Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Μεταπτυχιακές σπουδές στην Εγκληματολογία


Τι πρέπει να γνωρίζετε.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον για την Εγκληματολογία. Μάλιστα όλο και περισσότεροι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων ζητούν να μάθουν περισσότερα. Με αφορμή το μεγάλο ενδιαφέρον για την εγκληματολογία ενημερώνουμε ότι αυτή την περίοδο και συγκεκριμένα έως και σήμερα 30 Ιουνίου λήγουν οι αιτήσεις για το ΜΠΣ Εγκληματολογία του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Σκοπός του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εγκληματολογία» του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου είναι η μελέτη των κύριων μορφών εγκληματικότητας και της εξέλιξής τους στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς, η διερεύνηση των παραγόντων και των διαδικασιών που το δημιουργούν καθώς επίσης και η ανάλυση των τάσεων της σύγχρονης αντεγκληματικής πολιτικής. Το ΠΜΣ είναι διετούς διάρκειας και οδηγεί στην απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) (επιπέδου Master ή DEA).

Δημιουργία ειδικών επιστημόνων, ερευνητών και συμβούλων στην Εγκληματολογία

Στο ΦΕΚ 2006Β/2014 αναφέρεται αναλυτικότερα ότι σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι:

α) Η εκπαίδευση και κατάρτιση των μεταπτυχιακών φοιτητών στη διερεύνηση της εγκληματικότητας και την αντιμετώπισή της, καθώς και η εξοικείωσή τους στο θεωρητικό υλικό και την ερευνητική μεθοδολογία των εν λόγω θεμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάπτυξη και προαγωγή της γνώσης, σε θεωρητικό και ερευνητικό επίπεδο, επιτρέπει την εμβάθυνση σε ζητήματα σχετικά με τη θέσπιση των ποινικών νόμων, τις κύριες μορφές εγκληματικότητας στην Ελλάδα και διεθνώς, καθώς και τις σύγχρονες τάσεις της αντεγκληματικής πολιτικής.

β) Η δημιουργία ειδικών επιστημόνων, ερευνητών και συμβούλων, στην Εγκληματολογία. Τα στελέχη αυτά θα είναι ικανά να στελεχώσουν τις κρατικές, δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες (Υπουργεία Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών, Παιδείας) και ειδικότερα Αστυνομία, Σωφρονιστικά Καταστήματα, Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων, Υπηρεσία Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής, κοινωνικές υπηρεσίες (Κράτους, Δήμων, ιδιωτικών φορέων), τα Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας, τα Κέντρα Πρόληψης και Αντιμετώπισης του Κοινωνικού Αποκλεισμού (αποφυλακιζομένων, απεξαρτημένων, μεταναστών, αστέγων, ανέργων, κ.λπ.), τις Υπηρεσίες Αρωγής Θυμάτων Εγκληματικότητας, καθώς και παρεμφερείς κυβερνητικούς ή μη κυβερνητικούς φορείς, ερευνητικούς φορείς και κέντρα μελετών αντεγκληματικής πολιτικής.
Ποιοι πτυχιούχοι γίνονται δεκτοί

Σύμφωνα με τη νέα υπουργική Απόφαση του 2014 που αντικατέστησε την προηγούμενη στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Κοινωνικών, Νομικών, Πολιτικών και Ανθρωπιστικών επιστημών, Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

Για τους πτυχιούχους των ΤΕΙ αναφέρεται στην προκήρυξη πως προκειμένου να συμμετάσχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις οφείλουν να έχουν επιτύχει σε προφορικές εξετάσεις επιλεγμένων προπτυχιακών μαθημάτων Εγκληματολογίας, σύμφωνα με το Παράρτημα 1 του Κανονισμού.

Σημειώνουμε ότι στην ενότητα προϋποθέσεις εισαγωγής αναφέρεται ότι δεκτοί γίνονται οι πτυχιούχοι όλων των Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ , του Τμήματος Πληροφορικής & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης των ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ, του Τμήματος Διοίκησης Κοινωνικών – Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων & Οργανώσεων των ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας των ΤΕΙ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας των ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν, 2327/1995) εφόσον έχουν πετύχει σε προφορικές εξετάσεις στα ακόλουθα προπτυχιακά μαθήματα…το έγγραφο
Απορρόφηση στην αγορά εργασίας

