Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Πώς θα βρω την σωστή νταντά για το παιδί μου;


Ένα από τα προβλήματα που απασχολεί τους εργαζόμενους γονείς που δεν έχουν βοήθειά είναι να βρουν το κατάλληλο άτομο που θα μπορεί να προσέχει τα παιδιά τους.

Με αφορμή τη σύλληψη της 62χρονης νταντάς στη Θεσσαλονίκη η οποία κατηγορείται για τη κακοποίηση ενός μωρού 19 μηνών και τις εκατοντάδες καταγγελίες για επιπολαιότητα (ουκ ολίγες φορές νταντάδες εγκατέλειψαν τα παιδιά χωρίς προειδοποίηση επειδή βρήκαν κάτι «καλύτερο») είναι λογικό η ανυσυχία να είναι αυξημένη. Ποια λοιπόν είναι τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία οι γονείς πρέπει να επιλέγουν τον άνθρωπο στον οποίο θα εμπιστευτούν για κάποιες ώρες της ημέρας το αγγελούδι τους;

Βρείτε κάποιον κατάλληλοΔεν υπάρχει Πανεπιστήμιο από το οποίο βγαίνει κανείς πτυχιούχος μπέιμπι σίτερ γι’ αυτό είναι και ευθύνη των γονέων να βρουν κάποιον κατάλληλο. Σε κάθε περίπτωση, δώστε προσοχή στα παρακάτω:

  • Ξεκινήστε το «ψάξιμο από νωρίς». Είτε ψάχνετε μπέιμπι σίτερ επειδή ξεκινάτε δουλειά είτε για μια έξοδο στην οποία δεν μπορείτε να πάρετε το μωρό μαζί σας, φροντίστε να βρείτε από νωρίς τον άνθρωπο στον οποίο θα εμπιστευτείτε την φύλαξη του παιδιού σας. Έτσι δεν θα βιάζεστε, δεν θα συμβιβαστείτε και θα πάρετε τα απαραίτητα διαπιστευτήρια για τον άνθρωπο της επιλογής σας.
  • Ρωτήστε φίλους, οικογένεια και συναδέλφους να σας συστήσουν μία μπέιμπι σίτερ με την οποία συνεργάζονται τακτικά, να είναι αξιόπιστη και να συνεργάζεται καλά με τα παιδιά.
  • Ακολουθήστε το ένστικτο σας. Μην προχωρήσετε στην συνεργασία εάν έχετε αμφιβολίες.
  • Μπορείτε να απευθυνθείτε στον Πανελλήνιο Πανελλήνιο Σύνδεσμο Bρεφονηπιαγωγών (τηλ.: 210-82.39.503) ή σε κάποιο Γραφείο ευρέσεως εργασίας για συστάσεις.

Συνέντευξη με τις υποψήφιες
  • Μόλις βρείτε μια μπέιμπι σίτερ που θα πληροί τα κριτήρια της επιλογής σας καλέστε την για μια συνέντευξη ώστε να μάθετε περισσότερα για εκείνη. Ρωτήστε την πόσο καιρό εργάζεται ως νταντά, με ποιες ηλικίες έχει μεγαλύτερη εμπειρία, αν ξέρει να προσφέρει στο παιδί τις πρώτες βοήθειες – σε περίπτωση που χρειαστεί – και τι ώρες είναι διαθέσιμη.
  • Ρωτήστε την πώς αντιμετωπίζει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως για παράδειγμα αν ένα παιδάκι είναι άρρωστο ή συμπεριφέρεται άσχημα. Ψάξτε για απαντήσεις που φανερώνουν ηρεμία και καθαρή σκέψη. Μια μπέιμπι σίτερ σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να πανικοβάλλεται εύκολα ή να χάνει την ψυχραιμία της σε τέτοιου είδους καταστάσεις.
  • Προτού αφήσετε το παιδί μόνο με την μπέιμπι σίτερ φροντίστε να έχετε κάνει τις συστάσεις και να έχουν περάσει πρώτα λίγο χρόνο μαζί με εσάς παρόντες. Παρατηρήστε πώς αλληλεπιδρά η μπέιμπι σίτερ με το παιδί σας - θα πρέπει η προσοχή της να είναι στραμμένη πάνω του, να χρησιμοποιεί έναν απαλό τόνο της φωνής της, να δείχνει ενδιαφέρον για την ασφάλεια και την ευημερία του παιδιού και να είναι ήρεμη και υπομονετική μαζί του.
  • Δώστε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα του προγράμματος που ακολουθεί το παιδί σας ώστε να μην ξεφύγει και χαλάσει η ρουτίνα του. Αναφέρετε επίσης τυχόν κανόνες ή διαδικασίες ασφαλείας που θέλετε να ακολουθούνται και επισημάνετε επίσης τυχόν ιδιαιτερότητες ή αλλεργίες του παιδιού σας.
Πριν φύγετε
  • Ζητήστε από την μπέιμπι σίτερ να φτάσει 15 λεπτά νωρίτερα από την αναχώρησή σας ώστε να μπορείτε να της πείτε θέματα ζωτικής σημασίας και οδηγίες που ενδεχομένως θα έχετε ξεχάσει. Δώστε της επίσης ένα τηλέφωνο επικοινωνίας ενός γείτονα ή φίλης σε περίπτωση που τύχει κάτι και δεν θα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι γνγνωρίζει τη διεύθυνση του σπιτιού σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  • Συμφωνήστε σε μια αμοιβή εκ των προτέρων.
Αφού επιστρέψετε
  • Συζητήστε με την μπέιμπι σίτερ για το της φάνηκε η πρώτη εμπειρία με το παιδί σας και την μεταξύ τους συνεργασία.
  • Την επόμενη μέρα, μιλήστε με το παιδί σας (αν είναι σε ηλικία που μπορεί να μιλήσει) και ρωτήστε τον/την αν του άρεσε η μπέιμπι σίτερ, αν υπήρξε κάτι που δεν του άρεσε και αν θα ήθελε να ξαναέρθει.


Πηγή: http://www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.