Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Δέκα απίθανα μέρη που πρέπει να επισκεφτείς πριν εξαφανιστούν


Οι δραματικές επιπτώσεις του ανθρώπινου παράγοντα και τα τερτίπια της φύσης.

Το μέλλον του πλανήτη μας μοιάζει να είναι ζοφερό. Οι άνθρωποι έχουν καταχραστεί σε τέτοιο σημείο τη φύση, που πολλά από τα θαύματα που δημιούργησε θα εξαφανιστούν σύντομα.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η αποψίλωση των δασών, ο μαζικός τουρισμός, κ.λπ., θα συμβάλλουν στην επίτευξη των ακόλουθων 10 σημείων της Γης που εξαφανίζονται σιγά-σιγά, αλλά σταθερά, μπροστά από τα μάτια μας.

Ήρθε η ώρα να εξερευνήσουμε αυτές τις περιοχές πριν να είναι πολύ αργά, αλλά να θυμάστε πάντα ότι πρέπει να είστε ένας ταξιδιώτης που σέβεται το περιβάλλον.

Νεκρά θάλασσα





Η Νεκρά ή Αλμυρή θάλασσα, πήρε την μακάβρια ονομασία της από την έλλειψη ζωής-εξαιτίας των διαλυμένων ανόργανων ουσιών, όπως χλώριο, νάτριο και μαγνήσιο, κανένας μικροοργανισμός δεν μπορεί να επιβιώσει. Το αλάτι μάλιστα που περιέχει, είναι σε ποσοστό 24%, δηλαδή μέχρι και δέκα φορές περισσότερο από το νερό της θάλασσας. Ωστόσο, η λίμνη που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ, έχει και άλλους λόγους να ονομάζεται έτσι.

Στην επιφάνειά της, αν και βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, (το χαμηλότερο σημείο επιφάνειας στην ηπειρωτική Γη), παρατηρείται σημαντική πτώση του επιπέδου στάθμης της, περίπου 1 μέτρο το χρόνο, λόγω της έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας και κυρίως εξαιτίας της μείωσης των απορροών του Ιορδάνη ποταμού. Οι επιστήμονες κρίνουν ότι σε λιγότερα από 50 χρόνια θα έχει εξαφανιστεί.

Εθνικό Πάρκο Γκλέισιερ (Εθνικό πάρκο παγετώνων)





Μεγαλόπρεπα βουνά, παρθένα δάση, αλπικά λιβάδια, λίμνες και θεαματική φύση. Με πάνω από 700 χιλιόμετρα μονοπάτια, το Glacier στη Μοντάν είναι ο παράδεισος του πεζοπόρου και των τολμηρών επισκεπτών που αναζητούν ερημιά και μοναξιά. Αν και το Glacier είναι προστατευμένο μνημείο από την UNESCO, εντούτοις σύμφωνα με στατιστικές και επιστημονικές μελέτες, πολλοί από τους παγετώνες θα εκλείψουν: Κάποτε «φιλοξενούσε» πάνω από 150 παγετώνες, πλέον διαθέτει λιγότερους από 25.

Η απότομη αλλαγή του κλίματος θα μπορούσε να τους μειώσει στο… μηδέν μέχρι το 2030, κάτι που θα επέφερε τρομακτικές αλλαγές στα περιβάλλοντα οικοσυστήματα. Πολλά από τα είδη φυτών και ζώων που καλούν το σπίτι πάρκο απαιτούν κρύο νερό, που σημαίνει ότι το οικοσύστημα του πάρκου μπορεί να αλλάξει δραματικά, όταν οι παγετώνες φύγει.

Βενετία





Γόνδολες, γραφικά κανάλια, ερωτευμένοι τουρίστες, αλλά… ανήσυχοι ντόπιοι. Κι αυτό γιατί ειδικοί εκτιμούν ότι ίσως να μην κατοικείται: Η Βενετία από καιρό βυθίζεται συνεχώς από την ολοένα άνοδο της στάθμης της θάλασσας που κάνει την κατάσταση αρκετά δύσκολη. Η συχνότητα των πλημμυρών αυξάνεται κάθε χρόνο, αφήνοντας πολλούς να αναρωτιούνται για πόσο καιρό ακόμα θα μπορεί να μείνει πάνω από το νερό.

