Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Αγχόνη για τα φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών το 23% στον ΦΠΑ


Απολύσεις και αύξηση «μαύρων» ιδιαιτέρων.
ΦΠΑ 23% φέρνει στα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων και τα κέντρα ξένων γλωσσών το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους δανειστές που ψηφίστηκε την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 1 παράγραφος 1 περίπτωση β' αναφέρεται ρητά ότι τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν συμπεριλαμβάνονται στην εξαίρεση από το ΦΠΑ.

Πρόκειται για μια ρύθμιση καταστροφική για την φροντιστηριακή εκπαίδευση όπως δήλωσαν στο newsbeast.gr φροντιστές ανά την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αθήνας Μπάμπης Νικολάου ο οποίος τόνισε ότι το ΦΠΑ είναι μια «ταφόπλακα» ιδίως για το μικρομεσαίο φροντιστήριο.

Ο κ. Νικολάου στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η επιβάρυνση των εκπαιδευτηρίων-φροντιστηρίων θα στρέψει τους μαθητές και πολλούς μικρομεσαίους φροντιστές στην παραοικονομία, ενώ υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια κατάφωρη αδικία και τα φροντιστήρια τείνουν στον αφανισμό.

Σημειώνουμε ότι το ΦΠΑ δεν είναι η μοναδική επιβάρυνση για τα φροντιστήρια καθώς αυξάνεται η φορολόγηση από το 26% στο 29% ενώ αυξάνεται και η προκαταβολή του φόρου.

Ο εκπαιδευτικός και φροντιστής στη Λάρισα Καραΐσκος Βασίλειος δήλωσε ότι «ήδη τα δίδακτρα είναι ιδιαίτερα χαμηλά και υπάρχει μηδαμινή ανοχή στην απορρόφηση του ΦΠΑ είτε των αυξήσεων που θα φέρουν τα νέα φορολογικά βάρη. Η αύξηση των διδάκτρων θα οδηγήσει τους μαθητές μακριά από τα νόμιμα φροντιστήρια με αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα μαύρα ιδιαίτερα και το κράτος να χάσει έσοδα. Τα εισπρακτικά αποτελέσματα του μέτρου θα είναι αντίθετα από αυτά που περιμένουν οι κυβερνώντες».

Οι οικοδιδάσκαλοι από την άλλη πλευρά δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν την ίδια αδειοδότηση που έχουν τα φροντιστήρια ενώ φαίνεται ότι δεν τους αγγίζει και το ΦΠΑ με αποτέλεσμα να είναι άνισος ο ανταγωνισμός. Ο κ. Καραΐσκος αναφερόμενος στα οικοδιδασκαλεία επεσήμανε ότι πολλά εξ αυτών έχουν μετατραπεί παρανόμως σε φροντιστήρια ενώ ο κ. Νικολάου με τη σειρά του αναφέρθηκε σε εμπόδια, που τίθενται στα φροντιστήρια, αφού για την ανανέωση των αδειών καθώς απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, που σε συνδυασμό με τις αυστηρές προϋποθέσεις αδειοδότησης του ΕΟΠΠΕΠ οδηγούν πολλούς φροντιστές στο να αδυνατούν μέχρι τις 31 Ιουλίου να ανανεώσουν τις άδειες λειτουργίας τους.

Το ΦΠΑ στα φροντιστήρια το οποίο δεν μπορεί να απορροφηθεί, όπως δήλωσε ο κ. Νικολάου Μπάμπης καθώς από το 0% πηγαίνει στο 23%, θα φέρει απολύσεις εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια, ενώ πολλοί εκπαιδευτικοί ενδεχομένως να δουν μειώσεις στο ωρομίσθιό τους και συνακόλουθα στις αποδοχές τους σύμφωνα με τον κ. Καραΐσκο, ο οποίος αναφέρθηκε και σε παράπλευρες απώλειες για την οικονομία καθώς τα φροντιστήρια έχουν και εξωτερικούς συνεργάτες, όπως συνεργεία καθαρισμού, βιβλιοπωλεία, καταστήματα υπηρεσιών εκτυπώσεων.

