Αυξήσεις σε αρκετά προϊόντα διατροφής από την αύξηση του ΦΠΑ και αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά φέρνει, μεταξύ άλλων, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.
Για το καλάθι της νοικοκυράς οι αυξήσεις αναμένεται να είναι μεγάλες από την μεταφορά πολλών προϊόντων σε αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ 23%. Για παράδειγμα υπολογίζεται ότι μία τετραμελής οικογένεια ξοδεύει σήμερα 100 ευρώ την εβδομάδα σε είδη διατροφής, δηλαδή περίπου 4.800 ευρώ κάθε χρόνο. Με αύξηση ΦΠΑ στο 23% η ίδια οικογένεια καλείται να καταβάλει περίπου 5.136 ευρώ ετησίως για τα ίδια προϊόντα.
Στα προϊόντα που θα αυξηθεί άμεσα η τιμή τους με την άνοδο του ΦΠΑ είναι τα μπισκότα, ο καφές, οι ξηροί καρποί, το λάδι, οι σοκολάτες, οι κονσέρβες, τα αναψυκτικά, οι συσκευασμένοι χυμοί, τα καταψυγμένα τρόφιμα, τα γλυκά, τα παγωτά, το επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί σάντουιτς, το προμαγειρεμένο φαγητό και το έτοιμο φαγητό σε συσκευασία.
Έτσι για παράδειγμα ένα πακέτο μακαρόνια που σήμερα κοστίζει 0,86 ευρώ θα αυξήσει την τιμή του στα 0,92 ευρώ. Συσκευασμένη σάλτσα ντομάτας με ΦΠΑ 13% πωλείται προς 0,77 ευρώ, ενώ με ΦΠΑ 23% θα φτάσει στο 0,82 ευρώ. Τα 200 γραμμάρια τυρί τοστ που στοιχίζει 2,28 ευρώ θα αυξηθεί σε 2,43 ευρώ μετά την άνοδο του ΦΠΑ. Το γάλα εβαπορέ που κοστίζει σήμερα 0,95 ευρώ θα φτάσει στο 1,06 ευρώ. Μία μαρμελάδα σήμερα έχει τιμή 2,88 ευρώ και με ΦΠΑ 23% θα φτάσει να πωλείται στα 3,08 ευρώ.
Τι αλλάζει σε ασφαλιστικό και εργασιακά
Σε έμμεσες μειώσεις μισθών και συντάξεων μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για κύρια και επικουρική ασφάλιση, αλλά και για ιατροφαρμακευτική κάλυψη, προβλέπει τελικά το κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς.
Στις προτάσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνονται μειώσεις συντάξεων, αύξηση εισφορών, κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ακόμη και σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2020 και μερική αντικατάστασή του, αλλά και νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.
Μέσω των προτεινόμενων μέτρων, καταργείται η μείωση των εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες στο ΙΚΑ, αυξάνονται οι εισφορές συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επιβάλλονται νέες εισφορές στις επικουρικές συντάξεις.
Τι προβλέπεται για τις πρόωρες
Οι αλλαγές για τις πρόωρες θα ξεκινήσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Θα εξαιρεθούν μικρές ομάδες ασφαλισμένων, όπως οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αλλά και οι μητέρες με παιδιά που έχουν αναπηρίες.
Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, προβλέπονται έσοδα της τάξης των 60 εκατ. ευρώ και το 2015, γεγονός που σηματοδοτεί παρεμβάσεις στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Στόχος είναι, όπως επισημαίνει η κυβέρνηση στο κείμενο που απέστειλε στους θεσμούς, να προωθηθούν οι διατάξεις αυτές που θα έχουν ως αποτέλεσμα, από το 2025 και μετά, να μην μπορεί κανείς να συνταξιοδοτηθεί (για πλήρη σύνταξη) πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας.
Παράλληλα, προβλέπεται η αύξηση του πέναλτι για τις πρόωρες - μειωμένες συντάξεις, κατά 10% επιπλέον του -6% που ισχύει σήμερα.
Τα μέτρα
Προβλέπεται:
-η αύξηση των εισφορών που καταβάλλουν οι ήδη συνταξιούχοι, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, από 4% σε 5% επί των κύριων συντάξεων,
-η επιβολή εισφοράς 5% για τους ήδη συνταξιούχους στις επικουρικές συντάξεις,
-Εντύπωση προκαλεί ότι προβλέπεται παράλληλα αύξηση της εισφοράς από το 0% στο 5% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στις επικουρικές συντάξεις που προφανώς θα αφορά στους εργαζόμενους.
Συνολικά, εκτιμάται ότι με τις παραπάνω προτάσεις θα εξοικονομηθούν 135 εκατ. ευρώ για το 2015 και 510 εκατ. ευρώ το 2016.
-Προτείνεται η αύξηση των εισφορών για τις κύριες συντάξεις κατά 3,9% στο ΙΚΑ, επαναφέροντας δηλαδή το καθεστώς πριν την εφαρμογή της μείωσης κατά 2,9% για τους εργοδότες και 1% για τους εργαζόμενους. Η εξοικονόμηση ορίζεται σε 350 εκατ. ευρώ το 2015 και σε 800 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο.
-Υπάρχει όμως και νέα αύξηση εισφορών, στις επικουρικές συντάξεις, από 3% σε 3,5%. Προφανώς αφορά τόσο στους εργοδότες όσο και στους εργαζόμενους, αφού σήμερα καταβάλλονται εισφορές από εργοδότες και εργαζόμενους 3% και 3%.
