Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Πτώση-σοκ από 30% έως 70% στον τζίρο του εμπορίου


Δυσμενή στοιχεία για την αγορά μετά τα capital control δημοσιοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ).

Ενδεικτικά, για τις εμπορικές επιχειρήσεις του εισαγωγικού, του εξαγωγικού, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, οι απώλειες το πρώτο δεκαήμερο του «bank holiday» των τριών εβδομάδων, ανήλθαν στο 40%, το δεύτερο στο 30% και στη συνέχεια κυμαίνονται άνω του 20%.

Ωστόσο, στις τουριστικές περιοχές, η μείωση ήταν σημαντικά μικρότερη και επομένως, η πτώση του τζίρου, μεσοσταθμικά, κυμαίνεται μεταξύ 30% - 35%, ενώ από αγορά σε αγορά και από περιοχή σε περιοχή μπορεί να ξεπερνά και το 70%.

Έπειτα από την πάροδο 44 ημερών από την έναρξη ισχύος των ελέγχων στη διακίνηση των κεφαλαίων, η κατάσταση μπορεί να εμφανίζει ψήγματα βελτίωσης, ωστόσο δεν έχει εξομαλυνθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο, καθώς ενάμιση μήνα μετά, παραμένουν τα προβλήματα σε εμπόριο και βιομηχανία, που εμποδίζουν την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της καλοκαιρινής αγοράς, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ.

Η καλοκαιρινή μείωση του τζίρου των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είχε την ίδια ένταση καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, αναφέρει η μελέτη.

Συνολικά, στο λιανικό εμπόριο, εκτός καυσίμων και τροφίμων, οι πωλήσεις καταποντίστηκαν περίπου κατά 900 εκατ. ευρώ στο χρονικό διάστημα από τα τέλη Ιουνίου έως τα τέλη Ιουλίου του τρέχοντος έτους και μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα 1,2 δισ. ευρώ, σε σχέση πάντα με την ίδια περίοδο του 2014.

Ειδικότερα, στα σούπερ-μάρκετ η μείωση του κύκλου εργασιών προσέγγισε το 5%-10% και οι πωλήσεις ειδών αυτοκινήτων εμφάνισαν πτώση κατά 40% τον Ιούλιο, με την έλλειψη ανταλλακτικών να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή.

Στη βιομηχανία, η ελάττωση του τζίρου είχε ευρεία διακύμανση και εξακολουθεί να είναι της τάξεως του 40% έως και 80%, με συνολικές απώλειες κατ' εκτίμηση 1,6 δισ. ευρώ.

Στο πεδίο των εξαγωγών, με βάση την έρευνα, αναμένεται να εμφανιστεί συνολική πτώση της τάξεως του 10% - 12%, ενώ τα αποτελέσματα για τον Ιούλιο του 2015 θα διαμορφωθούν περίπου στα 1,85 δισ. ευρώ, αντί των αρχικών προσδοκιών ύψους 2,1 δισ. ευρώ.

Κατ’ αντιστοιχία στο πεδίο των εισαγωγών, οι μέχρι στιγμής απώλειες εκτιμώνται στα 1,5-2 δισ. ευρώ και αποτυπώνονται στις ελλείψεις πρώτων υλών, χημικών, ζωοτροφών, λιπασμάτων, ελαστικών, ανταλλακτικών ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού για πλοία-ξενοδοχεία-νοσοκομεία, ηλεκτρικών συσκευών κ.ά.

Αντί της διενέργειας εισαγωγών αξίας 3,5 - 4 δισ. ευρώ (στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα), τελικά φέτος εισήχθησαν προϊόντα 1,5 - 2 δισ. ευρώ, ενώ τα εγκλωβισμένα κοντέινερ στα λιμάνια και τα σύνορα της χώρας κυμάνθηκαν, μετά το πρώτο εικοσαήμερο του Ιουλίου, περίπου στα 4.500.

Εκ των πραγμάτων, η αλληλεξάρτηση του εξαγωγικού εμπορίου από τις εισαγωγές είναι άμεση, καθώς οι εξαγωγικές επιχειρήσεις προμηθεύονται πρώτες και βοηθητικές ύλες και υλικά συσκευασίας από εισαγωγείς, επισημαίνει το Επιμελητήριο.

Έτσι το πρόβλημα των εισαγωγέων μετατρέπεται σε πρόβλημα των εξαγωγέων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στις παραγγελίες και οι ξένοι ανταγωνιστές να αποκτούν προβάδισμα στις διεθνείς αγορές, ενώ εκτιμάται ότι, περίπου το 75% των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί η εγχώρια μεταποίηση είναι εισαγόμενο.

Αναφορικά με το ζήτημα των απωλειών του ΑΕΠ, οι προβλέψεις για συρρίκνωσή του από το β' εξάμηνο του έτους και μετά (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2015) κυμαίνονται στα επίπεδα του 1 έως 3 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση, με τις σωρευτικές ετήσιες απώλειες το 2015 να ανέρχονται στα 7 δισ. ευρώ και μπορεί να εκτοξευτούν ακόμα και στα 18 δισ. ευρώ.

ΓΣΕΕ: Χάθηκαν 500.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης στη 5ετία

Ως αποτέλεσμα του πλήγματος που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία, η ύφεση για το τρέχον έτος, σύμφωνα με τις ευοίωνες προβλέψεις που επικαλείται η έρευνα, θα ανέλθει περίπου στο 4%.

Έτσι, η συρρίκνωση της κατανάλωσης -με την αναμενόμενη εξαίρεση κατά τις πρώτες δέκα ημέρες του Ιουλίου στα τρόφιμα και τα καύσιμα- κινείται μεταξύ 50-80%, ενώ κατά το διάστημα αυτό υπολογίζεται ότι, από αυτή τη μείωση, το ελληνικό δημόσιο έχασε σημαντικά έσοδα από έμμεσους φόρους.

Όσον αφορά στη διαμόρφωση της μισθωτής απασχόλησης, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του Ιουλίου από την ΕΡΓΑΝΗ, οι εκτιμήσεις συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες, το ποσοστό ανεργίας να αυξηθεί στα επίπεδα του 30% το τελευταίο τετράμηνο του 2015.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Β. Κορκίδης, σχολίασε ότι η περίοδος των τριών εβδομάδων της τραπεζικής αργίας μάλλον τείνει να χαρακτηριστεί ως τα «Ιουλιανά» της ελληνικής αγοράς.

«Οι διαμορφωθείσες συνθήκες, πέραν από απειλητικές, κρίνονται και ως καταδικαστικές για πληθώρα συναδέλφων, καθώς το προσεχές διάστημα, ένα νέο κύμα λουκέτων θα απειλήσει την πραγματική οικονομία, δεδομένου ότι η αδύναμη πλέον μικρομεσαία επιχείρηση είναι η πλέον ευπρόσβλητη σε εξωτερικές μεταπτώσεις, οικονομική μονάδα στη χώρα», ανέφερε για να προσθέσει:

«Το ζητούμενο βέβαια παραμένει να μην επιτρέψουμε να εξελιχθεί η κατάσταση το ίδιο αρνητικά όπως προδιαγράφεται σήμερα και να διασώσουμε τα "υγιή κύτταρα" της ελληνικής οικονομίας».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.