Ο ρυθμός βύθισης έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 100 χρόνια με τη στεριά να έχει υποχωρήσει τουλάχιστον 24 εκατοστά. Η κυβέρνηση έχει λάβει τα μέτρα της με το αντιπλημμυρικό πρόγραμμα MOSE που έχει ανέλθει σε εκατομμύρια ευρώ, αλλά είναι επίσης άγνωστο αν θα έχουν τελικά αποτέλεσμα και η φύση θα κάνει το δικό της «παιχνίδι».

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος





Είναι ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος του κόσμου έκτασης περίπου 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Βρίσκεται στη Θάλασσα των Κοραλλίων, έξω από τις ακτές του Κουίνσλαντ της βορειοανατολικής Αυστραλίας και απαρτίζεται από 2.900 ξεχωριστούς ύφαλους και 940 νησιά. Από το 1981 ο ύφαλος αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και είναι ορατός από το διάστημα.

Φυσικά και σε αυτή τη περίπτωση, η ανθρώπινη επέμβαση (τουρισμός, υπεραλίευση) λειτουργεί καταστροφικά ενώ το σκοτεινό σκηνικό, συμπληρώνουν οι περιβαλλοντικές αλλαγές που απειλούν να καταστρέψουν μια για πάντα αυτό το οικοσύστημα. Το μοναδικής ομορφιάς οικοσύστημα, απειλείται υπό εξαφάνιση εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και της θερμοκρασίας των ωκεανών.

Μαλδίβες





Maale Dhivehi Raajje είναι πιθανότατα το όνομα από το οποίο προέρχεται το Μαλδίβες. Σημαίνει «το νησιωτικό Βασίλειο υπό την εξουσία των Μαλέ». Αποτελεί το μικρότερο σε πληθυσμό ασιατικό κράτος και επίσης το μικρότερο κράτος στον κόσμο όπου κυρίαρχη θρησκεία είναι το Ισλάμ. Ο επίγειος αυτός παράδεισος ωστόσο, κινδυνεύει να πνιγεί από τα κρυστάλλινα νερά που το περιβάλλουν- κατέχει το ρεκόρ της χαμηλότερης χώρας στον κόσμο, καθώς το μέγιστο επίπεδο του εδάφους είναι 2,3 μέτρα-, καθώς κινδυνεύει να βυθιστεί μέσα στα επόμενα 100 χρόνια, αν συνεχιστεί η άνοδος της στάθμης των ωκεανών.

Ο κίνδυνος είναι τόσο μεγάλος, που η κυβέρνηση της χώρας –σύμφωνα με το δημοσίευμα του Time- έχει αγοράσει γη σε άλλες χώρες για τους πολίτες της που απειλούνται με εκτοπισμό.

Παταγονία





Αποτελεί άπιαστο όνειρο για εκείνους που… φοβούνται τα αεροπλάνα. Οι τολμηροί ταξιδιώτες φυσικά ανταμείβονται από το εύρος της απίστευτης φυσικής ομορφιάς. Καταλαμβάνει το νοτιότερο τμήμα της Νότιας Αμερικής και βρίσκεται στις νότιες περιοχές της Αργεντινής και της Χιλής. Δυτικά και νότια περιλαμβάνει την οροσειρά των Άνδεων, ενώ ανατολικά τα υψίπεδα και τις πεδιάδες των αργεντινών πεδιάδων (πάμπας).

Η αργεντινή Παταγονία έχει έκταση 786.983 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η Χιλιανή 256.093 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Τα παγόβουνα της Παταγονίας είναι η μεγαλύτερη οροσειρά παγόβουνων μετά της Ανταρκτικής και αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς. Ωστόσο, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τα παγόβουνα χάνουν σημαντικό ποσοστό της μάζας τους κάνοντας τους επιστήμονες να αναμένουν μέχρι το 2030 λιώσιμο των παγόβουνων σε μεγάλη κλίμακα.