Παράλληλα, προβλέπεται, ότι όλα τα επικουρικά ταμεία θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ, ενώ θα υπάρξει καλύτερη στόχευση στις κοινωνικές παροχές του ΟΓΑ που αφορούν τους ανασφάλιστους υπερήλικες.
Και νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση εντός του 2015
Για να ολοκληρωθεί το πακέτο, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται και για νέα, μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2015.
Εργασιακά
Όσο για τα εργασιακά, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην επαναφορά του κατώτατου μισθού, προφανώς ως αντιστάθμισμα στην πρόταση για σημαντική επιβάρυνση των εργοδοτών με εισφορές που αυξάνουν το μη μισθολογικό κόστος, ενώ υπάρχει δέσμευση για αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς όπως το ILO. Ακόμη αναφέρεται ότι θα ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
-----------------
Μέτρα «φωτιά» για διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2016 μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια περικοπές απαλλαγών στους αγρότες και αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ περιλαμβάνει στα ψιλά της γράμματα η ελληνική πρόταση προς τους δανειστές.
Εκτός από τον επίσημο πίνακα με τα μέτρα συνολικού ύψους 7,9 δις ευρώ η Ελληνική πρόταση περιέχει χωρίς όμως να κοστολογεί 5+1 μέτρα κρυμμένα ανάμεσα στις αράδες τις πρότασης.
Συγκεκριμένα:
1. Υπάρχει δέσμευση για σταθερά έσοδα ύψους 2,65 δις από τον ΕΝΦΙΑ ευρώ τόσο για το 2015 όσο και για το 2016 . Ο κατά τα άλλα απεχθής φόρος όχι μόνο δεν θα καταργηθεί αλλά τονίζεται ότι -με δεδομένο ότι επίκειται αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών - θα ληφθεί μέριμνα μέσω αλλαγών σ τους συντελεστές του φόρου προκειμένου να μην μειωθεί η εισπραξιμότητα για την διετία.
2. Επαναφέρει την φορολόγηση του 13% από το πρώτο ευρώ στις αγροτικές επιδοτήσεις που κατάργησε λιγότερο από μια εβδομάδα νωρίτερα με μίνι φορολογικό νομοσχέδιο η αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη.
3. Προαναγγέλλει σταδιακή προσαρμογή των ειδικών μισθολογίων ( στρατιωτικών , αστυνομικών , γιατρών ΕΣΥ πανεπιστημιακών , δικαστικών και Υψηλόβαθμου Κλήρου ) με αυτά που θα ισχύσουν στην κεντρική διοίκηση μέσω του νέου μισθολογίου που ετοιμάζει και θα εφαρμόσει από 1/1/2016 η Κυβέρνηση . Η αρχή προς την κατεύθυνση αυτή θα γίνει από τον εισαγωγικό μισθό.
4. Προβλέπεται πάγωμα του μισθολογικού κονδυλίου προς το δημόσιο τομέα μέχρι και το 2018 . Με τον τρόπο αυτό τονίζεται ότι όσο το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξάνεται για τα επόμενα χρόνια ο λόγος του μισθολογικού κονδυλίου ως προ το ΑΕΠ θα μειώνεται συνεχώς.
5. Κατάργηση όσον ακόμη φόρων υπερ τρίτων συνεχίζουν να ισχύουν και έχουν στόχο την έμμεση χρηματοδότηση του ασφαλιστικού > Σημειώνεται δε ότι η αναπλήρωση των εσόδων που θα χαθούν θα προέλθει από την προσαρμογή των εισφορών με τις παροχές στα ασφαλιστικά ταμεία.
6. Προβλέπει αύξηση των εισφορών προς τον ΟΓΑ ώστε αυτές να προσαρμοστούν με αυτές των υπολοίπων ασφαλιστικών ταμείων Τούτο εκτός και εάν προηγουμένως ΟΓΑ δεν σ υγχωνευτεί με κάποιο άλλο μεγάλο ταμείο. Το σκεπτικό της συγκεκριμένη πρότασης είναι ότι ο ΟΓΑ επιδοτείται σε ετήσια βάση από την προϋπολογισμό με περίπου 3 δις ευρώ ενώ τα έσοδα του από τις ασφαλιστικές εισφορές δεν ξεπερνούν σε ετήσια βάση τα 300 -350 εκ ευρώ.
Επίσης από την πρόταση απουσιάζει τελείως πρόταση για την κάλυψη τυχόν πρόσθετών δαπανών για την κάλυψη δικαστικών αποφάσεων όπως για παράδειγμα την πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ που έκρινε παράνομη την περικοπή των συντάξεων του 2012.
Πρόσθετα μέτρα 2 δις το 2016
Σε άλλο σημείο της η πρόταση προβλέπει πρόσθετα μέτρα ύψους 2 δις ευρώ ( 1,08% του ΑΕΠ ) για το 2016 εκτός από τα «επίσημα» μέτρα συνολικού ύψους 5,2 δις ευρώ ( 2.87%) που υπολογίζει για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2% του ΑΕΠ υπόσχεται στα «ψιλά γράμματα» η ελληνική πρόταση προς τους δανειστές.
¨Όπως τονίζεται τα μέτρα θα ληφθούν για καλύψουν αποκλίσεις και θα προέλθουν από την καταπολέμηση της σπατάλης χωρίς όμως να αναλύει περαιτέρω από πού θα βρεθεί ένα τόσο μεγάλο ποσό.
Το μόνο που διακινδυνεύει να γράψει είναι ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών η οποία όπως τονίζεται είναι εφικτή.
Πηγή: http://www.real.gr και http://www.enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.