Η αύξηση του ΦΠΑ στα φροντιστήρια και τα νέα φορολογικά βάρη μπορούν να χτυπούν άμεσα τα φροντιστήρια όμως χτυπιούνται και οι μεσαίες οικογένειες, που δε θα μπορούν πλέον να σπουδάσουν τα παιδιά τους «αφού χωρίς φροντιστήριο δε μπορείς όχι μόνο να μπεις στο πανεπιστήμιο άλλα και να κρατηθείς σε αυτό» όπως δήλωσε ο κ. Νικολάου, ο οποίος ανέφερε ότι θα κάνουν προσπάθειες να πάνε τα φροντιστήρια σε χαμηλότερο συντελεστή χωρίς να ελπίζει σε σημαντικές αλλαγές καθώς ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι «έχεις να κάνεις με ιδεοληπτικούς ανθρώπους».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τους φροντιστές είναι και η τοποθέτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών που σε ανακοίνωσή της τονίζει μεταξύ των άλλων ότι «επιλεκτικά και διακριτικά απαλλάσσονται τα ιδιωτικά σχολεία και η παράδοση ιδιαιτέρων μαθημάτων καθώς και τα ΙΕΚ, κολέγια κλπ. Δηλαδή πλήττονται μόνο οι μικρές επιχειρήσεις και βασικά τα λαϊκά στρώματα (πελάτες τους) που καταφεύγουν σε αυτά λόγω προσιτών διδάκτρων. Είναι βέβαιο ότι τα λαϊκά νοικοκυριά θα πληγούν άμεσα γιατί είναι γνωστό ότι ο Έλληνας γονιός θα κόψει και από το ψωμί του προκειμένου να μη στερήσει το παιδί του από τη γνώση που χρειάζεται η αγορά».

Η Ομοσπονδία συνεχίζει αναφέροντας πως η συσσώρευση φορολογικών βαρών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών εξ αυτών με άμεσο επακόλουθο την ανεργία ιδιοκτητών και εργαζομένων, τη μη καταβολή από αυτές φόρων, εισφορών και τελών με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ο επιδιωκόμενος σκοπός περισσοτέρων εσόδων. Αν δεν είναι εφικτό, παρόλο που το θεωρούμε επιβαλλόμενο, από τις αντικειμενικές συνθήκες να απαλειφθεί τελείως η θέσπιση ΦΠΑ για τον κλάδο μας, θεωρούμε τελείως απαράδεκτο και ζητάμε να απαλειφθεί ο συντελεστής 23% εφόσον πρόκειται για υπηρεσία που αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες των λαϊκών στρωμάτων».

Η Ομοσπονδία κλείνει την ανακοίνωσή της απαιτώντας να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα ανωτέρω για την αποφυγή των βέβαιων τραγικών επιπτώσεων.


------------------

Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών: Εξοντωτικό μέτρο το ΦΠΑ στα φροντιστήρια

«Αγχόνη» για τα φροντιστήρια το ΦΠΑ 23%.

Για κλείσιμο φροντιστηρίων, απώλεια θέσεων απασχόλησης για απώλεια φόρων και ασφαλιστικών εισφορών κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας τοποθετούμενη για τη ρύθμιση που φέρνει 23% ΦΠΑ στα φροντιστήρια.

Μάλιστα επισημαίνεται, στο κείμενο που αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο της ΟΕΦΕ, «πως ήδη από το μεσημέρι της Τρίτης 14/7 το Διοικητικό Συμβούλιο είχε ξεκινήσει κύκλο έντονων πολιτικών παρεμβάσεων για την αποσαφήνιση των πρώτων συγκεχυμένων πληροφοριών περί ένταξης των φροντιστηρίων στο καθεστώς Φ.Π.Α. Με συντονισμένες προσπάθειες όλων των μελών του Δ.Σ. το υπόμνημα διαμαρτυρίας με τις θέσεις της Ο.Ε.Φ.Ε. έφτασε από νωρίς στα χέρια του Υπουργού Ε. Τσακαλώτου, ενώ παράλληλα δεχόταν πιέσεις από συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους βουλευτές για την εξαίρεση του κλάδου από το μέτρο του Φ.Π.Α.»

