Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Σταθάκης: Ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας στα τέλη του 2015


Εξετάζεται η ενδεχόμενη αξιοποίηση της δομής των συνεταιριστικών τραπεζών.

Την ενοποίηση όλων των υφιστάμενων κατακερματισμένων αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων σε μια οντότητα ώστε να στηριχθούν οι παραγωγικές επενδύσεις, θα προωθήσει η κυβέρνηση όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Όπως αναφέρει ο υπουργός, η κυβέρνηση επιδιώκει την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και μεταξύ άλλων μελετά την ίδρυση μιας αναπτυξιακής τράπεζας με έμφαση στις ανάγκες της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Στόχος, όπως λέει, είναι η ενοποίηση όλων των υφιστάμενων κατακερματισμένων αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων σε μια οντότητα ώστε να στηριχθούν οι παραγωγικές επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η σύσταση νέων sub-funds για τη χρηματοδότηση τομέων με συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η καινοτόμος επιχειρηματικότητα και η έρευνα. Η ακριβής δομή της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης και βεβαίως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο κ. Σταθάκης ενημερώνει ότι παράλληλα εξετάζεται η ενδεχόμενη αξιοποίηση της δομής των συνεταιριστικών τραπεζών, όπως και η μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ και η συμμετοχή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Εκτιμάται ότι η ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του τρέχοντος ή στις αρχές του επόμενου χρόνου. Σε αυτόν τον υπό διαμόρφωση θεσμό, δεν προβλέπεται να υπαχθεί το ελληνικό επενδυτικό ταμείο (Institution for Growth-Greek SME Finance SA), το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά ως προς το νέο θεσμό.

Όπως εξάλλου τονίζει ο υπουργός Οικονομίας, η κυβέρνηση έχει προβεί σε επαφές και ενέργειες με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες από το 2007 έως το 2014 συρρικνώθηκαν κατά 64%. Ενδεικτικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι επαφές με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του σχεδίου Juncker της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σύναψη «Συμφωνίας Έδρας» με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) η οποία ενεργοποιεί την εκκίνηση της δραστηριοποίησης της Τράπεζας στην χώρα, με ετήσια χρηματοδότηση 500 εκατομμύρια ευρώ και ορίζοντα μέχρι το 2020.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας σχετική με τη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ανταγωνιστικούς όρους αλλά και για τα μέτρα περαιτέρω ανάπτυξης του επενδυτικού ταμείου με τη σύσταση νέων υποκεφαλαίων sub-funds. Ο κ. Δένδιας είχε ζητήσει να ενημερωθεί και πόσα δάνεια, με ποιο επιτόκιο και από ποιες τράπεζες έχουν μέχρι σήμερα χορηγηθεί μέσω πόρων του Ifg-Greek SME Finance SA.

Σε απάντηση της ερώτησης αυτής το ΕΤΕΑΝ διαβίβασε στη Βουλή έγγραφο σύμφωνα με το οποίο συνεργαζόμενες τράπεζες είναι η Τράπεζα Πειραιώς και η Τράπεζα Eurobank Ergasias SA. Αναφέρεται ότι το επιτόκιο είναι euribor 6M πλέον το περιθώριο που εφαρμόζει η Τράπεζα για τη χορήγηση ανάλογων χρηματοδοτήσεων, χωρίς τη συμμετοχή της ΙFG, μειωμένο κατά 73,5 μονάδες βάσης (bps). Αναφέρεται επίσης ότι στις χορηγήσεις με τη συμμετοχή της IFG, δεν χρεώνεται η εισφορά του Ν. 128/75 η οποία ανέρχεται σε 60 μονάδες βάσης (bps). Γίνεται επίσης γνωστό ότι το ύψος των χορηγηθέντων δανείων για 291 συμβάσεις είναι 78,7 εκατομμύρια ευρώ, οι εκταμιεύσεις για τις 238 συμβάσεις ανέρχονται στα 64,2 εκατομμύρια (στοιχεία έως 15 Μαΐου 2015).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.