Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Πώς θα ήταν ένας κόσμος χωρίς μνημεία;


Η ανθρωπότητα παρακολουθεί την πολιτιστική της κληρονομιά να καταστρέφεται στο έλεος των τζιχαντιστών

Στην περίπτωση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους φαίνεται πως οι αποκεφαλισμοί, οι απαγχονισμοί, οι εκτελέσεις, οι βιασμοί, οι απαγωγές αμάχων δεν αρκούν. Θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, να επιβάλλουν με κάθε μέσο την ακραία ιδεολογία τους, να συσπειρώσουν τους υποστηρικτές τους και να προκαλέσουν τη Δύση. Επιστρατεύουν, λοιπόν, βαριοπούλες, ηλεκτρικά πριόνια, εκρηκτικά και... μπουλντόζες εναντίον μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πάντα στο όνομα του θεού τους, οι φανατικοί ισλαμιστές έχουν εξαπολύσει έναν άνευ προηγουμένου πόλεμο εναντίον του Πολιτισμού και της Ιστορίας. Θέλουν όλος ο κόσμος να μάθει για αυτό και φροντίζουν οι εικόνες από τις βέβηλες πράξεις τους να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Αρχαίοι θησαυροί σε Ιράκ και Συρία, που μετρούν αιώνες ζωής, έχουν παραδοθεί στο έλεός τους, με την ανθρωπότητα να παρακολουθεί άφωνη και μουδιασμένη την καταστροφική τους μανία. Δεν δίστασαν μάλιστα να απειλήσουν ακόμη και με καταστροφή της Σφίγγας της Αιγύπτου, ως άλλου ενός «ειδωλολατρικού μνημείου» που αντιτίθεται στα πιστεύω τους.

Ανεκτίμητης αξίας αγάλματα και αρχαιολογικοί χώροι μοναδικής πολιτιστικής αξίας έχουν ισοπεδωθεί στο διάβα τους, με τον ΟΗΕ να κάνει λόγο για «έγκλημα πολέμου» χωρίς τελειωμό και την UNESCO να καταγγέλλει τη βαρβαρότητα εναντίον πολιτιστικών κειμηλίων που παραδίδονται στον ανυπολόγιστης αξίας καταστροφικό φανατισμό.

Νιμρούντ

Στις αρχές Μαρτίου, το ιρακινό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε πως τζιχαντιστές κατέστρεφαν με μπουλντόζες μνημεία της αρχαίας ασσυριακής πόλης Νιμρούντ. Στα μέσα Απριλίου, σε ένα σοκαριστικό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ίδιο το Ισλαμικό Κράτος εμφανίζονται ισλαμιστές με τσεκούρια και πριόνια να καταστρέφουν ανάγλυφες παραστάσεις και αγάλματα. Στη συνέχεια, τοποθετούν βαρέλια γεμάτα πυρίτιδα, ακολουθεί μια τεράστια έκρηξη και ένα σύννεφο σκόνης καλύπτει τα πάντα στην ιστορική τοποθεσία.



«Από τη στιγμή που μπορούμε να καταστρέψουμε τα σύμβολα της ειδωλολατρίας και να επεκτείνουμε το μονοθεϊσμό, θα το κάνουμε», υποσχόταν ένας τζιχαντιστής στο τέλος του βίντεο.



Η πόλη, η οποία βρίσκεται περίπου 30χλμ νότια της Μοσούλης, ιδρύθηκε πριν από 3.300 χρόνια κοντά στις όχθες του ποταμού Τίγρη. Υπήρξε επί ενάμιση αιώνα πρωτεύουσα της ασσυριακής αυτοκρατορίας. Οι πρώτες ανασκαφές των σύγχρονων χρόνων άρχισαν από ευρωπαίους αρχαιολόγους τη δεκαετία του 1840. Έπειτα από δεκαετίες αδράνειας, ο σερ Μαξ Μαλόουαν, σύζυγος της διάσημης συγγραφέως αστυνομικών μυθιστορημάτων Αγκαθα, Κρίστι, ξεκίνησε το 1949 καινούργιες ανασκαφές. Το 1988 ανακαλύφθηκε στην περιοχή μια εκπληκτική συλλογή από 613 χρυσά κοσμήματα και πολύτιμους λίθους, η οποία θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ού αιώνα.

