Η παχυσαρκία δεν είναι μία ενιαία ασθένεια, αλλά έχει έξι διαφορετικούς τύπους, κάθε ένας εκ των οποίων χρειάζεται τη δική του θεραπεία, υποστηρίζουν επιστήμονες από την Αγγλία.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 4.144 παχύσαρκους εθελοντές διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να ταξινομηθούν στις εξής ομάδες:
1. Τους νεαρούς άντρες που πίνουν πολύ
2. Τους μεσήλικες που είναι δυστυχισμένοι και αγχωμένοι
3. Τους ηλικιωμένους που πάσχουν από προβλήματα υγείας αλλά ήταν ευτυχισμένοι
4. Τις νεαρές υγιείς γυναίκες
5. Τους ηλικιωμένους και εύπορους υγιείς ή μόνο με λίγη υπέρταση
6. Τα άτομα κάθε ηλικίας με την χειρότερη υγεία απ’ όλους.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, που δημοσιεύουν τη μελέτη τους στην «Επιθεώρηση Δημοσίας Υγείας» (JPH), γράφουν πως στην προσπάθεια για αδυνάτισμα είναι λάθος να αντιμετωπίζονται όλες οι ομάδες με τον ίδιο τρόπο.
Αντιθέτως, προτείνουν πρακτικούς τρόπους για να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά κάθε κατηγορία ξεχωριστά.
Οι νεαροί άντρες που πίνουν πολύ, λ.χ. θα πρέπει πρωτίστως να περιορίσουν το αλκοόλ διότι μεγάλο μέρος των περιττών κιλών τους οφείλεται σε αυτό.
Οι δυστυχισμένοι και αγχωμένοι μεσήλικες θα πρέπει να υποβληθούν σε ψυχο-κοινωνική υποστήριξη και να γυμνάζονται περισσότερο, καθώς η άσκηση αποδεδειγμένα έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και αυξάνει το αίσθημα της ευεξίας.
Αντίστοιχα, όσοι έχουν πολύ κακή υγεία, θα πρέπει πρώτα να θέσουν υπό έλεγχο τα χρόνια προβλήματα υγείας τους και μετά να ασχοληθούν με το αδυνάτισμα, ενώ αντιθέτως το αδυνάτισμα με τη βοήθεια ειδικών πρέπει να είναι η προτεραιότητα για τους εύπορουςηλικιωμένους δίχως προβλήματα υγείας ή με υπέρταση.
Η μόνη ομάδα στην οποία πραγματικά ταιριάζει η κλασική σύσταση για δίαιτα και γυμναστική είναι οι νεαρές υγιείς γυναίκες, γράφουν ο δρ Μαρκ Α. Γκρην, ερευνητής στο Τμήμα Δημοσίας Υγείας του Σέφιλντ, και οι συνεργάτες του.
«Οι παχύσαρκοι άνθρωποι δεν πρέπει να θεωρούνται μία ομογενής ομάδα, ούτε είναι σωστό οι πολιτικές κατά της παχυσαρκίας να λαμβάνουν υπ’ όψιν μόνο το σωματικό βάρος», δήλωσε ο δρ Γκρην.
«Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και το ίδιο ισχύει στην παχυσαρκία, επομένως η καταπολέμησή της απαιτεί την κατάλληλη προσαρμογή της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί».
Τα χαρακτηριστικά
Τα χαρακτηριστικά κάθε ομάδας παχυσάρκων είναι τα εξής:
1. Νεαροί άντρες που πίνουν πολύ. Έχουν τις λιγότερες πιθανότητες απ’ όλους να σκέφτονται την δίαιτα, αναφέρουν φυσική δραστηριότητα πάνω από το μέσο όρο.
2. Δυστυχισμένοι και αγχωμένοι μεσήλικες. Οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άντρες. Έχουν κακή ψυχική υγεία, αναφέρουν υψηλά επίπεδα διαταραχών ύπνου, άγχους, κατάθλιψης και κόπωσης. Το αίσθημα της ευεξίας τους είναι σχετικά χαμηλό. Προσπαθούν ανεπιτυχώς να προσέχουν τι τρώνε, έχουν την χαμηλότερη κατανάλωση αλκοόλ απ’ όλες τις ομάδες και ικανοποιητικό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.
3. Ευτυχισμένοι ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας. Έχουν υψηλό ποσοστό χρόνιων προβλημάτων υγείας (συμπεριλαμβανομένης της οστεοαρθρίτιδας, του διαβήτη και της υπέρτασης), αλλά εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.
4. Νεαρές υγιείς γυναίκες. Είναι η νεώτερη ομάδα. Παρά την παχυσαρκία τους, δεν αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας και ακολουθούν κάποιες υγιεινές συμπεριφορές.
5. Εύποροι και υγιείς ηλικιωμένοι. Είναι οι λιγότερο στερημένοι απ’ όλους και διαθέτουν πολλά θετικά χαρακτηριστικά στην υγεία τους, αν και μεγάλο ποσοστό πάσχουν από μετρίου βαθμού υπέρταση και καταναλώνουν αλκοόλ πάνω από τον μέσο όρο.
6. Άτομα με πολύ κακή υγεία. Έχουν τα υψηλότερα ποσοστά από τα περισσότερα χρόνια προβλήματα υγείας, συνήθως πάσχουν από πολλαπλά ταυτοχρόνως (π.χ. υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη και αρθρίτιδα ή/και διαβήτη μαζί) και τείνουννα ακολουθούν κυρίως ανθυγιεινές συμπεριφορές. Έχουν επίσης τον υψηλότερο μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).
Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα). Οι τιμές από 18,5 έως 24,99 σημαίνουν πως κάποιος έχει φυσιολογικό βάρος. Οι χαμηλότερες από 18,5 σημαίνουν λιποβαρές άτομο (σ.σ. και αυτό είναι επικίνδυνο για την υγεία).
Από 25 έως 29,99 σημαίνουν υπέρβαρο άτομο, από 30 έως 34,99 σημαίνουν πρώτου βαθμού παχυσαρκία, από 35 έως 39,99 δεύτερου βαθμού παχυσαρκία και σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και από 40 και πάνω κακοήθη (ή νοσογόνο) παχυσαρκία (δηλαδή η υγεία κινδυνεύει πάρα πολύ).
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.