Προστατεύει από καρδιαγγειακά επεισόδια, αλλά προκαλεί αιμορραγίες.
Η ασπιρίνη είναι «δίκοπο μαχαίρι» καθώς από τη μία μπορεί να προστατέψει από τα καρδιαγγειακά επεισόδια, αλλά από την άλλη μπορεί να προκαλέσει αιμορραγίες, επισημαίνει ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΑΠΘ Χαράλαμπος Καρβούνης.
«Πολύ συχνά, άτομα μέσης ηλικίας, που δεν είναι ασθενείς, αρχίζουν και παίρνουν ασπιρίνη για προληπτικούς λόγους. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί πάρα πολύ την ιατρική κοινότητα, γιατί ξέρουμε ότι η θρόμβωση είναι ένας βασικός παράγων στην εκδήλωση διάφορων καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ίσως το πιο διαδεδομένο και το πιο απλό φάρμακο, για να αποφύγουμε τη θρόμβωση, είναι η ασπιρίνη. Οπότε, υπάρχει μία τάση να χορηγούμε την ασπιρίνη για προληπτικούς λόγους ώστε να μην πάθει κανείς θρόμβωση και να αποφύγει τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Βέβαια, η ασπιρίνη, όπως όλα τα αντιθρομβωτικά, τα αντιπηκτικά φάρμακα είναι ένα 'δίκοπο μαχαίρι', διότι από τη μία βοηθά στην αποφυγή της θρόμβωσης και από την άλλη μπορεί να προκαλέσει αιμορραγίες, όπως όλα τα αντιπηκτικά φάρμακα», ανέφερε ο κ. Καρβούνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή διάλεξη, με θέμα «Ο ρόλος της ασπιρίνης στην πρωτογενή πρόληψη καρδιαγγειακών συμβαμάτων», την οποία θα δώσει, αύριο, στο πλαίσιο του 15ου Συνεδρίου «New Trends in Cardiology».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο κίνδυνος εκδήλωσης αιμορραγίας είναι αυτός που αποτρέπει τη γενικευμένη χορήγηση της ασπιρίνης σε μεγάλους πληθυσμούς. «Δεν πρέπει άκριτα να παίρνουν όλοι ασπιρίνη γιατί μπορεί να έχουν κάποιο όφελος, αλλά από την άλλη μεριά ελλοχεύει ο κίνδυνος της αιμορραγίας, ο οποίος, καμιά φορά, μπορεί να είναι μεγάλος. Οι αιμορραγίες μπορεί να είναι από απλές, όπως μια αιμορραγία στο γαστρεντερικό σύστημα ή μια αιμορραγία των ούλων, οι οποίες δεν είναι υψηλού κινδύνου, αλλά καμιά φορά μπορεί να είναι και κάποια μεγάλη αιμορραγία, όπως μια βαριά γαστρορραγία ή εγκεφαλική αιμορραγία, που είναι πολύ βαριές. Γι' αυτό υπάρχουν οδηγίες. Η ιατρική κοινότητα, μετά από πάρα πολλές μελέτες που έχουν γίνει πάνω σε αυτό το θέμα, στρέφεται στη χορήγηση ασπιρίνης κυρίως σε άτομα που είναι υψηλού κινδύνου να πάθουν θρόμβωση, οπότε και το όφελος είναι μεγάλο και ξεπερνάει τον κίνδυνο δυνητικής βλάβης από την αιμορραγία σε αυτούς τους ασθενείς» προσθέτει ο κ. Καρβούνης.
Στο ερώτημα ποιοι δεν πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη, ο κ. Καρβούνης απαντά: «Κυρίως αυτοί που έχουν κάποιο ιστορικό αιμορραγίας. Δηλαδή, αυτοί που θα αποκλείσουμε από τη χορήγηση ασπιρίνης είναι άτομα που έχουν πάθει κάποια γαστρορραγία, κάποια υποθεραπεία με ασπιρίνη. Επίσης, άτομα που έχουν κάποιο ιστορικό ή κάποια κληρονομικότητα στην οικογένεια με συχνές αιμορραγίες κ.λπ., αυτοί είναι οι ασθενείς που πρέπει να τους εντοπίσουμε και να μην τους χορηγήσουμε τα φάρμακα».
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.