Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Το ελληνικό «λόμπι» του ΔΝΤ


Ποιος είναι ο «Τόμσεν της Μαλαισίας» και οι υπόλοιποι έλληνες οικονομολόγοι της Ουάσινγκτον.

Πόσοι Έλληνες κατάφεραν να προσφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στον μέγα «εργοδότη» που λέγεται Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Ποιοι κατάφεραν να μετέχουν στις πίσω από κλειστές πόρτες συσκέψεις που έκριναν το μέλλον χωρών που βρέθηκαν ένα βήμα πριν τον γκρεμό ή και έπεσαν σε αυτόν;

Κεντρικά γραφεία ΔΝΤ, Ουάσινγκτον: Ρυθμοί γοργοί, τεχνοκράτες με αυστηρό dress code και ύφος αμείλικτο σε ένα περιβάλλον όπου κυρίαρχη συλλογιστική είναι οι αριθμοί. Αυτά, καθώς και οι μεταπτυχιακές σπουδές και η ανάλογη εργασιακή εμπειρία, είναι τα τυπικά προσόντα που πρέπει να έχει ένας υποψήφιος για να διεκδικήσει μία θέση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Την ώρα που η θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ παραμένει κενή, μετά την απόσυρση της προτεινόμενης από τον Γιάννη Βαρουφάκη, Έλενας Παναρίτη, ας γνωρίσουμε τους προκατόχους του νέου προσώπου που θα γνωρίσει επαγγελματική επιτυχία και αναγνώριση στο διεθνές οικονομικό στερέωμα περνώντας το κατώφλι του κτιρίου του διεθνούς οργανισμού.

Για πολλούς, μια θέση στο ΔΝΤ φαντάζει όνειρο απατηλό, που ποτέ δεν θα προσπαθήσουν καν να διεκδικήσουν. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που πέτυχαν τον στόχο και κατέκτησαν μια δουλειά που μετουσιώνει όσο καμία άλλη τον όρο «συστημικός».

Αλέξανδρος Μουρμούρας



Με προϋπηρεσία άνω των 20 ετών στο ΔΝΤ, ο Αλέξανδρος Μουρμούρας ξεκίνησε τη μακρά διαδρομή του προς την επαγγελματική επιτυχία από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης όπου μεγάλωσε σε μια αγροτική οικογένεια. Για τον «Τόμσεν της Μαλαισίας», όπως του έμεινε το προσωνύμιο όταν διετέλεσε επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ με αποστολή στη Μαλαισία, οι μεγάλες πόρτες άνοιξαν το 1992.

Ο πρώην Βοηθός Διευθυντή στο Τμήμα Δημοσιονομικών Υποθέσεων ξεκίνησε στο τμήμα Φορολογικών Υποθέσεων, λίγο αργότερα έγινε ανώτερος οικονομικός αναλυτής στο τμήμα Αναπτυξιακών Πολιτικών του Ταμείου και με το πέρασμα των χρόνων γύρισε όλο τον κόσμο και ανέλαβε διάφορα σημαντικά πόστα. Το 2008 πια, με το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δόθηκε το έναυσμα για την ανέλιξη του κ. Μουρμούρα στο ΔΝΤ.
Σήμερα είναι επικεφαλής του τμήματος Διεύθυνσης Ασίας και Ειρηνικού του Ταμείου και υπεύθυνος για πέντε ασιατικές χώρες: Του Μπρουνέι, της Ινδονησίας, της Μαλαισίας, των Φιλιππίνων και της Σιγκαπούρης.

Μιράντα Ξαφά



Από τους πιο γνωστούς στο κοινό Έλληνες του ΔΝΤ είναι η Μιράντα Ξαφά, η οποία αρκετές φορές έχει προκαλέσει με τις αυστηρά τεχνοκρατικές τοποθετήσεις της για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα. Πιο πρόσφατη η αποκάλυψή της ότι έχει αποσύρει τα χρήματά της από τις ελληνικές τράπεζες. Όπως εξήγησε λίγο αργότερα, «Δεν είναι πατριωτικό μου καθήκον να ρισκάρω τις καταθέσεις μου εφόσον δεν υπάρχει σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας».

Η Μιράντα Ξαφά ξεκίνησε την καριέρα της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 1980, όπου επικεντρώθηκε στα σταθεροποιητικά προγράμματα στη Λατινική Αμερική. Για δύο χρόνια (1991-1993) εργάστηκε ως Διευθύντρια του οικονομικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και στη συνέχεια ξαναέφυγε από την Ελλάδα για να εργαστεί ως αναλύτρια των διεθνών αγορών στο Λονδίνο.

Διετέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την περίοδο 2004-2009 και στη συνέχεια μετακόμισε στη Γενεύη όπου εργάστηκε σε μια επενδυτική εταιρεία. Σήμερα είναι διευθύνων σύμβουλος της E.F. Consulting στην Αθήνα.

Ιωάννης Παπαδάκης



Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ιωάννης Παπαδάκης διετέλεσε αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ από το 1992 έως το 1994. Απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ, ο κ. Παπαδάκης είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παύλος Μυλωνάς

Ο σημερινός αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, μέτρησε αρκετά χρόνια δουλειάς στην Ουάσιγκτον. Συγκεκριμένα, εργάστηκε ως επικεφαλής οικονομολόγος, υπεύθυνος για την Πολωνία, από το 1987 έως το 1995.

Παναγιώτης Ρουμελιώτης



Οικονομολόγος, πανεπιστημιακός, τραπεζίτης, πολιτικός και συγγραφέας, συνεργάτης και υπουργός του Ανδρέα Παπανδρέου, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ και καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια, είναι όλοι οι τίτλοι του Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Ο κ. Ρουμελιώτης διετέλεσε αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ από τον Μάρτιο του 2010 μέχρι το Δεκέμβριο του 2011, πάνω στο ξέσπασμα της κρίσης και το πρώτο σοκ των μέτρων λιτότητας που γνώρισε ένα πρωτοφανές κύμα αντιδράσεων. Μάλιστα, μετά την παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου φερόταν ως ένας από τους πιθανούς υποψηφίους για να αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Από τις δηλώσεις που έχουν μείνει στην ιστορία των χρόνων του μνημονίου ήταν και οι αποκαλύψεις του τον Ιούλιο του 2012 στους New York Times ότι «το ΔΝΤ ήξερε από την αρχή ότι το πρόγραμμα δεν θα πετύχει». Είχε επίσης σχολιάσει επικριτικά πως «το επιχείρημα που συνήθως χρησιμοποιείται από την τρόικα για να ασκήσει κριτική στην Ελλάδα -και για να αγνοήσει τα δικά της λάθη- είναι πως η βαθιά ύφεση οφείλεται στη μη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Οι δηλώσεις του άνοιξαν τότε τον δρόμο της προκαταρκτικής έρευνας και την αναζήτηση τυχόν ευθυνών για ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου αλλά και εγκλημάτων που σχετίζονταν με την οικονομία.

Θάνος Κατσάμπας



Ο πιο «παλιός» Έλληνας του ΔΝΤ και ο πιο υψηλόβαθμος είναι ο Θάνος Κατσάμπας. Με προϋπηρεσία 31 χρόνων, ο πρώην αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής και τέως εκπρόσωπος της Ελλάδας έχει μακρά ιστορία στους διαδρόμους του κτιρίου του διεθνούς οργανισμού.

Ο κ. Κατσάμπας υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδος στο ΔΝΤ στις 8 Απριλίου του 2015, θέση την οποία κατείχε από τον Ιανουάριο του 2012, με απόφαση του τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.