Η οργάνωση κάνει λόγο για θανάσιμο πλήγμα στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι το νομοσχέδιο στην Αίγυπτο, το οποίο ποινικοποιεί κάθε αμφισβήτηση της επίσημης εκδοχής όσον αφορά τρομοκρατικές ενέργειες, πρέπει να αποσυρθεί και το χαρακτηρίζει «πλήγμα στην καρδιά των πιο θεμελιωδών ελευθεριών».
Το νομοσχέδιο, που προβλέπει επίσης τη σύσταση νέων ειδικών δικαστηρίων ενώπιον των οποίων θα προσάγονται οι ύποπτοι για υποθέσεις τρομοκρατίας, κατατέθηκε στο κοινοβούλιο μετά την βομβιστική επίθεση της 29ης Ιουνίου που είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο επικεφαλής εισαγγελέας της Αιγύπτου και μια σειρά άλλων επιθέσεων που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας στο βόρειο Σινά, εστία ένοπλων τζιχαντιστικών οργανώσεων.
«Το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας διευρύνει κατά πολύ τις εξουσίες των αιγυπτιακών αρχών και απειλεί τα πλέον θεμελιώδη δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι», ανέφερε ο Σαΐντ Μπουμεντούχα, ένα στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Εάν γίνει νόμος του κράτους, πρόκειται να μετατραπεί σε άλλο ένα εργαλείο» που θα επιτρέπει «στις αρχές να πατάσσουν κάθε μορφή διαφωνίας», πρόσθεσε ο ίδιος.
Μια από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου προβλέπει ότι οι δημοσιογράφοι και άλλοι που μεταδίδουν πληροφορίες σχετικά με τρομοκρατικές επιθέσεις οι οποίες αντίκεινται στην επίσημη εκδοχή των γεγονότων θα αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις αρχές της Αιγύπτου για εκτεταμένες, κατάφωρες παραβιάσεις αφότου ο στρατός ανέτρεψε με πραξικόπημα τον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του. Οι οργανώσεις τονίζουν ότι η κυβέρνηση πήρε πίσω πολλές από τις παραχωρήσεις στον τομέα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, οι οποίες είχαν γίνει έπειτα από τη λαϊκή εξέγερση του 2011, που είχε αναγκάσει τον βετεράνο αυταρχικό πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί.
Η κυβέρνηση το διαψεύδει και διατείνεται ότι ενεργεί για να προστατεύσει τη χώρα από την απειλή των ισλαμιστών, συμπεριλαμβανομένων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος—ένας βραχίονας της οποίας δρα στο βόρειο Σινά—αλλά και των Αδελφών Μουσουλμάνων του Μόρσι. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει αμφότερες τις παρατάξεις αυτές τρομοκρατικές οργανώσεις.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημειώνουν ακόμη ότι στις φυλακές της Αιγύπτου έχουν εγκλειστεί 40.000 πολιτικοί κρατούμενοι και η Αμνηστία υπογράμμισε πως ο νέος νόμος θα οδηγήσει στην ίδρυση ειδικών δικαστηρίων για να εκδικάζονται «τρομοκρατικές» υποθέσεις και θα προσθέσει κι άλλα αδικήματα στον κατάλογο εκείνων που επισύρουν την εσχάτη των ποινών.
«Ένας από τους βασικούς λόγους που ο λαός της Αιγύπτου βγήκε στους δρόμους το 2011 ήταν να καταργηθεί η τριακονταετής κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβάλει ο Χόσνι Μουμπάρακ», ανέφερε ο Μπουμεντούχα. «Η παραχώρηση στον σημερινό πρόεδρο παρόμοιων απόλυτων εξουσιών αποτελεί ένα θανάσιμο πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο», πρόσθεσε ο ίδιος.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.