Από τη χλιδάτη ζωή στη στενή.
Δεδομένου ότι το χρήμα στις μέρες ισοδυναμεί με δύναμη και η δύναμη είναι ίσως και εφάμιλλη της εξουσίας, εύλογα απορεί κανείς στο άκουσμα της φυλάκισης ενός δισεκατομμυριούχου. Παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις στην παγκόσμια επιχειρηματική ιστορία που από τις πρώτες θέσεις της λίστας του Forbes μετατέθηκαν πίσω από τις φυλακής τα σίδερα.
Παρακάτω παραθέτουμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.
Alfred Taubman
Η εταιρία Sotheby αποτελεί παγκόσμιο κολοσσό, και ασχολείται με τη δημοπράτηση συλλεκτικών αντικειμένων, ακινήτων και έργων τέχνης. Ο Alfred Taubman, ο πρόεδρος της από το 1980 έως το 2000 όταν παρέλαβε την εταιρία αντιμετώπιζε σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Παρόλα αυτά η λύση βρέθηκε αν και δεν ήταν και τόσο νόμιμη.
Το 2002, καταδικάστηκε για συνωμοσία με τον οίκο Κρίστις για τον καθορισμό των τιμών, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να ορίσει φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο $7.500.000. Αφέθηκε ελεύθερος δύο μήνες νωρίτερα και έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2015.
Michael Milken
Η παράνομη δράση του ξεκινά κάπου το 1980 όταν ενεπλάκη σε διάφορες τραπεζικές συναλλαγές. Το 1990, ο ίδιος ομολόγησε την ενοχή του για κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί, όπως το παράνομο εμπόριο και η φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε δυο χρόνια φυλάκισης. Όταν αποφυλακίστηκε προσπάθησε να διατηρήσει ένα χαμηλό και έντιμο προφίλ δημιουργώντας ιδρύματα και κάνοντας δωρεές.
Chung Mong-Koo
Είναι πρόεδρος της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας Hyundai και η περιουσία του οποίου ανέρχεται στα 7 δισ. δολάρια. Ο ίδιος έχει τη φήμη του σκληρά εργαζόμενου άνδρα του καλού οικογενειάρχη και παραμένει ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Νότια Κορέα.
Παρόλα αυτά το 2007 καταδικάστηκε σε 3ετή φυλάκιση για κατάχρηση εταιρικών κεφαλαίων. Παρέμεινε στη φυλακή μόνο για μερικούς μήνες, και έλαβε χάρη, λόγω της συμβολής του στην κορεατική κοινωνία και της υπόσχεσής του για περαιτέρω δωρεές.
Bernie Ebbers
Συνιδιοκτήτης της WorldCom, μιας τεράστιας εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ο Καναδός δισεκατομμυριούχος έγινε γνωστός παγκοσμίως όταν το 2003 ξέσπασε εις βάρος του ένα πρωτοφανές λογιστικό σκάνδαλο. Από τις αρχές τις δεκαετίας του 2000 μέχρι το 2005 ο Bernie Ebbers φαίνεται πως δεν τηρούσε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας και κατηγορήθηκε για 9 αδικήματα πρώην υπαλλήλων του. Μεταξύ των κατηγοριών ήταν η συνωμοσία, η απάτη τίτλων και η έκδοση ψευδών δηλώσεων.
Η εταιρεία χρεοκόπησε και ο ίδιος δεν έπεισε τους ενόρκους με την υπερασπιστική γραμμή «εν οίδα ουδέν οίδα». Αποτέλεσμα ο ίδιος να εκτίει ποινή 25 ετών με αναμενόμενη ημερομηνία αποφυλάκισης το 2028 σε ηλικία 80 ετών.
Ding Yuxin
Με 20ετή φυλάκιση ήρθε αντιμέτωπη η κινέζα επιχειρηματίας, Ding Yuxin, την οποία και εκτίει από το 2013, όταν κατηγορήθηκε για δωροδοκία του πρώην υπουργού σιδηροδρόμων της Κίνας Liu Zhijun. Πολλοί ήταν εκείνοι που ισχυρίστηκαν πως μέσα από πολυάριθμες απάτες που είχε διαπράξει είχε καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια να δημιουργήσει μια ολόκληρη αυτοκρατορία από το τίποτα, παρόλο που η αφορμή για τη σύλληψή της στάθηκε η συγκεκριμένη δωροδοκία.
Raj Rajaratnam
Η επιχειρηματική του δραστηριότητα ξεκίνησε όταν από τη Σρι Λάνκα μετακόμισε στη Μεγάλη Βρετανία. Μέσω του γιου του, ο οποίος σπούδασε στην Αγγλία σε μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, έγινε πασίγνωστος στο χώρο των επιχειρήσεων.
Βέβαια με τον καιρό αποδείχτηκε πως η ευημερία δεν ήταν αποκλειστικά αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς, αλλά και των σωστών χειρισμών του πατέρα, ο οποίος λίγο πολύ χρησιμοποίησε προς όφελός του εμπιστευτικές πληροφορίες που κατάφερε να αποσπάσει. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η σύλληψη και η τιμωρία του με 11ετή φυλάκιση.
Huang Guangyu και Du Juan
Το 14ο έτος της ποινής του εκτίει σήμερα ο Huang Guangyu ενώ η σύζυγός του μόλις το 3ο. Ο άλλοτε πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας με περιουσία που έφθανε περίπου τα 3.000.000.000 δολάρια κυρίως από ηλεκτρονικά είδη λιανικής πώλησης, καταδικάστηκε για δωροδοκία, χειραγώγηση των τιμών των μετοχών και παράνομων ξένων εμπορικών συναλλαγών, ενώ η σύζυγός του καταδικάστηκε για την εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών.
Chey Tae-won
Θεωρείται μια από τις πιο επικερδής εταιρείες της Κορέας, με τις δραστηριότητές της να εκτείνονται στο χώρο της ενέργειας, των κατασκευών και των τηλεπικοινωνιών. Ο Chey Tae-won κληρονόμησε τον κολοσσό της SK Group από τον πατέρα μόνο που λίγο αργότερα, το 2011 κατηγορήθηκε για την υπεξαίρεση πάνω από 40.000.000 δολαρίων, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με 4ετή φυλάκιση.
Μέχρι σήμερα υποστηρίζει πως είναι αθώος ενώ μαζί με αυτόν φυλακίστηκε και ο αδελφός του που δεν είχε καμία ανάμειξη στην υπόθεση.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.