Χάτρα

Από την καταστροφική μανία δεν γλίτωσε ούτε η αρχαία πόλη Χάτρα. Σε ένα επτάλεπτο οπτικό υλικό, μπορούσε κανείς να διακρίνει ένα άνδρα ανεβασμένο σε μία σκάλα να χτυπά με βαριοπούλα ένα από τα γλυπτά που κοσμούν κτίριο. Ένας άλλος τζιχαντιστής χτυπά με μία πέτρα ένα άγαλμα μέχρι να γίνει χίλια κομμάτια. Άλλοι, με καλάσνικοφ, καταστρέφουν διακοσμητικά στοιχεία σε κιονόκρανα, τοίχους και θυρώματα κτιρίων.



Η Χάτρα ανήκει στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας των Ασσυρίων, αραβικές φυλές μετανάστευσαν στη βόρεια περιοχή της Μεσοποταμίας και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της μελλοντικής Χάτρα. Το 3ο αιώνα π.Χ. η Χάτρα έχει ιδρυθεί ως πόλη στο βασίλειο των Σελευκιδών. Υπήρξε σημαντική οχυρωμένη συνοριακή πόλη και άντεξε επανειλημμένες επιθέσεις από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.



Οι επιρροές της ελληνικής κουλτούρας μαζί με άλλες στην πόλη είναι εμφανείς. Η Χάτρα αποτελεί σύμβολο για τους Ιρακινούς, καθώς συνδέεται με τα πρώτα αραβικά βασίλεια εκτός αραβικής χερσονήσου, καθώς πριν από την άφιξη του Ισλά πολλές αραβικές φυλές είχαν μετοικήσει στη Μεσοποταμία, στο Ιράκ και στη Συρία.

Μουσείο της Μοσούλης

Ανεκτίμητης αρχαιότητες της ασσυριακής εποχής έγιναν θρύψαλα, όταν τζιχαντιστές με βαριοπούλες και τρυπάνια κατέστρεψαν θησαυρούς από το Μουσείο στη Μοσούλη –αρχαία Νινευή-, που χρονολογούνται ακόμη και από τον 7ο αιώνα π.Χ. Ανάμεσά τους και ένας φτερωτός ταύρος -πρόκειται για μορφή μιας ασσυριακής θεότητας-, το οποίο χρονολογείται από τον 9ο αιώνα π.Χ.



Στο βίντεο της καταστροφής που δόθηκε στη δημοσιότητα εμφανίζεται ένας άνδρας να λέει: «Ο προφήτης μάς διέταξε να ξεφορτωθούμε τα αγάλματα και τα λείψανα. Οι σύντροφοί του έκαναν το ίδιο όταν κατέλαβαν χώρες μετά από εκείνον».

Βιβλιοθήκη της Μοσούλης

Η καταστροφή στο Μουσείο της ιρακινής πόλης ήρθε λίγες ημέρες μετά την εισβολή τζιχαντιστών στη βιβλιοθήκη της Μοσούλης και το κάψιμο χιλιάδων σπάνιων χειρογράφων και παπύρων. Οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης υποστηρίζουν πως καταστράφηκαν 112.709 χειρόγραφα και πάπυροι καθώς και πάνω από 8.000 βιβλία, πολλά εκ των οποίων ήταν εγγεγραμμένα στα ιστορικά ντοκουμέντα της UNESCO.



Ανάμεσα στα αρχεία που καταστράφηκαν ήταν σπάνια χειρόγραφα από την οθωμανική περίοδο, σπάνιοι ταξιδιωτικοί χάρτες, αλλά και τόμοι με θέμα τη φιλοσοφία και την αραβική ιστορία. Η βιβλιοθήκη της Μοσούλης ιδρύθηκε το 1921 και ήταν το σύμβολο της γέννησης του σύγχρονου Ιράκ.

Τάφος του Ιωνά

Ένα ιστορικό τζαμί της Μοσούλης -το Μαυσωλείο του Γιούνις (τάφος του προφήτη Ιωνά)- τινάχτηκε στον αέρα. Το τζαμί, ηλικίας 1.000 ετών είχε χτιστεί πάνω σε χριστιανική εκκλησία του 8ου αιώνα.



Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους απομάκρυναν τους προσκυνητές , τοποθέτησαν εκρηκτικά και ανατίναξαν το μνημείο, με τις εικόνες να κάνουν για άλλη μια φορά τον γύρο του κόσμου.

Χορσαμπάντ

Η Χορσαμπάντ υπήρξε πρωτεύουσα των Ασσυρίων που ίδρυσε ο Σαργών Β΄ το 717 π.Χ. λίγο μετά την άνοδό του στην εξουσία. Η πόλη εγκαταλείφθηκε μετά τον θάνατό του το 705 π.Χ. Η πόλη αποτελεί δείγμα ασσυριακής τέχνης και αρχιτεκτονικής. Πολλά από τα γλυπτά που βρέθηκαν στην πόλη εκτίθενται σήμερα σε μουσεία του εξωτερικού.

