Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Κρυφή διάταξη απαγορεύει στον εργοδότη να μειώσει μισθούς


Σημαντική αλλαγή στην αγορά εργασίας.

Μία διάταξη, η οποία πέρασε απαρατήρητη και συμπεριλαμβάνεται στο νόμο για τα άτομα με αναπηρίες που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, μπορεί να μην έχει ουδεμία σχέση με το περιεχόμενο του νόμου, φέρνει όμως σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Η πρώτη παράγραφος του άρθρου 72 του νόμου, προβλέπει ουσιαστικά ότι ακόμα και όταν λήξει η συλλογική σύμβαση εργασίας σε έναν εργασιακό κλάδο, ο εργαζόμενος διατηρεί τα δικαιώματα που ορίζει αυτή και φυσικά τον ίδιο μισθό για διάστημα έξι μηνών και όχι τριών όπως ίσχυε. Επιπλέον ο εργοδότης δεν έχει δικαίωμα να μειώσει τις αποδοχές του στα επίπεδα του βασικού μισθού, κάτι που ίσχυε έως και την 1η Ιουλίου.

«Mε την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του 2012 είχε μειωθεί ο χρόνος της μετενέργειας – ο όρος χρησιμοποιείται καταχρηστικά – από τους έξι μήνες που ήταν προηγουμένως, στους τρεις. Πρόκειται ουσιαστικά για την χρονική προθεσμία μετά τη λήξη μίας συλλογικής σύμβασης εργασίας, έως ότου συναφθεί νέα μεταξύ των συμβαλλομένων μερών», εξηγεί ο Τάσος Τριαντάφυλλος, δικηγόρος με ειδικότητα στα εργασιακά.

Ο ίδιος μισθός ακόμα και μετά τη λήξη της συλλογικής σύμβασης

«Το πιο σημαντικό είναι ότι ενώ με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που σας προανέφερα, ο εργοδότης είχε το δικαίωμα να μειώσει μονομερώς το μισθό του εργαζόμενου στα επίπεδα του βασικού, καταβάλλοντας ταυτόχρονα τα τέσσερα επιδόματα – προϋπηρεσίας, τέκνων, επικίνδυνης εργασίας και πτυχίου –, πλέον αλλάζει το καθεστώς. Επομένως ο εργαζόμενος θα συνεχίσει να λαμβάνει τον ίδιο μισθό που έπαιρνε με βάση τη συλλογική σύμβαση, παρά το γεγονός ότι αυτή έχει λήξει. Οι όροι της δηλαδή, εξακολουθούν να ισχύουν ως όροι τις ατομικής σύμβασης εργασίας», σημειώνει ο Τάσος Τριαντάφυλλος.

Τι ισχύει στην πράξη

Πρακτικά, εάν κάποιος είχε μισθό της τάξεως των 1.000 ευρώ το μήνα, με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη, θα συνεχίσει να έχει τον ίδιο μισθό, ενώ προηγουμένως ο εργοδότης είχε το δικαίωμα να μειώσει το μισθό του από τα 1.000 ευρώ στα 581 ευρώ, που είναι ο βασικός μισθού για εργαζόμενους άνω των 25 ετών.

«Η διάταξη αυτή ισχύει για όλες τις συλλογικές συμβάσεις που λήγουν από την έκδοση του νόμου και μετά και όχι για όσες έχουν ήδη λήξει», επισημαίνει ο δικηγόρος.

Όπως λέει τέλος, «η συγκεκριμένη τροποίηση τροποποιεί μονομερώς όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα στην αγορά εργασίας εν μέσω της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους».


Πηγή: http://www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.