Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Ποιοι θα πληρώσουν όλα τα μέτρα των 4,5 δισ. ευρώ για μισθούς, συντάξεις, φόρους


Ο λογαριασμός για μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρήσεις.

Ο πρώτος λογαριασμός των μέτρων έφτασε, εφόσον το σχετικό νομοσχέδιο ψηφιστεί απόψε από τη Βουλή.

Για την ώρα από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε απουσιάζουν μέτρα όπως η σταδιακή περικοπή του ΕΚΑΣ, η φορολόγηση των αγροτών αλλά και η περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Δεν αποκλείεται τελικά να γίνουν προσθήκες μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Έτσι για την ώρα ο λογαριασμός είναι στα 4,5 δισ. ευρώ.

Ο λογαριασμός από τον ΦΠΑ

Όλα τα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα για τις καθημερινές τους ανάγκες. Με μαζικές μετατάξεις περίπου 100 προϊόντων και υπηρεσιών από το 13% στο 23%, η κυβέρνηση στοχεύει στο να εισπράξει 2,39 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο επόμενο 18μηνο.

Έτσι προχωράει η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, η επιβολή ΦΠΑ στα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία αλλά και η αύξηση του ΦΠΑ στα εισιτήρια, στους κινηματογράφους, σε γιαούρτια (επιδόρπια), καφέδες, λουκάνικα, κονσέρβες, τριμμένα τυριά και δεκάδες άλλα προϊόντα ενώ σχεδόν όλες οι υπηρεσίες μεταφέρονται στο 23%.

Εισφορά στις συντάξεις

Η επιβολή εισφοράς στις συντάξεις υπάρχει στο νομοσχέδιο και θα πλήξει όλους τους συνταξιούχους, ωστόσο θα πάει απευθείας στην υγεία και όχι στο χρέος. Οι κύριες συντάξεις θα υποστούν αύξηση της εισφοράς κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από 4 σε 6% και στις επικουρικές κατά έξι μονάδες. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, από την αύξηση της εισφοράς υγείας προβλέπεται να εξοικονομηθούν 422 εκατ. ευρώ φέτος (854 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση).

Φόρος στις επιχειρήσεις

Ο φόρος στις επιχειρήσεις αυξάνεται σημαντικά. Περίπου 410 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζει θα εξασφαλίσει το κράτος από την αναπροσαρμογή του συντελεστή από το 26% στο 29%. Το βάρος για τις επιχειρήσεις θα ανέβει ακόμη περισσότερο καθώς 445 εκατομμύρια ευρώ θα αποδώσει η αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις μεγάλες επιχειρήσεις (από 80% στο 100%) αλλά και για τις μικρότερες (από το 55% στο 75%).

Εισφορά αλληλεγγύης

Η εισφορά αλληλεγγύης είχε μπει ως ένα έκτακτο μέτρο, αλλά πλέον έγινε μόνιμο. Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θα αποδώσει περίπου 250 εκατ. ευρώ μέσα στο 2015. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα αφορά τα εισοδήματα του 2014 ή του 2015. Το μέτρο πλήττει οριζόντια τους φορολογούμενους.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου, υπολογίζεται ως εξής:

α) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από δώδεκα χιλιάδες ένα (12.001) ευρώ έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά τοις εκατό (0,7%) επί ολόκληρου του ποσού.

β) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από είκοσι χιλιάδες ένα (20.001) ευρώ έως και τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή ένα κόμμα τέσσερα τοις εκατό (1,4%) επί ολόκληρου του ποσού.

γ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από τριάντα χιλιάδες ένα (30.001) έως και πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή δύο τοις εκατό (2%) επί ολόκληρου του ποσού.

δ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από πενήντα χιλιάδες ένα (50.001) έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή τέσσερα τοις εκατό (4%) επί ολόκληρου του ποσού.

ε) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από εκατό χιλιάδες ένα (100.001) ευρώ έως και πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) επί ολόκληρου του ποσού.

στ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από πεντακόσιες χιλιάδες ένα (500.001) και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή οκτώ τοις εκατό (8%) επί ολόκληρου του ποσού.

ζ) Για το συνολικό καθαρό εισόδημα, όπως αυτό ορίζεται στην παράγραφο 2, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Βουλής, των Βουλευτών, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, των Υπουργών, των Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών, των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων Υπουργείων, των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειαρχών, των Ευρωβουλευτών, των Δημάρχων και των προσώπων των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παρ. 3 του άρθρου 56 του Συντάγματος, εφόσον οι πάσης φύσεως αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές τους είναι τουλάχιστον ίσες με τις αποδοχές Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, όπως ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3833/2010 (Α΄ 40), η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή οκτώ τοις εκατό (8%) επί ολόκληρου του ποσού.

Οι ασφάλειας αυτοκινήτων και ζωής

Όσοι έχουν ασφάλειες σε ιδιωτικές εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν. Ο λογαριασμός διαμορφώνεται στα 75,6 εκατομμύρια ευρώ και θα τον πληρώσουν οδηγοί αυτοκινήτων αλλά και όσοι έχουν ασφάλειες ζωής και δάνεια με υποχρεωτική την ασφάλιση πυρός.

Ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε:
α. 25%, επί των ασφαλίστρων κλάδου πυρός
β. 4%, επί των ασφαλίστρων κλάδου ζωής
γ.10%, επί των ασφαλίστρων των λοιπών κλάδων εξαιρουμένων των ασφαλίστρων των αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένης της αστικής ευθύνης) για τα οποία ο συντελεστής φόρου ορίζεται σε 15 %.
Η κυβέρνηση, από τα φορολογικά μέτρα, προσδοκά έσοδα πάνω από 4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση

-2,390 δισ. ευρώ από τις τροποποιήσεις στον ΦΠΑ (795 εκατ. το 2015)

-75,6 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου ασφαλίστρων για τους κλάδους πυρός και αυτοκινήτων

-410 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων

-48,5 εκατ. ευρώ από την επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης

-251 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (221 εκατ. ευρώ για το 2015)

-600 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων.

-854 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από την αύξηση της εισφοράς υγείας


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.