Αλάσκα





Η υπερθέρμανση του πλανήτη «ζεσταίνει» την Αρκτική το διπλάσιο αναφορικά με τον υπόλοιπο κόσμο, που σημαίνει ότι η όμορφη βόρεια τούνδρα της Αλάσκας θα μπορούσε να εξαφανιστεί εντελώς, εάν οι θερμοκρασίες εξακολουθήσουν να αυξάνονται. Καθώς το μόνιμο στρώμα πάγου της τούνδρα λιώνει, όχι μόνο μεταβάλλει δραστικά το οικοσύστημα, αλλά επίσης απελευθερώνει επιπλέον άνθρακα – που ειρωνικά επισπεύδει την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σαχάρα





Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η Σαχάρα στην Αφρική αυξάνεται με ρυθμό 0,5 μίλια ανά μήνα. Η έρημος, ήδη η μεγαλύτερη στον κόσμο, θα μπορούσε να «καταναλώσει» ολόκληρη τη Βόρειο Αφρική, αλλάζοντας το περιβάλλον της ηπείρου.

Η Σαχάρα διασχίζει την Αφρική από τον Ατλαντικό Ωκεανό έως την Κοιλάδα του Νείλου, και που συνεχίζεται στα ανατολικά του με την Αραβική Έρημο στην Αίγυπτο και στη Νουβική Έρημο στο Σουδάν μέχρι να φτάσει στην Ερυθρά Θάλασσα και που συνέχεια της Σαχάρα αποτελεί η έρημος της Αραβικής χερσονήσου. Από τα σύνορα της στον Ατλαντικό έως την κοιλάδα του Νείλου καλύπτει απόσταση 4.000 χλμ., και από το βόρειο μέχρι το νότιο άκρο της 1.500 έως 1.800 χλμ..

Μπαγκλαντές





Ο πληθυσμός της είναι 16πλάσιος από αυτόν της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι ως έκταση είναι λίγο μεγαλύτερη από τη χώρα μας. Στην ασιατική αυτή γωνιά, μια χώρα όπου η λέξη δυστυχία περιγράφει απόλυτα την κατάσταση των κατοίκων της, η ατυχία της χτυπάει για μια ακόμη φορά την πόρτα.

Κι αυτό γιατί περίπου το 50% της χώρας, αναμένεται να πλημμυρίσει, αν η στάθμη της θάλασσας αυξηθεί κατά ένα μέτρο. Το Μπανγκλαντές βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της ζώνης των μουσώνων. Φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες, τροπικοί κυκλώνες, ανεμοστρόβιλοι και παλιρροϊκά κύματα «επισκέπτονται» τη χώρα εδώ σχεδόν κάθε χρόνο - με τραγικά αποτελέσματα.

Ευρωπαϊκές Άλπεις





«Αγκαλιάζουν» πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις. Εκτείνονται από την Αυστρία και την Σλοβενία στα ανατολικά, μέσω της Ιταλίας, της Ελβετίας, του Λιχτενστάιν και της Γερμανίας έως την Γαλλία στα δυτικά. Μεψηλότερη κορυφή το Μον Μπανκ, η λέξη Άλπεις σημαίνει, τι άλλο;, βουνά. Οι Άλπεις φυσικά αποτελούν αγαπημένο, αν όχι λατρεμένο προορισμό των εραστών του σκι και ένα από τα αξιοθέατα που κόβουν την ανάσα-εντυπωσιακό για να το βλέπει κανείς και από ψηλά. Κάθε χρόνο ωστόσο χάνεται περίπου το 3% των αλπικών παγετώνων και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα έχουν εξαφανιστεί εντελώς μέχρι το 2050.



1. Νεκρά θάλασσα

2. Εθνικό Πάρκο Γκλέισιερ (Εθνικό πάρκο παγετώνων)

3. Βενετία

4. Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος

5. Μαλδίβες

6. Παταγονία

7. Αλάσκα

8. Σαχάρα 

9. Μπαγκλαντές

10. Ευρωπαϊκές Άλπεις


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.