Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Το Eurogroup θα φέρει συμφωνία ή θα στείλει την Ελλάδα στην άβυσσο


Σκληρή στάση και δυσαρέσκεια από τον Σόιμπλε που κάνει λόγο για «ανεπαρκείς προτάσεις από την Ελλάδα» - Αντίθετη η Μέρκελ, δείχνει αποφασισμένη να βρεθεί λύση και παραμείνει η χώρα μας στο ευρώ - Τι δεν δέχονται οι δανειστές και η δυσκολία να περάσουν την συμφωνία στα κοινοβούλια τους.

Μία ώρα νωρίτερα από τις 16:00 που είχε προγραμματιστεί ξεκίνησε το κρίσιμο Eurogroup που θα αποφασίσει κατά πόσο θα γίνει δεκτή η ελληνική πρόταση και τα μέτρα που τη συνοδεύουν για να εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση της χώρας από τον ESM και να αποφευχθεί το Grexit που θα βυθίσει την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρωζώνη σε αχαρτογράφητα νερά.

Ήδη ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει φτάσει, ενώ προσερχόμενος δεν προέβη σε καμία δήλωση. Χωρίς δηλώσεις προσήλθαν και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν καθώς και ο Ισπανός ομόλογός του, Λουίς Ντε Γκίντος.

Προσερχόμενη στο Eurogroup η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αρκέστηκε να σημειώσει ότι «ελπίζω ότι θα υπάρξει μεγάλη πρόοδος».

Ερωτηθείς για τα θετικά μηνύματα ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γερν Σέλινγκ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει βήματα που πρέπει να γίνουν και πλέον «πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις ότι θα υπάρξει άμεση εφαρμογή αυτών των μέτρων. Ουσιαστικά θα πρέπει να νομοθετηθούν μέσα στις επόμενες 14 ημέρες να προχωρήσουν στην υλοποίηση». Αναφερόμενος στο ΔΝΤ ο κ. Σέλινγκ τόνισε ότι «είναι σημαντικό να παραμείνει το Ταμείου και αυτό θα αποτελέσει μία προϋπόθεση για εμάς». Ερωτηθείς για το ύψος της χρηματοδότησης τόνισε ότι πρόκειται για ένα πακέτο 72 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της αποπληρωμής του ΔΝΤ.

Τη βούληση της ελληνικής πλευράς να επιτευχθεί συμφωνία αναγνώρισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο κ. Ντομπρόφσκις αναφέρθηκε και στην ψηφοφορία στην ελληνική βουλή σημειώνοντας πως έδειξε πως υπάρχει σαφής πρωτοβουλία για να προχωρήσει το πρόγραμμα. Επισήμανε ωστόσο πως παραμένουν πολλά θέματα και πολλές ανησυχίες των κρατών μελών και διευκρίνισε πως σήμερα θα συζητηθεί το να δοθεί εντολή στην ΕΕ να συνεργαστεί με ΕΚΤ και ΔΝΤ για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένταξη σε πρόγραμμα του ESM.

Ικανοποίηση για τη μεγάλη πλειοψηφία με την οποία πέρασε η ελληνική πρόταση από το ελληνικό κοινοβούλιο αλλά και επιφυλάξεις για τη διατήρηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη βουλή εξέφρασε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Δεν ξέρουμε να θα μπορεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα αν διαβρωθεί η κυβερνητική πλειοψηφία», εξήγησε, σημείωσε πως είναι δύσκολο να αποδώσει αν μειώνεται η κυβερνητική πλειοψηφία και κατέληξε: όσο έχει πλειοψηφία και διακομματική υποστήριξη η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί γρήγορα.

