Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Τα μέτρα για ΦΠΑ, ασφαλιστικό και bail in τραπεζών που περνάνε από τη Βουλή μέχρι την Τετάρτη


Τα έξι άμεσα νομοσχέδια για να ξεκινήσει η συζήτηση για τα 80 δισ. ευρώ.
Να συνεδριάσει άμεσα η ελληνική Βουλή μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου και να περάσουν συγκεκριμένα μέτρα ζητούν οι Ευρωπαίοι από την Ελλάδα προκειμένου να αρχίσουν οι συζητήσεις για το τρίτο μνημόνιο που ξεπερνά τα 80 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα που έχει δεχθεί η ελληνική πλευρά να νομοθετήσει χωρίς καθυστέρηση είναι τα ακόλουθα:

-Μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ είναι οι μετακίνηση προϊόντων και τροφίμων στο 23%. Στο ίδιο ποσοστό πάει η εστίαση, ενώ τα ξενοδοχεία στο 13%.

-Μέτρα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συστήματος. Πρόκειται για προκαταβολικά μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος ως μέρος μίας συνολικής μεταρρύθμισης του συστήματος των συντάξεων. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι πρόωρες συντάξεις.

-Μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Πρόκειται για την υιοθέτηση ενός νέου κώδικα του δικαστικού αστικού κώδικα, που σημαίνει βασικές μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές το σύστημα αστικής δικαιοσύνης, οι οποίες θα επιταχύνουν σημαντικά τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης και θα μειώσει το κόστος της.

-Ενίσχυση της απόλυτης ανεξαρτησίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

-Μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούν σε ημι-αυτόματες περικοπές δημόσιων δαπανών σε περίπτωση μη επίτευξης δημοσιονομικών πλεονασμάτων.

-Υιοθέτηση της οδηγίας για ανάκαμψη των τραπεζών (BRRD) μέσα σε μία εβδομάδα, με υποστήριξη της Κομισιόν. Η υιοθέτηση του BRRD αφορά το bail in τραπεζών και πρέπει να γίνει - σύμφωνα με το έγγραφο που έστειλε το Eurogroup, το αργότερο μία εβδομάδα με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κοινοτική οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών –γνωστή ως BRRD– ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή των καταθετών στο κόστος εξυγίανσης μιας τράπεζας. Οριο προστασίας αποτελούν οι καταθέσεις έως του ποσού των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα και για το συνολικό ύψος των καταθέσεών του. Η οδηγία για την εξυγίανση των τραπεζών, που θεσπίστηκε τον Μάιο του 2014 και ορίζει ως ημερομηνία ισχύος τον Ιανουάριο του 2015 δεν έχει ενσωματωθεί ακόμη στο ελληνικό δίκαιο και η προσαρμογή της εκκρεμεί. 

Η κοινοτική οδηγία για την ανάκαμψη και εξυγίανση τραπεζών προβλέπει πως αν μια τράπεζα χρειαστεί διάσωση, οι αρχές αρχικά θα πρέπει να επιβάλλουν «κούρεμα» σε πιστωτές που επενδύουν σε τραπεζικό κεφάλαιο, όπως οι μέτοχοι και οι κάτοχοι των μετατρέψιμων ομολόγων και junior ομολόγων. Η διαδικασία είναι γνωστή ως bail in (διάσωση της τράπεζας με τα ίδια μέσα) και όπως προβλέπει η οδηγία, για να διατηρηθούν οι προοπτικές ανάκαμψης μιας τράπεζας η διαδικασία ισχύει τουλάχιστον μέχρι 8% του συνολικού ενεργητικού της τράπεζας. Αυτό σημαίνει πως οι μέτοχοι και η συντριπτική πλειοψηφία των ομολογιούχων θα χάνουν πλήρως τα χρήματά τους.

Αν αυτό δεν αρκεί τότε οι αρχές μπορούν να ζητήσουν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων τη διάσωση των τραπεζών με χρηματοδότηση προερχόμενη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Εφόσον οι μέτοχοι και ομολογιούχοι «κουρευτούν» τότε θα εξετασθεί και η απομείωση των καταθέσεων άνω των 100.000.

To Eurogroup υπογραμμίζει την αδήριτη ανάγκη να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη με τις ελληνικές αρχές ως προαπαιτούμενο για μία δυνητικά μελλοντική συμφωνία σε ένα νέο πρόγραμμα του ESM. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να κάνουν κτήμα τους το πρόγραμμα. Η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος θα πρέπει να κριθεί από τις δεσμεύσεις τους σε αυτές τις πολιτικές.

Αμεσα και μόνο μετά την νομική εφαρμογή των παραπάνω μέτρων και την έγκριση των δεσμεύσεων από την ελληνική βουλή μπορεί να υπάρξει μια εντολή προς τους θεσμούς να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένα Μemorandum of Understanding (MoU).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.