Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Ειδικοί του ΟΗΕ χαιρετίζουν το δημοψήφισμα


Οι ειδικοί του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλωσόρισαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασιστεί μέσω μιας δημοκρατικής διαδικασίας το πώς θα επιλυθεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα χωρίς να επιδεινωθεί η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ για την προώθηση της δημοκρατικής και δίκαιης διεθνούς τάξης, Άλφρεντ ντε Σάγιας, και για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή αλληλεγγύη, Βιρτζίνια Ντάνταν, επισήμαναν ότι κρίνονται πολλά περισσότερα από τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, επανερχόμενοι στην προειδοποίηση που είχε κάνει ο ανεξάρτητος ειδικός του ΟΗΕ για το εξωτερικό χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι.

Όλοι οι θεσμοί και οι μηχανισμοί προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα έπρεπε να καλωσορίσουν το ελληνικό δημοψήφισμα ως μια εύγλωττη έκφραση της αυτοδιάθεσης του ελληνικού λαού βάσει του άρθρου 1 του Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και κατ' εφαρμογή του άρθρου 25 του Συμφώνου για τη συμμετοχή στα κοινά, ανέφεραν.

Οι ανεξάρτητοι ειδικοί χαρακτηρίζουν απογοητευτικό το γεγονός ότι το ΔΝΤ και η ΕΕ απέτυχαν να καταλήξουν σε μια λύση που δεν θα απαιτούσε επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας με αναδρομική ισχύ. Ορισμένοι ηγέτες εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την ιδέα της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος. Γιατί; Τα δημοψηφίσματα ανήκουν στις καλύτερες παραδόσεις της δημοκρατικής διακυβέρνησης, προσθέτουν.

Κανείς δεν θα μπορούσε να περιμένει από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να αποκηρύξει τις δεσμεύσεις του στο λαό που τον εξέλεξε με μια ξεκάθαρη εντολή να διαπραγματευθεί μια δίκαιη λύση η οποία δεν θα αποδιαρθρώσει την ελληνική δημοκρατία και δεν θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερη ανεργία και κοινωνική μιζέρια.

Η συνθηκολόγηση σε ένα τελεσίγραφο που επέβαλε περαιτέρω μέτρα λιτότητας στους πολίτες της Ελλάδας θα αντέβαινε την δημοκρατική εμπιστοσύνη που επέδειξε το εκλογικό σώμα στον Έλληνα πρωθυπουργό, επισημαίνουν ακόμη οι Ντε Σάγιας και Ντάνταν. Εκ φύσεως κάθε κράτος έχει την ευθύνη να προστατεύει την ευημερία όλων των προσώπων που ζουν εντός της δικαιοδοσίας του, και αυτό συμπεριλαμβάνει δημοσιονομική εθνική κυριαρχία και περιθώρια όσον αφορά τη χάραξη πολιτικής, τα οποία δεν μπορούν να καταπατώνται από εξωτερικούς παράγοντες—κράτη, διακρατικούς οργανισμούς ή πιστωτές, προσθέτουν.

Το Άρθρο 103 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ προβλέπει ότι οι διατάξεις του υπερισχύουν όλων των άλλων διεθνών συμφωνιών, επομένως καμιά συμφωνία ή δανειακή σύμβαση δεν μπορεί να αναγκάσει μια χώρα να παραβιάσει τα ατομικά, τα πολιτιστικά, τα οικονομικά, τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα του πληθυσμού της, ούτε μπορεί μια δανειακή σύμβαση να αναιρεί την εθνική κυριαρχία ενός κράτους, υπογραμμίζουν οι δύο ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ.

Κάθε συμφωνία που προϋποθέτει μια τέτοια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του εθιμικού διεθνούς δικαίου είναι contra bonos mores, δηλαδή χωρίς ισχύ και εγκυρότητα βάσει του άρθρου 53 της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, προσθέτουν.
Το εξωτερικό χρέος δεν είναι δικαιολογία για τον υποβιβασμό ή την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπενθυμίζουν.

Το 2013, ο ανεξάρτητος ειδικός του ΟΗΕ για το εξωτερικό χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε τονίζει ότι τα μέτρα λιτότητας που είχαν υιοθετηθεί για την εξασφάλιση επιπρόσθετης χρηματοδότησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχαν σπρώξει την ελληνική οικονομία στην ύφεση και είχαν γενικά υπονομεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως τα οικονομικά, τα κοινωνικά και τα πολιτιστικά δικαιώματα.

Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να δείξει αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό, να σεβαστεί τη δημοκρατική του βούληση όπως εκφράζεται σε ένα δημοψήφισμα, να τον βοηθήσει ενεργά σε αυτή την οικονομική κρίση, η οποία προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από εκείνη της περιόδου 2007-2008, για την οποία η Ελλάδα δεν είχε καμιά ευθύνη, πρόσθεσαν οι Άλφρεντ ντε Σάγιας και Βιρτζίνια Ντάνταν.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.