Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Τα «κόκκινα φανάρια» της βίας και του εκφοβισμού


Υπόσχονται δουλειά, σπουδές, τις εξαπατούν ερωτικά. Τις φέρνουν παράνομα και τις αναγκάζουν να εκπορνεύονται με βουντού, εκβιασμούς, απειλές, βία. Τους παίρνουν τα έγγραφα. Σκοτώνουν μέλη της οικογένειάς τους στην πατρίδα. Κι αυτές κοιμούνται με 20, 50 ακόμη και 100 άνδρες την ημέρα για να ξεπληρώσουν ένα χρέος που μπορεί να φτάνει και τα 100.000 ευρώ.



Η εμπορία ανθρώπων, το trafficking, είναι η σύγχρονη μορφή σκλαβιάς για δεκάδες χιλιάδες γυναίκες. Θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο οργανωμένο έγκλημα στον κόσμο. Σύμφωνα με τη διεθνή Μη Κυβερνητική Οργάνωση Α21, εκτιμάται πως περίπου 20.000 γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων και 1.000 κοριτσιών, ηλικίας 13-15 ετών, παραμένουν στην ελληνική βιομηχανία του σεξ.

Πολλές γυναίκες θέλουν να καταγγείλουν το περιστατικό και δεν τολμούν λόγω απειλών ή δεν μπορούν επειδή στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων, ανέφεραν στελέχη μεταναστευτικών οργανώσεων στη χθεσινή ημερίδα «Πορνεία και trafficking στην Ελλάδα», που διοργάνωσαν η ΜΚΟ «PRAKSIS» και η CMT Προοπτική, υπό την αιγίδα του εθνικού εισηγητή Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων.

Πτυχές του πολυσύνθετου φαινομένου φωτίζει πολύμηνη έρευνα που έγινε σε οίκους ανοχής Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής, Ιωαννίνων, Λάρισας, Πύργου, Πάτρας. Η πλειονότητα των εκδιδομένων ήταν 26-35 ετών, κυρίως Ρουμάνες κι Ελληνίδες, αλλά και Νιγηριανές, Βουλγάρες και Αλβανίδες, που μπήκαν στο επάγγελμα συχνά λόγω επαγγελματικών υποσχέσεων.

Οι 30 έχουν προσπαθήσει να αποχωρήσουν από την πορνεία ανεπιτυχώς. Οι συνεντεύξεις περιείχαν και μαρτυρίες για βιασμούς, σωματική και λεκτική βία, κλείδωμα σε δωμάτια, χρήση ουσιών κ.ά., ενώ υπήρχαν και γυναίκες που δεν ήξεραν καν πού βρίσκονταν.

Οι πελάτες είναι 26-35 ετών, απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης ή Λυκείου, ιδιωτικοί υπάλληλοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες. «Δυστυχώς κάποιοι απάντησαν πως θα πήγαιναν εν γνώσει τους με θύματα trafficking», σημείωσε η δικαστική ψυχολόγος της «PRAKSIS», Μαρία Μουδάτσου.

Για τη νέα πορνεία της εξαθλίωσης, φαινόμενο που συνδέεται με την κρίση, μίλησε ο καθηγητής Κοινωνιολογίας, Γρηγόρης Λάζος. Εκτίμησε τον τζίρο της πορνείας στην Ελλάδα στα 600 εκατ. ευρώ ετησίως και είπε πως το 2012 εκδόθηκαν 17.000 γυναίκες στη χώρα, 18.500 το 2014 και αριθμός ελαφρά αυξημένος το 2015. Στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν πάνω από 500 οίκοι ανοχής (μόνο ένας είναι νόμιμος) και 6.500 θέσεις από όπου εκπορνεύονται γυναίκες με 550.000 ενεργούς πελάτες.

«Δυστυχώς το trafficking μπερδεύεται με τη νόμιμη πορνεία», είπε ο Αρης Καρδασιλάρης από τη ΜΚΟ Α21, εξηγώντας πως το 24% των θυμάτων που φιλοξένησαν την τελευταία πενταετία στον ξενώνα τους εκδιδόταν σε νόμιμους χώρους. Το 53% των θυμάτων ήταν μόλις 18-25 ετών, από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Νιγηρία και Ερυθραία, κι έπεσαν στα δίχτυα δουλεμπόρων επειδή τους υποσχέθηκαν δουλειά ή λόγω ρομαντικής εξαπάτησης (π.χ. υπόσχεση για γάμο).

Για «σύγχρονη μορφή σκλαβιάς» μίλησε ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης. Διαπίστωσε «πτώση στην ένταση του φαινομένου», αφού το 2010 είχαν καταγραφεί 62 υποθέσεις trafficking και 36 το 2014, κάτι που απέδωσε στη μείωση της ζήτησης, λόγω ευαισθητοποίησης και οικονομικής κρίσης, στην αποδόμηση των εγκληματικών οργανώσεων αλλά και στην αλλαγή του τρόπου δράσης των κυκλωμάτων.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.