Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

10 τρόφιμα που χρησιμεύουν και ως φάρμακα


Σίγουρα, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ασθενειών, τίποτα δεν αντικαθιστά την επίσκεψη στον γιατρό, αλλά και τα δέκα παρακάτω γιατροσόφια μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα!

Όλοι ξέρουμε ότι τα σωστά τρόφιμα, μας γεμίζουν με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, αλλά ποιος θα περίμενε ότι μας προστατεύουν και από καθημερινά προβλήματα, όπως ο λόξιγκας ή τα εξανθήματα; Σίγουρα, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, τίποτα δεν αντικαθιστά την επίσκεψη στον γιατρό, αλλά και τα δέκα παρακάτω γιατροσόφια μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα!

Τζίντζερ για τους πόνους περιόδου

Η Κινεζική ιατρική χρησιμοποιεί το τζίντζερ, δηλαδή την πιπερόριζα, για πάνω από δύο χιλιετίες, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει τις φλεγμονές στους μύες—ένας από αυτούς τους μυες είναι και η μήτρα, από όπου ξεκινούν οι κράμπες κατά την περίοδο. Πόσο μάλλον, μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε πως το τζίντζερ μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικό με ορισμένα παυσίπονα όσον αφορά τους πόνους περιόδου. Ενώ απαιτείται αρκετή ακόμα έρευνα για να αποδειχθεί κάτι τέτοιο με σιγουριά, στις επόμενες “μέρες του μήνα” δεν θα ήταν κακό να φτιάξετε ένα τσάι με πιπερόριζα.

Κράνμπερι για καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος

Τα κράνμπερι περιέχουν προανθοκυανιδίνες, οι οποίες είναι ουσίες που καταπολεμούν τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ουρολοίμωξη. Φαίνεται πως το κάνουν αυτό με το να μην επιτρέπουν στα βακτήρια να προσκολλώνται στα τοιχώματα της κύστης. Αν πάσχετε ήδη από ουρολοίμωξη, τα κράνμπερι δεν πρόκειται να σας βοηθήσουν, αλλά η καθημερινή τους κατανάλωση μπορεί να προλάβει μελλοντικά ξεσπάσματα.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο για τα συμπτώματα της περιόδου

Αν η διάθεσή σας έχει… σκαμπανεβάσματα πριν την περίοδο, δεν είστε μόνες. Περίπου το 85% των γυναικών αντιμετωπίζουν αυτά τα συμπτώματα, αλλά μικρές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να τα ελαττώσουν. Πριν την περίοδο, τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα πέφτουν, οπότε θα ήταν καλό να καταναλώνετε περίπου 1 γραμμάριο ασβεστίου ημερησίως. Εκτός από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, πλούσια σε ασβέστιο είναι τα αμύγδαλα, το μπρόκολο, τα φυλλώδη λαχανικά και οι σαρδέλες.

Βρώμη για το έκζεμα

Για να ηρεμήσετε το κοκκινισμένο δέρμα που σας φαγουρίζει, κάντε το εξής: αλέστε 1/3 της κούπας βρώμη μέχρι να γίνει σκόνη, και αναμείξτε τη μέσα σε ζεστό νερό με τα χέρια σας. Εναλλακτικά, αναμείξτε τη βρώμη σε όσο νερό χρειάζεται για να γίνει πολτός και να την αλείψετε ακριβώς πάνω στην περιοχή που σας βασανίζει, για περίπου 10 λεπτά. Η αντιφλεγμονώδης δράση της βρώμης οφείλεται στην μεγάλη της περιεκτικότητα σε φυτοχημικά.

Θαλασσινό αλάτι για την ξηροδερμία

Το θαλασσινό αλάτι είναι καλό για να κάνουμε απολέπιση, μιας και οι πιο χοντροί και τραχείς του κόκκοι καθαρίζουν καλύτερα την επιδερμίδα από ξηρά και νεκρά κύτταρα. Αναμείξτε μία κούπα θαλασσινού αλατιού με μισή κούπα λάδι για μασάζ. Προσοχή, όμως: μην χρησιμοποιείτε το μείγμα σε ευαίσθητες περιοχές, όπως το πρόσωπο και το πίσω μέρος των χεριών, καθώς μπορεί να τα ερεθίσει.

