Αναλυτικά όλη η διαδικασία.
Αναλυτικά, σε 13 βήματα περιγράφονται, ο ρόλος της Κομισιόν και της ΕΚΤ, η συνδρομή του ΔΝΤ, οι αποφάσεις του Eurogroup και η υπογραφή μνημονίου έτσι ώστε η Ελλάδα να πάρει τελικά τα 82 - 86 δισ. ευρώ από τον ESM.
Συγκεκριμένα τα βήματα αυτά είναι:
1. Το κράτος που ζητά βοήθεια υποβάλλει το αίτημα (stability report) στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου.
2. Ο πρόεδρος ζητά από την Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ να εξετάσει:
- την ύπαρξη κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του ευρώ
- τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους (όπου είναι απαραίτητο και δυνατό, διεξάγεται από κοινού με το ΔΝΤ)
3. Στη βάση των παραπάνω αξιολογήσεων ο διευθύνων σύμβουλος του ESM ετοιμάζει πρόταση για το εάν εγκρίνεται επί της αρχής, στήριξη (stability support).
4. To ESM συνεδριάζει σε επίπεδο συμβουλίου διοικητών (Board of Governors). Αυτό με βάση την πρόταση του διευθύνοντος συμβούλου αποφασίζει σύμφωνα με τα παραπάνω αν θα εγκρίνει, επί της αρχής, τη στήριξη.
5. Σε ορισμένες χώρες-μέλη του ESM πρέπει να υπάρξουν εθνικές διαδικασίες προκειμένου να παρθεί μια απόφαση επί της αρχής. Ανάλογα με τη χώρα αυτό προβλέπει έγκριση από την κυβέρνηση, εθνικά κοινοβούλια ή κοινοβουλευτική διαβούλευση.
6. Μαζί με την απόφαση για έγκριση, επί της αρχής, της στήριξης το συμβούλιο δίνει εντολή σε:
- Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, όπου είναι δυνατό, στο ΔΝΤ, να διαπραγματευτεί τις πολιτικές (policy conditionality)
- Διευθύνοντα σύμβουλο του ESM να ετοιμάσει πρόταση για τη δανειακή σύμβαση, η οποία ονομάζεται «Financial Assistance Facility Agreement».
7. Η Κομισιόν παρουσιάζει draft κείμενο με τις πολιτικές ενώ εξασφαλίζει ότι είναι συμβατό με τους νόμους της ΕΕ, συζητείται στο EWG και στο Eurogroup και υπόκειται σε εθνικές διαδικασίες.
8. Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM ετοιμάζει το draft της «Financial Assistance Facility Agreement» προσδιορίζοντας τους όρους της οικονομικής βοήθειας. Η «Financial Assistance Facility Agreement» κυκλοφορεί στο συμβούλιο των διοικητών και υπόκειται σε εθνικές διαδικασίες.
9. Το EWG και το Eurogroup συζητά αποδεχόμενο την οικονομική βοήθεια.
10. Το συμβούλιο των διοικητών αποδέχεται την πρόταση του διευθύνοντος συμβούλου του ESM και εγκρίνει τις πολιτικές (policy conditionality) που περιέχονται στο Memorandum of Understanding (MoU).
11. Το κράτος-μέλος που έκανε την αίτηση υπογράφει το MoU και η Κομισιόν υπογράφει εκ μέρους του ESM.
12. Το συμβούλιο των διοικητών του ESM εγκρίνει τη «Financial Assistance Facility Agreement» και εκταμιεύει την πρώτη δόση της οικονομικής βοήθειας.
13. Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM και το κράτος που υπέβαλε την αίτηση υπογράφουν τη «Financial Assistance Facility Agreement».
----------------
Σταδιακή πρόσβαση στις αγορές από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 εκτιμά ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε σήμερα ότι τα συνολικά δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα, την ερχόμενη τριετία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ) θα ανέλθουν στα 40-50 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι το τρίτο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στο ακέραιο.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το ποσό των 82 έως 86 δισ. ευρώ, που αναφέρεται στη δήλωση της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου, δεν θα χρειαστεί να καταβληθεί στο σύνολό του από τον ΕΜΣ, καθώς σε αυτό το ποσό συνυπολογίζονται τα δάνεια που θα συνεισφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Επιπλέον, όπως εξήγησε, εκτιμάται ότι εάν η Ελλάδα εφαρμόσει σωστά το πρόγραμμα, θα ξανακερδίσει σταδιακή πρόσβαση στις αγορές, από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και μετά. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι τα συνολικά δάνεια που θα προέλθουν από τον ΕΜΣ δε θα ξεπεράσουν τα 40-50 δισ. ευρώ.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.