Η ΟΕΦΕ συνεχίζει με τα ακόλουθα:

Μέχρι 23:52 μμ. της Τετάρτης που έλαβε η ΟΕΦΕ την τελευταία ενημέρωση και πριν την ψήφιση του Νομοσχεδίου ο κλάδος είχε εξαιρεθεί. Το Νομοσχέδιο, όμως, ψηφίστηκε και αναρτήθηκε με τις τροποποιήσεις, όπου και τα φροντιστήρια υπάγονται στην κατηγορία των υπηρεσιών με Φ.Π.Α. 23%.

Το Δ.Σ. της Ο.Ε.Φ.Ε. έπραξε με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων του κλάδου, τα δε μέλη του συντονισμένα κινήθηκαν προς την κατεύθυνση διατήρησης του προηγουμένου καθεστώτος (Υπηρεσίες Εκπαίδευσης χωρίς Φ.Π.Α.).

Η επιχειρηματολογία του κλάδου προς το παρόν συνοψίζεται στα κάτωθι:

Πρόκειται για εξοντωτικό μέτρο, το οποίο συνιστά κατάφωρη αδικία σε βάρος ενός κλάδου της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ειδικότερα:

1. Ενώ μέχρι πρότινος ο κλάδος είχε εξαιρεθεί με το άρθρο 22 του ν. 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ) αυτόματα και προφανώς εσπευσμένα με το νομοσχέδιο εντάσσεται στην υψηλότερη κλίμακα του 23%.

2. Με την υπαγωγή στο καθεστώς του Φ.Π.Α. απειλείται με οικονομική εξόντωση ένας κλάδος, ο οποίος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ήδη έχει οδηγηθεί σε συρρίκνωση και σίγουρα θα ισοπεδωθεί.

- Αυτό σημαίνει κλείσιμο φροντιστηρίων, απώλεια θέσεων απασχόλησης, απώλεια φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για το κράτος.

3. Η οικογένεια, η οποία επιλέγει το νόμιμο φροντιστήριο είναι αδύνατο να αντεπεξέλθει στην επιβάρυνση των διδάκτρων πλέον Φ.Π.Α. 23%, τα δε φροντιστήρια ως μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν να απορροφήσουν το προστιθέμενο ποσό.

- Αυτό σημαίνει στροφή των γονιών στην παραοικονομία των παρανόμων εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα οργιάσουν προσφέροντας αδήλωτες υπηρεσίες. Άρα θα συντελεστεί τεράστια και ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή.

4. Ενώ στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία μετακινήθηκε ο κλάδος των φροντιστηρίων ως προς τις δομές, τα προγράμματα, την ασφάλιση των εργαζομένων στο Υπουργείο Παιδείας από το Υπουργείο Εργασίας με το νομοσχέδιο αυτό εξαιρείται από άλλους φορείς εκπαίδευσης και υπάγεται σε καθεστώς Φ.Π.Α. εμπορικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης.

- Αυτό είναι άδικο και αδόκιμο.

Παρά την ένταση των ημερών με ψύχραιμη και συντεταγμένη συμπεριφορά ο κλάδος δια του Δ.Σ. θα προβεί:

Α. στην ανάδειξη των νομικών και αντισυνταγματικών πτυχών του ζητήματος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο,

Β. στην ανάδειξη του θέματος στα μέσα ενημέρωσης,

Γ. σε επαφές με πολιτικούς και ομοειδείς εκπαιδευτικούς φορείς για την άσκηση πίεσης με σκοπό την αναστολή του μέτρου,

Δ. σε φοροτεχνικές ημερίδες για την ενημέρωση όλων των μελών.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.