Αγγούρι για τα πρησμένα μάτια

Αυτό ίσως να είναι από τα πιο κλασικά και δοκιμασμένα κόλπα, και όντως δουλεύει! Τα αγγούρια είναι κατά 95% νερό, και έτσι προσφέρουν μια ευχάριστη, δροσερή αίσθηση, η οποία κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται. Επιπλέον, το μέγεθος μιας φέτας αγγουριού ταιριάζει απόλυτα στο σχήμα των ματιών, και έτσι η δράση του “απλώνεται” εξίσου. Αφήνοντάς τα για 10 λεπτά είναι αρκετό για να νιώσετε πιο φρέσκοι.

Δαμάσκηνα για τη δυσκοιλιότητα

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν το πεπτικό μας σύστημα να αποβάλλει ευκολότερα τα περιττώματα. Επίσης, δύο ουσίες που περιέχουν τα δαμάσκηνα, λειτουργούν σαν φυσικά καθαρτικά, η σορβιτόλη και η διϋδροφαινιλιζατίνη, και τα αποτελέσματα που έχουν στον οργανισμό μας είναι μακροπρόθεσμα, καλύτερα από τα κοινά φάρμακα κατά της δυσκοιλιότητας. Το σώμα μας, με τον καιρό, μπορεί να αναπτύξει ανοχή στις φαρμακευτικές ουσίες. Ένα ή δύο δαμάσκηνα την ημέρα είναι ό,τι πρέπει για να δώσουμε μια μικρή ώθηση στο πεπτικό μας σύστημα.

Ζάχαρη για τον λόξιγκα

Όταν μας πιάνει λόξιγκας, το διάφραγμα παθαίνει μια σειρά από μικρούς σπασμούς, αλλά μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την αντίδραση βάζοντας μια κουταλιά ζάχαρη κάτω από τη γλώσσα μας. Η γλυκιά αίσθηση που μας προσφέρει η ζάχαρη πυροδοτεί το πνευμονογαστρικό νεύρο, που είναι το μεγαλύτερο κρανιακό νεύρο στο σώμα, ξεκινώντας από τον εγκέφαλο και καταλήγοντας στο διάφραγμα, ελέγχοντας τις λειτουργίες του στομαχιού.

Μήλα για την καούρα

Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβουμε εντελώς την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κοινώς γνωστή ως καούρα, είναι να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά, το μοσχάρι με μεγάλη περιεκτικότητα λίπους και τα τηγανητά. Ένα τρόφιμο, όμως, που πρέπει να κρατήσουμε στην καθημερινή μας διατροφή είναι το μήλο, που είναι πηγή πηκτίνης, μιας διαλυτής φυτικής ίνας, η οποία απορροφά τα οξέα του στομαχιού. Συν, τα δύο είδη οξέων που περιέχει το μήλο, μηλικό οξύ και τρυγικό οξύ, εμποδίζουν τα γαστρικά υγρά να “ξεφεύγουν” από το στομάχι. Τέλος, τα μήλα θεωρούνται αλκαλικά φαγητά, συνεπώς βοηθούν να ισορροπηθεί το pH του οργανισμού.

Κουρκουμάς για τις μολύνσεις

Ο κουρκουμάς, ή αλλιώς κιτρινόριζα, είναι ένα μπαχαρικό που στην Ινδία θεωρείται σχεδόν ιερό. Χρησιμοποιείται εκτεταμένα για την πρόληψη μολύνσεων και για τη θεραπεία πληγών. Αυτό οφείλεται στο βασικό του συστατικό, την κουρκουμίνη. Τα τρόφιμα που περιέχουν κουρκουμίνη έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μελέτες, μάλιστα, έχουν αποκαλύψει ότι η κουρκουμίνη έχει τη δυνατότητα να σταματάει τα βακτήρια από το να πολλαπλασιάζονται. Συνεπώς, λίγος κουρκουμάς πάνω σε μια επιφανειακή πληγή μπορεί να δράσει σαν ένα εναλλακτικό αντιβιοτικό.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.