Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Διαμαρτυρία μαθητών στην Αλεξανδρούπολη για τις φόλες


Φόρεσαν χάρτινες μάσκες που απεικόνιζαν ζώα.

Σιωπηρή παράσταση διαμαρτυρίας κατά της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες), πραγματοποίησαν σήμερα, έξω από το δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Τυχερού και των γυμνασίων Σουφλίου και Τυχερού, σε συνεργασία με τη WWF. Θέλοντας να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία, οι μαθητές φορώντας χάρτινες μάσκες που απεικόνιζαν ζώα και κρατώντας πλακάτ με συνθήματα κατά της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων «φώναξαν» μέσω της... σιωπής τους την αγωνία τους για τα ζώα.

Διαμαρτυρία μαθητών στην Αλεξανδρούπολη για τις φόλες

«Είμαστε σήμερα εδώ για να πούμε στους πολίτες να μη δηλητηριάζουν τα ζώα. Θέλουμε να το δείξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε», δήλωσε μαθήτρια της Στ΄ τάξης του δημοτικού σχολείου Τυχερού που συμμετείχε στην εκδήλωση.

«Το σχολείο εδώ και δύο χρόνια έχει υιοθετήσει μία φωλιά Ασπροπάρηδων στην περιοχή του Κάψαλου, στο πλαίσιο της συμμετοχής μας σε πρόγραμμα προστασίας του. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμη τέσσερα σχολεία (δύο του Έβρου και δύο της Ροδόπης). Από πέρυσι οι δράσεις μας κατευθύνονται στην ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες)», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του γυμνασίου Τυχερού Έβρου, Κωνσταντία Γκισταβίδου.

Για τον Ασπροπάρη και την επικινδυνότητα της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων μίλησε και η Θεοδώρα Σκαρτσή, υπεύθυνη του προγράμματος Έβρου για τη WWF που εδράζει στη Δαδιά.

«Στην περιοχή έχουμε σήμερα έξι επικράτειες Ασπροπάρη, από τις εννέα με τις οποίες ξεκινήσαμε το 2012 όταν άρχισε αυτό το διακρατικό πρόγραμμα Ελλάδας-Βουλγαρίας, με σκοπό τη χαρτογράφηση των αιτίων της δραστικής μείωσης του συγκεκριμένου είδους.

Δυστυχώς ετησίως καταγράφουμε μείωση κατά 1-2 ζευγάρια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βουλγαρία που έχει καλύτερο πληθυσμό (το πρόγραμμα εκεί είχε ξεκινήσει με περίπου 30 ζευγάρια και έχει μειωθεί στα 24).

Το ανησυχητικό είναι ότι κάποια ζευγάρια δεν έρχονται καν που σημαίνει ότι χάνονται είτε στην Αφρική είτε στην πορεία μετανάστευσης. Μέσω των δορυφορικών πομπών που έχουμε βάλει, διαπιστώσαμε ότι σκοτώνονται πουλιά στην Αφρική, ειδικά σε χώρες όπως η Νιγηρία, το Τσαντ, ο Νίγηρας κ.α., όπου υπάρχει πολύ εντατικό κυνήγι όχι μόνο του Ασπροπάρη αλλά σε πάρα πολλών ειδών.

Η κ. Σκαρτσή τόνισε ότι «ο Ασπροπάρης κινδυνεύει και επειδή ανήκει σε μία ιδιαίτερη ομάδα πουλιών, όπως είναι τα κορακοειδή και οι άλλοι γύπες, τα οποία χρησιμοποιούνται σε κάποιες χώρες, ειδικά στη Νιγηρία, για εμπόριο (για μαύρη μαγεία ή θεραπευτικούς σκοπούς καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι βοηθά στην ίαση διαφόρων παθήσεων).

Μόνο μέσα σε ένα χρόνο, το 2013, χάσαμε επτά πουλιά, απ’ όλο τον Βαλκανικό πληθυσμό Ασπροπάρηδων (Βουλγαρία, FYROM, Αλβανία, Ελλάδα), γιατί δεν κατάφεραν να διασχίσουν τη Μεσόγειο και πνίγηκαν. Αυτή ήταν μία σημαντική απώλεια γιατί ήδη ο πληθυσμός του Ασπροπάρη είναι μικρός και τα πουλιά χαθήκανε στους πρώτους μήνες της ζωής τους πριν καν προλάβουν να αναπαραχθούν

Το πρόβλημα της δηλητηρίασης είναι υπαρκτό και έχει να κάνει κυρίως με τη συνείδηση των ανθρώπων. Μόλις στα τέλη Απριλίου βρέθηκαν στον οικισμό Άνω Βυρσίνη, δύο όρνια νεκρά, δυστυχώς όμως, δεν βρέθηκαν ούτε οι φόλες ούτε και οι υπεύθυνοι αυτής της εγκληματικής ενέργειας, η οποία έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας. Κατά καιρούς οι οικολογικές οργανώσεις και οι δασικές υπηρεσίες προτείνουμε και εναλλακτικά μέτρα που θα έπρεπε να λάβει κάποιος προληπτικά για τη φύλαξη των ζώων του από λύκους και αλεπούδες. Θα πρέπει να φροντίσουν να έχουν πολύ καλά εκπαιδευμένα τσομπανόσκυλα, καλή φύλαξη της στάνης με καλή περίφραξη, ενώ τα κυνηγετικά που έχουν πρόβλημα από επιθέσεις λύκων θα πρέπει να φοράνε κολάρα τα οποία προκαλούν ηλεκτροσόκ και διώχνουν τους λύκους».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.