Κλειδί οι μεταρρυθμίσεις

Κλειδί είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup, στις Βρυξέλλες. Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν υπό ποιές προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα πάντως διαρροές στο γερμανικό Τύπο και συγκεκριμένα στη Deutsche Welle και τη Handelsblatt αναφέρουν ότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στις τάξεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την «ανεπάρκεια των προτάσεων που έχει υποβάλλει η Ελλάδα» και προεξοφλούν εξαιρετικά σκληρή στάση του «μπλοκ» του Σόιμπλε στο Eurogroup, ειδικά αναφορικά με το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Την ίδια ώρα πάντως στο σύνολο του γερμανικού Τύπου υπογραμμίζεται ότι η Άνγκελα Μέρκελ είναι αποφασισμένη 100% να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου.

Νωρίτερα πάντως, το EuroWorking Group, το οποίο συνεδρίαζε από τις 10 το πρωί του Σαββάτου, ενέκρινε την ελληνική πρόταση.

Θετική υποδοχή, αλλά...

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνική πρόταση έτυχε θετικής υποδοχής, υπάρχουν ωστόσο αναφορές και για αρνητικό κλίμα, σύμφωνα με πηγές του Reuters, λόγω των γερμανικών αντιδράσεων κυρίως και με αιχμή το ζήτημα του χρέους.

Πληροφορίες του newsbeast.gr ανέφεραν πως οι δανειστές δεν δέχονται αναφορά στο χρέος και πως για το θέμα αυτό κύκλοι που διάκεινται φιλικά προς την ελληνική πλευρά εξήγησαν πως θα δυσκολέψει το να περάσει η συμφωνία από τα κοινοβούλια άλλων χωρών. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως ζητήθηκε πλήρης ενοποίηση των ταμείων και απορρόφηση των επικουρικών συντάξεων.

Αποκάλυψη από την FAZ

Η εισήγηση των θεσμών παρελήφθη από το Eurogroup το πρωί και η γερμανική εφημερίδα FAZ αποκάλυψε ορισμένα σημεία του κειμένου αυτού.

Επισημαίνει πως οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις έτυχαν καλής υποδοχής και χαρακτηρίστηκαν ως βάση για διαπραγμάτευση σχετικά με την υπαγωγή της χώρας σε ένα νέο πρόγραμμα υπό τον ESM. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θέτουν όρους για επιπλέον διευκρινίσεις και μεταρρυθμίσεις.

«Νέο πρόγραμμα δεν θα βασίζεται μόνο σε προαπαιτούμενες δράσεις που θα παρασχεθούν από την Αθήνα», σημειώνει η FAZ. «Θα πρέπει επίσης να περιέχει διαρθρωτικούς δείκτες, επόμενους στόχους και ποσοτικούς δείκτες (νούμερα δηλαδή) για το μέλλον».

Η συγκρατημένα θετική αξιολόγηση των θεσμών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της FAZ, ισχύει «μόνο υπό τον όρο να συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση με τους άλλους όρους που θα της τεθούν» ενώ οι Θεσμοί ξεκαθαρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται από την Αθήνα, που θα πρέπει να φέρουν έσοδα ίσα με το 2,5% του ΑΕΠ ετησίως, «δεδομένης της επιδείνωσης των μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών» δεν επαρκούν για την επίτευξη των συμφωνημένων με τους πιστωτές.

Δηλαδή την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος και 2%, 3% και 3,5% τα επόμενα χρόνια. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ή οι στόχοι να συγκριθούν με τις χρηματοδοτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών.

ΦΠΑ: Οι Θεσμοί ζητούν από την Ελλάδα να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της έκπτωσης «στα περισσότερα νησιά» ώστε να μπορέσει να υπολογιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος.

Συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό: Οι θεσμοί βλέπουν «σημαντικούς κινδύνους» έπειτα από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις. Επίσης τονίζουν ότι «η Αθήνα πρέπει να επιλέξει καθαρές πολιτικές και να ξεκαθαρίσει τη θέση της στην προηγούμενη συμφωνία επί της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Οι Θεσμοί τονίζουν πως τα αναγκαία μέτρα θα πρέπει να γίνουν άμεσα νόμος, ώστε να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη και πως θα πρέπει να περάσουν από την ελληνική Βουλή αφού οριστικοποιηθούν σε στενή συνεργασία με τους Θεσμούς.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.