Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Στα αγγλικά και σε ένα άρθρο για την προέγκριση της συμφωνίας στη Βουλή - Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί


Δεν συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένες προτάσεις αλλά η εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης.

Μετά από μαραθώνιες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και διαφωνίες εντός του κυβερνητικού συμβουλίου από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, οι οποίοι δεν έβαλαν την υπογραφή τους στο σχετικό νομοσχέδιο, έφτασε τα μεσάνυχτα στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη διαπραγμάτευση και τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης με τον ESM, μετά το σχετικό αίτημα που απηύθυνε η κυβέρνηση εντός της εβδομάδας.

Το fast track σχέδιο νόμου, το οποίο έφτασε στη Βουλή με στόχο όχι να εγκρίνει τις προτάσεις της κυβέρνησης που δεν περιλαμβάνονται σε αυτό αλλά να δώσει το «πράσινο» φως στους Αλέξη Τσίπρα, Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευτούν το Σάββατο στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους των θεσμών και τους εταίρους για να κλείσουν τη συμφωνία, είναι 13 σελίδων και γραμμένο στα αγγλικά.

Μία ώρα πριν φτάσει στην ελληνική Βουλή, η πρόταση της κυβέρνησης είχε φτάσει στις 11 το βράδυ και στα χέρια των πιστωτών, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε μέσω Twitter ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το... υπερ - κατεπείγον σχέδιο νόμου έφτασε στη Βουλή σε ένα άρθρο και συνοδευόμενο από επιστολή του Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτό αναφέρεται ότι «Εν όψει της κατατεθείσας από την ελληνική κυβέρνηση αίτησης δανείου προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM και στο πλαίσιο του σχεδίου των μεταρρυθμίσεων για την Ελληνική οικονομία και των όρων για την δημοσιονομική πολιτική της χώρας που κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων, η Βουλή των Ελλήνων εξουσιοδοτεί τον πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ως αναπληρωτή του, τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Επικρατείας, να διαπραγματευτούν με τους ομολόγους τους τους τελικούς όρους της συμφωνίας για να συνάψουν σύμβαση με τον ESM για τη χρηματοδότηση του Δημόσιου Χρέους για τη περίοδο 2015-2018 και τη διαπραγμάτευση λήψης μέτρων για τη βιωσιμότητα και εξυπηρετησιμότητα του μακροπρόθεσμου χρέους. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει με τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Πριν αποσταλεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είχε έκτακτη συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Μέγαρο Μαξίμου, στους οποίους και εξήγησε τους λόγους που επιλέχθηκε η εν λόγω διαδικασία υπερ - κατεπείγοντος και υπογράμμισε την ανάγκη να εξουσιοδοτηθούν για να κλείσουν τη συμφωνία, δεδομένου ότι η Κυριακή αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία για την περιπέτεια της ελληνικής οικονομίας.

Εφόσον το σχέδιο νόμου περάσει και η κυβέρνηση καταφέρει να κλείσει τη συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου στις Βρυξέλλες, από τη Δευτέρα αναμένεται να περάσουν από τη Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι που θα συνοδεύουν τα όσα αναγράφονται στη συμφωνία για το δάνειο ύψους 53,5 δισ. ευρώ από τον ESM.

-------------------

Επελέγη το άρθρο 109 του Κανονισμού της Βουλής που αφορά τα κατεπείγοντα νομοσχέδια.

Tην έγκριση της Βουλής αναμένεται να ζητήσει η κυβέρνηση για τη νέα συμφωνία με τους δανειστές και θα επιδιώξει να την λάβει πριν την προγραμματισμένη για το Σάββατο συνεδρίαση του Eurogroup. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Ουσιαστικά η κυβέρνηση ζητεί από την ελληνική Βουλή να εξουσιοδοτηθεί ο Πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Οικονομικών να διαπραγματευτούν την συμφωνία.

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, επελέγη η διαδικασία του άρθρου 109 του Κανονισμού της Βουλής, η οποία αφορά τα κατεπείγοντα νομοσχέδια. Όμως σε αυτήν την διαδικασία προβλέπεται συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής επί 6 ώρες και μετά να πάει στην Ολομέλεια, γεγονός που υποδεικνύει ότι το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό.

Ωστόσο υπάρχει και η διαδικασία του άρθρου 108 για την ψήφιση νομοσχεδίων και προτάσεων νόμων χωρίς ή με περιορισμένη συζήτηση. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου «στην αρχή της συνεδρίασης και πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης η Βουλή μπορεί να ψηφίσει καταρχήν, κατ’ άρθρο και στο σύνολο νομοσχέδια ή προτάσεις νόμων χωρίς συζήτηση. Αν προβληθούν αντιρρήσεις, o Πρόεδρος καλεί το Βουλευτή ή τους Βουλευτές που τις διατύπωσαν να λάβουν το λόγο».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.