Ο αριθμός των αποφοίτων μεταξύ 2003 και 2010 ανέρχεται στους ενενήντα έξι (96), εκ των οποίων είκοσι έξι (26) άνδρες (27,1%) και εβδομήντα (70) γυναίκες (73%). Παράλληλα, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους παραπάνω αποφοίτους (81 απαντήσεις, 23 άνδρες-58 γυναίκες), διαπιστώθηκε μεταξύ των άλλων, αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων στο δημόσιο τομέα μετά την αποφοίτηση από το ΠΜΣ (της τάξεως του 32,1%), χωρίς παράλληλη μείωση του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και σημαντική αύξηση (55,5%) των απασχολούμενων μετά την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματός τους (από τους 27, οι οποίοι κατά το έτος εισαγωγής δεν εργάζονταν, οι 15 αποκαταστάθηκαν εργασιακά) (πηγή ιστοσελίδα ΜΠΣ Εγκληματολογία)
Μεγάλο το ενδιαφέρον

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΜΠΣ το ενδιαφέρον είναι αρκετά μεγάλο. Όπως προκύπτει από τον αριθμό των αιτήσεων συμμετοχής στις ετήσιες εισαγωγικές εξετάσεις του ΠΜΣ Εγκληματολογίας, υπάρχει μια υψηλή και διαρκώς αυξητική τάση επιλογής του συγκεκριμένου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών. Οι αιτήσεις συμμετοχής κυμαίνονται μεταξύ 250 και 300 περίπου κατ΄ έτος και συγκεκριμένα: κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2009-10 (263), 2010-11 (258), 2011-12 (203), 2012-13 (247) και 2013-14 (281). Ο αριθμός αυτός είναι πολύ υψηλός δεδομένου του περιορισμένου αριθμού των προς πλήρωση μέσω των εισαγωγικών εξετάσεων θέσεων (15). Αξιοσημείωτη είναι, μάλιστα, η επιλεξιμότητα του ΠΜΣ Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από αποφοίτους άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (της ημεδαπής και της αλλοδαπής, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 65% περίπου του συνόλου των υποψηφίων. Το γεγονός αυτό αντανακλά την απήχηση του εν λόγω Προγράμματος, την αναγνώρισή του και το διεπιστημονικό του χαρακτήρα. [βλ. Ζαραφωνίτου, Χρ., «Μεταπτυχιακές σπουδές Εγκληματολογίας στα ελληνικά πανεπιστήμια: Διδασκαλία και έρευνα», στο Χ.Ζαραφωνίτου (Δ/νση έκδοσης), Το επάγγελμα του εγκληματολόγου σήμερα: περιεχόμενο, προκλήσεις και προοπτικές, Πρακτικά του Διεθνούς Συνεδρίου, Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, 2012, σ.σ. 100-115].
Παρουσίαση ΜΠΣ Εγκληματολογία 2015

Όσοι ενδιαφέρονται για το εν λόγω μεταπτυχιακό μπορούν να δουν την παρουσίαση του Μεταπτυχιακού στην οποία παρουσιάζονται μεταξύ των άλλων πληροφορίες για το ΜΠΣ καθώς και στοιχεία για την απασχόληση των αποφοίτων.
Η προκήρυξη του 2015

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Ποινικών Επιστημών Νομικής Αθήνας

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταπτυχιακό στον τομέα ποινικών επιστημών με κατεύθυνση εγκληματολογίας προσφέρεται και από τη Νομική Αθήνας. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα στο ΠΜΣ γίνονται δεκτά όχι περισσότερα από τριάντα (30) άτομα, πτυχιούχοι Νομικών Σχολών ή Σχολών Κοινωνικών Επιστημών της ημεδαπής ή αλλοδαπής ανεξάρτητα από την ηλικία τους ή την επαγγελματική τους κατάσταση. Μέχρι πέντε (5) από τις θέσεις αυτές καταλαμβάνονται από δικαστικούς λειτουργούς και άλλους εργαζόμενους στο σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης.

Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται με γραπτή δοκιμασία που περιλαμβάνει τα γνωστικά αντικείμενα: ποινικό δίκαιο – ποινική δικονομία και εγκληματολογία – ποινολογία. Οι υποψήφιοι εξετάζονται επίσης σε μία ξένη γλώσσα (γερμανική, αγγλική ή γαλλική), εφόσον δεν έχουν αναγνωρισμένα πτυχία τουλάχιστον Mittelstuffe για τη γερμανική γλώσσα, Proficiency Πανεπιστημίων Cambridge ή Michigan ή TOEFL με 550 βαθμούς και άνω για την αγγλική και Sorbonne II ή DALF για τη γαλλική. Η ημερομηνία της γραπτής δοκιμασίας ορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Τομέα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.