Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Ένας χρόνος Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε


Το ξέσπασμα, τα πρώτα κρούσματα και τι γίνεται σήμερα στη χώρα.

Στις 24 Μαΐου, πέρσι, δύο γυναίκες, μία νέα και εγκυμονούσα και μία μεγαλύτερης ηλικίας, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της πόλης Κενέμα στην ανατολική Σιέρα Λεόνε και μέσα στην ίδια ημέρα είχε γίνει η διάγνωσή τους: ήταν τα πρώτα κρούσματα Έμπολα στη χώρα.

Η γυναίκα που κυοφορούσε έχασε το μωρό της αλλά η ίδια επιβίωσε, το ίδιο και η δεύτερη. Το επόμενο 12μηνο ο ιός τσάκισε τη χώρα αφήνοντας πίσω του 4.000 νεκρούς.

Οι δύο γυναίκες είχαν παρευρεθεί στην κηδεία ενός γνωστού θεραπευτή, οι δυνάμεις του οποίου αναγνωρίζονταν και στις δύο πλευρές των συνόρων της Σιέρα Λεόνε και της Γουινέας. Η πιο μεγάλη σε ηλικία θεράπευε ασθενείς στο χωριό της στη Γουινέα, πριν το ξέσπασμα του ιού εκεί, τον Δεκέμβριο του 2013.

«Ισχυριζόταν πως είχε δυνάμεις που θεράπευαν τον Έμπολα. Περιστατικά από τη Γουινέα περνούσαν στη Σιέρα Λεόνε για να θεραπευτούν», είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών στην Κενέμα, τον περασμένο Αύγουστο.

Η γυναίκα αρρώστησε σοβαρά στις 28 Απριλίου και πέθανε δύο ημέρες μετά. Οι αδελφές της, τα εγγόνια της και οι γείτονές της συγκεντρώθηκαν γύρω από το νεκροκρέβατό της, μέσα στο πλίνθινο σπίτι της, έπλυναν το σώμα της και χτένισαν τα μαλλιά της, όπως προβλέπουν τα παραδοσιακά τελετουργικά για την προετοιμασία του νεκρού προς τη ζωή μετά. Ο σύζυγός και ένας εγγονός της πέθαναν δύο ημέρες αργότερα.

Ο Έμπολα έχει σκοτώσει περισσότερους από 11.000 ανθρώπους από τότε που ξέσπασε ο ιός στη νότια Γουινέα τον Δεκέμβριο του 2013, περνώντας αρχικά στη Λιβερία, η οποία πλέον έχει ανακηρηχθεί ελεύθερη από Έμπολα, και στη συνέχεια στη Σιέρα Λεόνε.

Ο ιός είναι πολύ μολυσματικός μέσω της έκθεσης σε σωματικά υγρά και η ταχύτατη εξάπλωσή του στη δυτική Αφρική αποδόθηκε εν μέρει στο γεγονός πως οι συγγενείς αγγίζουν τον νεκρό κατά τη διάρκεια των παραδοσιακών τελετουργικών.

Στην κηδεία της ηλικιωμένης γυναίκας μολύνθηκαν τελικά 14 άνθρωποι. Πριν πεθάνουν ταξίδεψαν πίσω στις περιοχές τους πυροδοτώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση μολύνσεων, θανάτων, κηδειών κι εκεί ακόμα περισσότερων μολύνσεων.

Η Λιβερία σκόρπισε ελπίδα με την ανακοίνωση πως έχει απαλλαγεί από τον ιό, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα όμως βλέπουν τα κρούσματα να σημειώνουν και πάλι αύξηση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Αξιοποιώντας τη θλιβερή «επέτειο» του ενός χρόνου είτε από τις 24 του μήνα, που οι δύο γυναίκες εισήχθησαν στο νοσοκομείο, είτε από τις 25 που διαγνώστηκαν, η Σιέρα Λεόνε μάχεται για την ευαισθητοποίηση των πολιτών ώστε να συνειδητοποιήσουν πως ο ιός είναι ακόμα εκεί.

Ένα χρόνο μετά τα πρώτα κρούσματα, πολλοί προσεύχονται ζητώντας από τον θεό να πάρει πίσω αυτή την κατάρα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. «Ο θεός θα μετατρέψει αυτή την κατάρα σε ευλογία», λέει ο William Kumuyi από την εκκλησία Deeper Life Bible Church, «ο Θεός ακύρωσε αυτή την κατάρα σήμερα και έσπασε την αλυσίδα».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.