Στις αρχές Μαρτίου, η κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε πως ερευνά πληροφορίες ότι ο αρχαιολογικός χώρος του Χορσαμπάντ στο βόρειο Ιράκ δέχθηκε επίθεση από μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων του Ιράκ, Αντέλ Σιρσχάμπ, δήλωσε ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι τζιχαντιστές θα πάρουν αρχαία αντικείμενα και θα καταστρέψουν τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μοσούλης.



Επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες, ο κούρδος αξιωματούχος από τη Μοσούλη, Σαΐντ Μαμουζίνι, επιβεβαίωσε δήλωσε ότι ένοπλοι ξεκίνησαν την καταστροφή του Χορσαμπάντ.

Ισοπέδωση και στη Συρία

Σε συντρίμμια έχουν μετατραπεί τεράστιας ιστορικής αξίας μνημεία -πολλά από τα οποία ανήκουν στη λίστα της UNESCO- και στη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο Συρία. Η βία, που στοίχισε τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, δεν σταματά ούτε μπροστά στα ιστορικά πολιτιστικά μνημεία της χώρας.



Η αρχαία αγορά του Χαλεπίου δεν υπάρχει πλέον. Η UNESCO είχε ανακηρύξει την παλιά πόλη του Χαλεπίου σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς κυρίως λόγω του σουκ, της μεγαλύτερης αγοράς της Εγγύς Ανατολής. Με συνολική έκταση 350 εκταρίων το σουκ στο Χαλέπι περιλαμβάνει πολλούς εμπορικούς δρόμους με εκατοντάδες καταστήματα. Το 2012 το ιστορικό παζάρι τυλίχθηκε στις φλόγες κατά τη διάρκεια μαχών στους δρόμους της πόλης.



Ο μιναρές του ισλαμικού ναού Ουμαγιάντ, ενός από τα πλέον διάσημα και ιστορικά τζαμιά της Συρίας, στέκει πλέον βομβαρδισμένο. Ιστορικοί χώροι στην πόλη Ράκα καθώς και η πόλη-όαση Παλμύρα, η οποία μνημονεύεται για πρώτη φορά τη 2η χιλιετία π.Χ, έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές.

Επίθεση δέχθηκε και η αρχαία πόλη της Μπόσρα. Το αμφιθέατρό της θεωρείται ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα ρωμαϊκά θέατρα του κόσμου και μουσικοί και ορχήστρες από όλον τον πλανήτη θαυμάζουν την εκπληκτική ακουστική του.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση και την Έρευνα (UNITAR), περίπου 290 χώροι ή μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στη Συρία έχουν καταστραφεί από τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο.

Απειλούν και τη Σφίγγα

Μετά τη Συρία και το Ιράκ, η καταστροφική μανία των τζιχαντιστών ψάχνει διέξοδο και στον αρχαίο πλούτο της Αιγύπτου. Ο υψηλόβαθμος τζιχαντιστής από το Κουβέιτ, Ιμπραήμ Αλ Κανταρί, απηύθυνε τον Μάρτιο έκκληση να καταστραφεί η αιγυπτιακή πολιτιστική κληρονομιά, όπως η Σφίγγα και οι πυραμίδες. «Το γεγονός ότι οι πρώτοι Μουσουλμάνοι, που ήταν ακόλουθοι του Μωάμεθ δεν κατέστρεψαν τα μνημεία των Φαραώ, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει τώρα», τόνισε.



Σύμφωνα με την UNESCO, τα μνημεία που ανήκουν στην παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας αποτελούν τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου. «Αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει εξαφανισθεί. Είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για το λόγο αυτό έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας».




Η παραπάνω φωτογραφία έχει «πειραχτεί» για τις ανάγκες του θέματος ώστε να οπτικοποιηθεί η απειλή των τζιχαντιστών...

Πώς θα ήταν αλήθεια ένας κόσμος όπου οι απειλές των τζιχαντιστών θα γίνονταν πράξη, ένας κόσμος χωρίς τη Σφίγγα και τις πυραμίδες; Και αν οι απειλές αυτές απευθύνονταν και έβρισκαν εφαρμογή σε μνημεία πιο κοντά σε εμάς, όπως το Κολοσσαίο και η... Ακρόπολη;


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.