Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Διακοπές στη ζώνη του θανάτου


Απρόσμενη επιλογή χιλιάδων τουριστών ετησίως - Δείτε τις φωτογραφίες.

Είκοσι εννιά χρόνια κλείνουν στις 26 του μήνα από την πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ, ένα από τα χειρότερα πυρηνικά ατυχήματα που έγινε ποτέ.

Τα τελευταία χρόνια οι επισκέψεις στο σημείο της έκρηξης αυξάνονται και η εταιρεία ταξιδίων SoloEast με έδρα το Κίεβο εκτιμά πως μεταφέρει εκεί περίπου δέκα χιλιάδες τουρίστες το χρόνο.

Ήταν Απρίλιος του 1986 όταν εξερράγη ο αντιδραστήρας 4 του πυρηνικού εργοστασίου. Πλέον τα επίπεδα ραδιενέργειας στην αποκλεισμένη ζώνη, μολυσμένη έκταση σε ακτίνα περίπου 50 χιλιομέτρων, δεν αποτελούν κίνδυνο για όσους πραγματοποιούν σύντομες επισκέψεις στην περιοχή, αναφέρει η Daily Mail.



Ωστόσο τέτοιες επισκέψεις γίνονται ελεγχόμενα και επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο οργανωμένων περιηγήσεων στη περιοχή.

Οι επισκέπτες καλούνται να επιδείξουν τα έγγραφά τους σε πολλά σημεία ελέγχου, φτάνοντας στην περιοχή με λεωφορείο. Δεν τους επιτρέπεται να αγγίξουν τίποτα, ούτε να φάνε ή να πιούν κάτι που δεν προέρχεται από έξω από την αποκλεισμένη ζώνη, και συστήνεται να μην κάθονται στο έδαφος.

Προφανώς δεν επιτρέπεται και να βγάλει κανείς εκτός ζώνης αντικείμενα που βρήκε εκεί ενώ οι επισκέπτες περνούν από πολλά σκάνερ σώματος, τα οποία μετρούν τα επίπεδα ραδιενέργειας.

Ωστόσο οι ημερήσιες εκδρομές, ακόμα και η διανυκτέρευση, επιτρέπονται. Τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί αν και παραμένουν δεκαπλάσια από τα κανονικά.



Η πόλη Pripyat, σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων παραμένει έρημη. Ωστόσο υπάρχουν κάτοικοι στην πόλη Τσέρνομπιλ, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων. Υπάρχει ακόμα κι ένα ξενοδοχείο στην περιοχή, που φιλοξενεί τους επισκέπτες που επιθυμούν να περάσουν εκεί περισσότερο χρόνο.

Στο κοντινό χωριό Orane, η εταιρεία SoloEast Travelπροσφέρει διανυκτέρευση στο Countryside Cottage Chernobyl Hotel, κατάλυμα δυτικού τύπου σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το σημείο ελέγχου Dityatky.

«Δεν υπάρχουν καινούρια ξενοδοχεία στην Αποκλεισμένη Ζώνη», δήλωσε ο διευθυντής της SoloEast Travel, Sergei Ivanchuk, «ωστόσο κάποια παλιά έχουν κάπως ανακαινιστεί».

Όπως εξηγεί, η ουκρανική νομοθεσία δεν επιτρέπει να λειτουργήσουν εδώ άλλες επιχειρήσεις παρά μόνο εκείνες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της Αποκλεισμένης Ζώνης.



Οι εργαζόμενοι στη Ζώνη δεν επιτρέπεται να ζουν εκεί και εργάζονται ανά 15νθήμερο, ωστόσο η άγρια ζωή οργιάζει. Στην περιοχή επανεμφανίστηκαν λύγκες, κύκνοι, ελάφια, αλεπούδες και λύκοι.

Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν πολλά χωριά- φαντάσματα αλλά ο πιο δημοφιλής προορισμός είναι η έρημη πόλη Pripyat, που μοιάζει να γυρίζει το χρόνο πίσω σε μια σοβιετική πόλη του ’80. Μεταξύ των επισκεπτών είναι και πολλοί φωτογράφοι που αποτυπώνουν στο φακό τους το «παγωμένο» στο χρόνο τοπίο.

Παρά τις εντολές της ουκρανικής κυβέρνησης, υπάρχουν ακόμα περίπου 200 άνθρωποι που ζουν μέσα στην Αποκλεισμένη Ζώνη. Συνηθίζεται μάλιστα, όπως γράφει η Daily Mail, οι επισκέπτες να τους πηγαίνουν μικρά δώρα ή να τους δίνουν χρήματα. Για να φτάσουν εκεί, οι τουρίστες πρέπει να προμηθευτούν ειδικό πάσο, κάτι που γίνεται μόνο αν συμμετάσχουν σε οργανωμένη εκδρομή. Το κόστος της κυμαίνεται από 100 έως 400 δολάρια, ανάλογα με τη διάρκεια της παραμονής και τον αριθμό των ανθρώπων που συμμετέχουν.



«Πέρσι διοργανώσαμε 290 ξεναγήσεις, δεχθήκαμε 1980 επισκέπτες», δήλωσε ο Ivanchuk. «Συνολικά τη ζώνη επισκέφθηκαν 5.900 άνθρωποι, συνήθως φτάνουν τους 10.000. Η πιο δημοφιλής εκδρομή είναι η μονοήμερη επειδή κοστίζει λιγότερο, ωστόσο υπάρχουν και διήμερες, τριήμερες και τετραήμερες ξεναγήσεις», εξηγεί.










Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.