Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Πυώδης αρθρίτιδα ισχίου


Η φλεγμονή της άρθρωσης του ισχίου, που μπορεί να καταλήξει σε πυώδη αρθρίτιδα και καταστροφή της κεφαλής του μηριαίου, είναι σήμερα αρκετά σπάνια πάθηση, μετά την ανακάλυψη και χρήση των αντιβιοτικών.

Στο παρελθόν ήτα αρκετά συχνή και αφορούσε βρέφη και παιδιά, κυρίως της προσχολικής ηλικίας. Στις ημέρες μας αφορά άτομα με ελαττωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως άτομα σε χημειοθεραπεία ή πάσχοντες από ΗΙV.



Τι είναι

Η ονομασία με κατάληξη «-τις» δηλώνει φλεγμονή. Η φλεγμονή είναι μικροβιακή και τα συνήθη μικρόβια στην παιδική ηλικία είναι ο στρεπτόκοκκος και ο σταφυλόκοκκος. Στους ενηλίκους με καταστολή του ανοσοποιητικού, μπορεί να είναι και Gram(-).

Πώς εκδηλώνεται

Στα βρέφη εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό και οξύ πόνο στο ισχίο και στον πάσχοντα μηρό που δεν επιτρέπει στο παιδί να βαδίσει. Στους ενηλίκους με καταστολή του ανοσοποιητικού εκδηλώνεται με πόνο στην άρθρωση του ισχίου, δυσχέρεια στην βάδιση και στην κίνηση του ισχίου.

Πώς ελέγχεται

Στα βρέφη και παιδιά η εμφάνιση της νόσου είναι δραματική. Το πάσχον παιδί κλινικά έχει εικόνα βαρέως πάσχοντος με εφίδρωση και ερυθρότητα προσώπου. Το πάσχον σκέλος το κρατάει σε απαγωγή και έξω στροφή. Στην κλινική εξέταση έχουν καταργηθεί και είναι δραματικά επώδυνες όλες οι κινήσεις του ισχίου (κάμψη, απαγωγή, στροφές).



Πώς αντιμετωπίζεται

Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση ιατρική φροντίδα. Εκτός από την κλινική εικόνα που περιγράφηκε, θα γίνουν ακτινογραφίες, εξέταση αίματος {λευκά ανεβασμένα (πάνω από 10.000), πολυμορφοπύρηνα υψηλά (πάνω από 85%), η καθίζηση και η CRP πολύ υψηλά (η CRP είναι δείκτης φλεγμονής που παρακολουθείται στην εξέλιξη της θεραπείας).

Συχνά χρειάζεται να γίνει παρακέντηση για να ληφθεί υγρό για καλλιέργεια (να βρεθεί ποιο μικρόβιο είναι και ποιο αντιβιοτικό είναι το κατάλληλο) και για να ανακουφισθεί η άρθρωση από την πίεση που ασκείται από το παραγόμενο υγρό πύον (πύαρθρο – πυώδης αρθρίτιδα). Συνήθως στο σκέλος τοποθετείται συνεχής έλξη με βάρος, για να αποσυμπιεστεί η κεφαλή.



Η αποθεραπεία θα διαρκέσει πάνω από 6 εβδομάδες και παρακολουθείται με CRP, ακτινογραφία και MRI.

Λέξεις κλειδιά:
- πυώδης αρθρίτις
- πύαρθρο
- υμενίτις
- Gram (+)
- Gram (-)
- CRP
- TKE
- λευκοκυττάρωση
- πολυμορφοπυρήνωση


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.