Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Τι χρειάζεται να γνωρίζετε για τα οδοντικά εμφυτεύματα


Χρήσιμες πληροφορίες για την επέμβαση.
Το εμφύτευμα είναι ένα τεχνητό υποκατάστατο της ρίζας του φυσικού δοντιού και τοποθετείται στη γνάθο, συχνά εκεί όπου έχει χαθεί το φυσικό δόντι ή σε κάποια «στρατηγική θέση» για τον οδοντίατρο. Το οδοντικό εμφύτευμα έχει την ίδια οδοντική λειτουργία με το φυσικό δόντι.

Με τα εμφυτεύματα έχουμε την ίδια αίσθηση στο στόμα όπως και πριν χάσουμε το/τα δόντια μας, ορθή άρθρωση κατά την ομιλία, τέλεια αισθητική εμφάνιση, ενώ παράλληλα αποτελούν τη μακροβιότερη λύση στο στόμα μας, αν η επιλογή του περιστατικού είναι η κατάλληλη και η εφαρμογή του εμφυτεύματος η σωστή.

Διαδικασία εμφύτευσης

H διαδικασία εμφύτευσης μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε οδοντιατρείο υπάρχει διαθέσιμος ο κατάλληλος εξοπλισμός , διότι είναι αρκετά εξειδικευμένος. Επίσης , ο οδοντίατρος πρέπει να είναι κατάλληλα καταρτισμένος. Η επέμβαση είναι γενικά ανώδυνη και μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία, όπως και σε άλλες οδοντιατρικές πράξεις.

Μετά το πέρας της χορηγούνται συνήθως παυσίπονα ή /και αντιβιοτικά , ανάλογα πάντα με την εκτίμηση του οδοντίατρου για την εκάστοτε περίπτωση. Κατά τη διάρκεια της επούλωσης είναι πιθανό να παρουσιαστούν κάποιες ενοχλήσεις, σε ήπιο ή μεγαλύτερο βαθμό, όπως οίδημα των ούλων – φυσική αντίδραση του οργανισμού στο χειρουργείο. Ωστόσο, αν τηρηθούν οι κατάλληλες οδηγίες, όλες οι παραπάνω ενοχλήσεις διαρκούν λίγο και το στόμα γρήγορα επανέρχεται σε φυσιολογικούς και πάλι ρυθμούς.

Το επόμενο στάδιο αφορά την οστεοενσωμάτωση του εμφυτεύματος. Αυτή δεν έχει να κάνει με το υλικό που χρησιμοποιείται, το τιτάνιο, διότι το συγκεκριμένο υλικό είναι βιοσυμβατό. Το εμφύτευμα μπορεί να φορτιστεί, είτε άμεσα είτε με την πάροδο κάποιων μηνών (2-4) ανάλογα με το είδος του εμφυτεύματος, τη θέση του, καθώς και την ποιότητα και ποσότητα οστού που έχουμε στην εκάστοτε περίπτωση.



Μπορούν όλοι να δεχτούν εμφυτεύματα;

Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται σε όσους έχουν καλή οστική μάζα και είναι υγιείς. Επειδή η οστική μάζα κάθε ατόμου μπορεί να υποστεί σχετική βελτίωση, σημαντικό είναι το καθαρό ιατρικό ιστορικό. Επίσης, ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει ότι η όλη θεραπεία απαιτεί καλή στοματική υγιεινή εφ' όρου ζωής και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Το ποσοστό επιτυχίας των εμφυτευμάτων ξεπερνά το 95%.

Πλεονεκτήματα εμφυτευμάτων

- Έχουν την αίσθηση και την εμφάνιση των φυσικών δοντιών.
- Δεν χρειάζεται να τροχίσουμε τα παρακείμενα δόντια για την τοποθέτηση προσθετικών εργασιών (γεφυρών).
- Δεν έχουμε σε βάθος χρόνου συρρίκνωση της οστικής μάζας των γνάθων.
- Αισθανόμαστε απόλυτα σταθερές τις προσθετικές εργασίες.
- Αποκτούμε τέλεια μασητική ικανότητα.
- Έχουμε αυξημένη αυτοπεποίθηση.

Υπάρχει όριο ηλικίας των εμφυτευμάτων;

Η τοποθέτηση εμφυτεύματος δεν εξαρτάται από την ηλικία αλλά από το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, που συνήθως επιβαρύνεται από την ηλικία, καθώς επίσης την ποσότητα και ποιότητα του οστού των γνάθων, ειδικά στην περιοχή οπού πρόκειται να μπει το εμφύτευμα. Συμπερασματικά, η μεγάλη ηλικία δεν είναι απαγορευτική , αλλά το κάθε περιστατικό θα πρέπει να αξιολογηθεί από τον επεμβαίνοντα οδοντίατρο.

Χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο στη συντήρησή τους

Μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων πολύ μεγάλη ευθύνη ως προς τη συντήρησή τους φέρει ο ασθενής. Για μακροπρόθεσμη επιτυχία, απαραίτητη είναι η καλή στοματική υγιεινή, διότι το εμφύτευμα απειλείται από την οδοντική πλάκα. Επιβάλλονται λοιπόν καλό βούρτσισμα ύστερα από κάθε γεύμα και τακτικές επισκέψεις (κάθε εξάμηνο) στον οδοντίατρο για επιμελή καθαρισμό των δοντιών. Αυτό άλλωστε πρέπει να κάνει καθένας από εμάς, είτε έχει εμφυτεύματα είτε όχι.

Υπάρχουν κίνδυνοι κατά την τοποθέτηση εμφυτευμάτων και πόσο πιθανή είναι η απώλειά τους;

Η χειρουργική των εμφυτευμάτων έχει αποδειχθεί επιτυχημένη για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ενδέχεται, σπανιότατα κάποιο εμφύτευμα να χαθεί χωρίς προφανή λόγο, πιθανότητα που εμπεριέχεται στο φυσιολογικό , απειροελάχιστο ποσοστό αποτυχίας κάθε διαδικασίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.