Το κεγχρίο είναι μια μικρή, λευκή ή κιτρινωπή κύστη που εμφανίζεται είτε μεμονωμένα είτε σε συστάδα, στην πλειονότητα των περιπτώσεων επάνω στη μύτη, στα βλέφαρα ή στα μάγουλα.
Το κεγχρίο αποτελεί μάζα συσσωρευμένης κερατίνης και σχηματίζεται όταν η συγκεκριμένη πρωτεΐνη παγιδεύεται κάτω από την επιφανειακή στιβάδα του δέρματος. Η κερατίνη είναι μια ανθεκτική πρωτεΐνη που βρίσκεται κυρίως στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια.
Το κεγχρίο μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, σε μωρά έως ηλικιωμένους, είναι όμως συνηθέστερο σε νεογέννητα.
Το κεγχρίο συχνά συγχέεται με τις μαργαριταροειδείς κηλίδες (Epstein pearls), κύστεις με λευκάζουσα ή κιτρινωπή χροιά οι οποίες εμφανίζονται στα ούλα και το στόμα νεογέννητων.
Πού οφείλεται
Τα αίτια εμφάνισης του κεγχρίου στα μωρά παραμένουν άγνωστα. Σε μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά και ενήλικες, η εμφάνισή του συνήθως σχετίζεται με βλάβες στο δέρμα:
- δερματικές παθήσεις που συνοδεύονται από φλύκταινες, όπως πομφολυγώδες πεμφιγοειδές, πομφολυγώδης συγγενής δερματοπάθεια ή δερματική πορφυρία
- έγκαυμα
- αλλεργία και ερεθισμός, π.χ. από δηλητηριώδη κισσό
- επεμβάσεις, όπως η δερμαπόξεση και η αποκατάσταση της επιδερμίδας με λέιζερ
- χρόνιες βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία
Πώς το αναγνωρίζουμε
Το κεγχρίο είναι μια μικρή κύστη που προεξέχει από το δέρμα και έχει λευκάζουσα ή κιτρινωπή χροιά. Συνήθως δεν προκαλεί φαγούρα ή πόνο. Η επαφή με υφάσματα (σεντόνια, μαξιλαροθήκες, ρούχα) μπορεί να ερεθίσει το κεγχρίο και να εκδηλωθεί στο σημείο ερυθρότητα (κοκκίνισμα).
Το κεγχρίο χωρίζεται σε υποκατηγορίες, ανάλογα με την ηλικία στην οποία εμφανίζεται ή με την αιτία εμφάνισής του.
Πώς γίνεται η διάγνωση
Ο δερματολόγος θα εξετάσει το δέρμα και θα είναι σε θέση να συμπεράνει εάν πρόκειται για κεγχρίο με βάση τα τυπικά χαρακτηριστικά του εξανθήματος.
Πώς αφαιρείται
Στα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει ιατρική παρέμβαση, καθώς το κεγχρίο συνήθως διαρρηγνύεται αυτόματα εντός μερικών εβδομάδων. Σε μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά και ενήλικες, μπορεί να υποχωρήσει εντός μερικών μηνών από την εμφάνισή του.
Εάν το κεγχρίο ερεθίζεται συχνά ή προκαλεί ενόχληση, ο δερματολόγος μπορεί να το αφαιρέσει με τη βοήθεια αποστειρωμένης βελόνας, διαθερμία, καυτηριασμό ή κρυοθεραπεία. Ο ειδικός μπορεί εναλλακτικά να προτείνει την εφαρμογή ρετινοειδών, χημικό πήλινγκ ή λέιζερ.
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.