Ένα τέλειο γραπτό επιθυμούν να παραδώσουν στους επιτηρητές όλοι οι υποψήφιοι που παίρνουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και μπορούν να το πετύχουν εφόσον τηρήσουν ορισμένους βασικούς κανόνες.
Φυσικά το κυρίαρχο είναι η ορθότητα και η σαφήνεια των απαντήσεων, όμως υπάρχουν και άλλα «μυστικά» τα οποία πρέπει να έχετε υπόψη όλοι εσείς που σε λίγες μέρες θα βρεθείτε μέσα στα εξεταστικά κέντρα.
Καθηγητές που χρόνια ασχολούνται με τη βαθμολόγηση των γραπτών, τονίζουν ότι πέρα από τις βασικές αρχές ρόλο παίζει και η καλή εμφάνιση ενός γραπτού, γιατί τους βοηθά να το διορθώσουν ευκολότερα, δηλαδή με λίγα λόγια δεν τους κουράζει.
Οι εκπαιδευτικοί βαθμολογούν σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν και προσέχουν πάντα να μην αδικήσουν τα παιδιά. Όμως η άρτια αρχιτεκτονική του γραπτού (τάξη, αισθητική, ευανάγνωστες απαντήσεις) υποσυνείδητα προϊδεάζει θετικά τον βαθμολογητή.
Τι να προσέξετε:
1. Tουλάχιστον 10 ώρες πριν από τις εξετάσεις της ημέρας πρέπει να έχετε σταματήσει το διάβασμα. Και το κυριότερο, μην προσπαθήσετε την τελευταία στιγμή πριν πάτε στο εξεταστικό κέντρο να λύσετε καινούργιες ασκήσεις.
2. Ο χρόνος που πρέπει να αφιερώσετε κατά μέσον όρο σε κάθε θέμα είναι περίπου 45 λεπτά. Ο χρυσός κανόνας είναι να μην επιμείνει ο υποψήφιος για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάποιο θέμα που φαίνεται ότι δεν μπορεί άμεσα να λύσει.
Ακολουθεί ένας μίνι οδηγός για τα συνήθη λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, τα οποία πολλές φορές οφείλονται σε υπερβολική σιγουριά:
-Λάθη εκφραστικά ή διατύπωσης. Παρατηρούνται κυρίως στα γλωσσικά μαθήματα.
-Λάθη από κατανόηση ή παρεξήγηση του ζητουμένου (σύγχυση εννοιών ή σχέση εννοιών, σύγχυση συνθηκών στην Ιστορία, φιλοσοφικών θεωριών κλπ).
-Λάθη προσήμων στις ασκήσεις των Μαθηματικών και της Φυσικής.
-Λάθη στις χημικές αντιδράσεις του μαθήματος της Χημείας.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.