Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Μαρτύριο 41 χρόνων για τους συγγενείς των αγνοουμένων στην Κύπρο


Από τους 81 εξ Ελλάδος αγνοουμένους ταυτοποιήθηκαν τα οστά 17.

Σαράντα ένα πικρά χρόνια από την κυπριακή τραγωδία του 1974, οι συγγενείς των αγνοουμένων, Ελληνοκυπρίων και εξ Ελλάδος, βιώνουν ένα αδυσώπητο μαρτύριο και ζούν την πιο οδυνηρή επίπτωση της τουρκικής εισβολής, το πιο τραγικό ανθρώπινο δράμα, το δράμα να αγνοείς την τύχη των αγαπημένων σου.

Η Παγκύπρια και η Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων οργάνωσαν ειδική εκδήλωση με αίτημα την επίσπευση των ερευνών για την διακρίβωση της τύχης των προσφιλών τους προσώπων. Οι εξ Ελλάδος αγνοούμενοι,που δηλώθηκαν στην Διερευνητική Επιτροπή για Αγνοουμένους (ΔΕΑ) είναι ογδόντα ένας. Από το 2006,που άρχισε το έργο της η ΔΕΑ, βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους και ταυτοποιήθηκαν, με την μέθοδο του DNA, τα οστά 17.

Παρών στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος χαιρέτισε ιδιαίτερα τους συγγενείς αγνοουμένων από την Ελλάδα, που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Κύπρο. «Εκφράζω εκ μέρους της Κυβέρνησης και του συνόλου του κυπριακού λαού, τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη για την προσφορά των παιδιών σας, των παιδιών μας, που τα ίχνη τους χάθηκαν ενώ υπερασπίζονταν την αξιοπρέπεια της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε.

Ο Κύπριος Πρόεδρος διαβεβαίωσε τους συγγενείς των αγνοουμένων πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα παύσει να απαιτεί τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων και πως τίποτε δεν θα την εμποδίζει να αναζητεί με κάθε τρόπο την αλήθεια.

Ο στόχος, είπε, είναι να τεθεί επιτέλους τέρμα στο ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα που εξακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια να προκαλεί πόνο σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και ειδικά τους συγγενείς που έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να πάρουν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους και να μπορέσουν να τελέσουν τις κηδείες τους, σύμφωνα με τη θρησκεία και τις ιερές τους παραδόσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την έκκληση που πρόσφατα έκαναν από κοινού με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, προς όσους έχουν τις όποιες πληροφορίες για την τύχη των αγνοουμένων , είτε Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι, να μην διστάσουν να θέσουν αυτές τις πληροφορίες υπόψη της ΔΕΑ.

Επίσης, δήλωσε ότι ασκούνται πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να πεισθεί επιτέλους η Τουρκία να συνεργαστεί και να επιτρέψει τη διεξαγωγή ερευνών σε περιοχές, που έχουν μετατρέψει σε κλειστές στρατιωτικές ζώνες.

Ο Κύπριος Πρόεδρος αποκάλυψε ότι έχει εγείρει το θέμα προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Μαρία Καλπουρτζή, σε χαιρετισμό της στην εκδήλωση, σημείωσε ότι απομένουν προς εξακρίβωση περίπου 1000 άτομα, τα 2/3 του συνόλου και επεσήμανε ότι οι συγγενείς των αγνοουμένων ζητούν τεκμηριωμένη εύρεση της αλήθειας για την τύχη των προσφιλών τους.

«Περιμένουν οι άταφοι νεκροί μας, περιμένουν οι αγνοούμενοι μας και είναι για αυτό που δεν έχουμε δικαίωμα να σταματήσουμε τον αγώνα, είναι για αυτό που συνεχίζουμε τον αγώνα, άκαμπτοι, απτόητοι, αλύγιστοι, παντού και πάντα», τόνισε. Η κα Καλπουρτζή είναι κόρη του Στυλιανού Καλπουρτζή, διοικητή το 1974 της 181 Μ.Π.Π. , η οποία έδωσε επική μάχη στην διάβαση Πέλλα Πάϊς –Συγχαρί, στην οροσειρά του Πενταδακτύλου. ‘Οπως έγραψε το ΑΠΕ - ΜΠΕ αριθμός οστών του Στυλιανού Καλπουρτζή ταυτοποιήθηκε τον Απρίλιο με την μέθοδο του DNA.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης, ο οποίος έχει αδελφό αγοούμενο, ανέφερε ότι οι συγγενείς, στην Κύπρο και την Ελλάδα, απέδειξαν στην πράξη ότι αντέχουν και συνεχίζουν τον ανθρωπιστικό τους αγώνα για ανεύρεση των αγαπημένων τους.

Ο κ. Σεργίδης τόνισε ότι σε ανάμεσα στους προδομένους υπερασπιστές της τιμής και της ελευθερίας της Κύπρου «ξεχωριστή θέση κατέχουν οι εξ Ελλάδος ηρωικοί μαχητές, που πολέμησαν στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ και έπεσαν στο πεδίο της τιμής ή αγνοούνται».

Στο τέλος της εκδήλωσης εγκρίθηκε ψήφισμα προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με το οποίο οι συγγενείς των αγνουμένων τον καλούν:

Πρώτον: να ανανεώσει της προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης του κάθε αγνοουμένου και όλων των αγνοουμένων της Κύπρου με πειστικά και συγκεκριμένα στοιχεία.

Δεύτερον: να ενεργήσει ώστε να δοθούν όλες οι αναγκαίες διευκολύνσεις στη Διερευνητική Επιτροπή για να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

Τρίτον: να απευθυνθεί εκ νέου σε όλους, αρχές ή άτομα, που κατέχουν ή γνωρίζουν πληροφορίες που αφορούν αγνοούμενα πρόσωπα, όπως είναι χώροι ταφής κι εκθέσεις για τις μάχες που έλαβαν χώρα το 1974, να τις γνωστοποιήσουν στη Διερευνητική Επιτροπή.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.