Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Πώς σχετίζεται η ευαισθησία στον πόνο με την αϋπνία


Τι υποστηρίζει μια νέα έρευνα επιστημόνων από τη Νορβηγία.

Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε τα βράδια, μάλλον έχετε και μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο.

Αυτό υποστηρίζει μια νέα έρευνα από τη Νορβηγία, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο τους τα βράδια έχουν λιγότερη αντοχή στον πόνο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε σχέση με αυτούς που… κοιμούνται «σαν πουλάκια».

Η ευαισθησία στον πόνο σχετίζεται με τη χρονική διάρκεια που παίρνει σε κάποιον για να κοιμηθεί και όχι με τη διάρκεια του ύπνου τους, αναφέρει η Διεθνής Ένωση για τη Μελέτη του Πόνου (International Association for the Study of Pain).

Η ομάδα των ερευνητών από τη Νορβηγία ζήτησε σε πάνω από 10.000 ενήλικες να υποβληθούν σε ένα τεστ ευαισθησίας στον πόνο, που δεν ήταν άλλο από το να κρατήσουν τα χέρια τους βυθισμένα σε κρύο νερό για όσο περισσότερο χρόνο μπορούσαν.

Συγκριτικά με τους ανθρώπους που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα στον ύπνο, τα ποσοστά της χαμηλότερης ανοχής πόνου ήταν κατά 52% υψηλότερα σε όσους αντιμετώπιζαν προβλήματα αϋπνίας πάνω από μία φορά την εβδομάδα (έβγαλαν τα χέρια τους νωρίτερα μέσα από το νερό).

Για όσους αντιμετώπιζαν προβλήματα αϋπνίας μία φορά το μήνα, τα ποσοστά ανοχής στον πόνο έπεφταν στο 24%.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, μόνο το 32% των συμμετεχόντων ήταν σε θέση να κρατήσουν τα χέρια τους μέσα στο κρύο νερό και τα 106 δευτερόλεπτα που απαιτούσε το τεστ.

«Ενώ υπάρχει σαφώς μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στον πόνο και τον ύπνο, τέτοια που η αϋπνία να αυξάνει τόσο την πιθανότητα όσο και τη σοβαρότητα του κλινικού πόνου, δεν είναι ξεκάθαρο ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό» σχολίασε ο Dr Børge Sivertsen από το νορβηγικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν, ότι ενδεχομένως ψυχολογικοί παράγοντες να συμβάλουν στη σχέση ανάμεσα στα προβλήματα ύπνου και τον πόνο, ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτείται να γίνουν περαιτέρω μελέτες για να διερευνηθεί ο ρόλος των νευροδιαβιβαστών, που μπορεί να επηρεάζουν τόσο την αίσθηση του πόνου, όσο και τον ύπνο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.