάθεση, θα σας βοηθήσει να επανασυνδεθείτε με τον εαυτό σας και το άτομο που ήσασταν πριν από τον χωρισμό.
6. Απομακρύνεστε από εκείνους που σας αγαπούν και σας εκτιμούν: Η επιθυμία σας να αποσυρθείτε είναι ισχυρή μετά από έναν χωρισμό, αλλά μην την αφήσετε να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αποφεύγοντας τους ανθρώπους που σας αγαπούν και σας εκτιμούν, στερείτε από τον εαυτό σας τη φροντίδα, την αγάπη και το ενδιαφέρον τους, τα οποία είναι σημαντικά για την αυτοεκτίμησή σας. Ακόμα κι αν δεν έχετε διάθεση, επικοινωνήστε με τους ανθρώπους που νοιάζονται για εσάς. Μην διστάσετε να τους ζητήσετε να αποφύγετε τις συζητήσεις για τον χωρισμό, αν δεν νιώθετε άνετα.
7. Κρατάτε ενθύμια που σας προκαλούν οδυνηρά συναισθήματα: Αν και είναι σίγουρα δελεαστικό να κρατήσετε ενθύμια από τον / την πρώην σύντροφο ή τη σχέση σας (πχ φωτογραφίες, αναμνηστικά, διακοσμητικά, δαχτυλίδια, κλπ), να θυμάστε ότι αυτά αποτελούν επίσης μια ζωντανή και διαρκή υπενθύμιση της σχέσης σας και γι’ αυτό τον λόγο ίσως είναι πολύ επώδυνο. Αν και δεν είναι απαραίτητο να ξεφορτωθείτε οτιδήποτε σας θυμίζει το συγκεκριμένο πρόσωπο, ίσως πρέπει να προβληματιστείτε για το αν αυτά τα αντικείμενα σας εμποδίζουν να προχωρήσετε μπροστά καθώς και αν είναι προτιμότερο να τα απομακρύνετε.
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.