Τι κάνει ο γονιός όταν γίνεται καυγάς;
Η διαφωνία ανάμεσα στ’ αδέρφια είναι σημαντική. Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για μια προσπάθεια να βρουν μεταξύ τους τα όρια και την ισορροπία ανάμεσα στην αλληλεξάρτηση και την αυτονομία τους. Σε μας τους μεγαλύτερους δεν είναι προφανής ο λόγος της αντιπαράθεσης. Σπάνια πρόκειται για τις τελευταίες σταγόνες της πορτοκαλάδας - πρόκειται μάλλον για μια προσπάθεια επιβολής. Ως προς αυτό τα παιδιά χάνουν και κερδίζουν κάθε τόσο, απ’ το πρωί ως το βράδυ - και ας μη νομίσουμε ότι τα μικρότερα πάντα υποτάσσονται. Όταν οι γονείς εμπλέκονται από πολύ νωρίς στα παιχνίδια εξουσίας στερούν από τα παιδιά τη δυνατότητα να βρουν μόνα τους τη λύση. Και η καλύτερη λύση είναι η λιγότερη δυνατή εμπλοκή - ακόμα κι αν αυτό φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο, τη στιγμή που τα παιδιά φωνάζουν δυνατά, κλαίνε, και συχνά καλούν τη μαμά να επέμβει. Ή ζωή διαμορφώνεται μέσω συγκρούσεων. Δεν αποκομίζουμε πάντα ό,τι θέλουμε. Πρέπει να προσπαθήσουμε πιο πολύ για ν’ αποκτήσουμε ή να διατηρήσουμε κάτι. H εναλλαγή ανάμεσα στον καυγά και στην καλή συντροφιά είναι συχνά τόσο απότομη, που οι ενήλικες δυσκολευόμαστε να παρακολουθήσουμε αυτό το ρυθμό. Ταυτόχρονα, όμως, ο ρυθμός αυτός μπορεί και να μας απαλλάσσει από την ανάγκη να αναμιχθούμε, επειδή τα παιδιά μπορούν μόνα τους να θέσουν όρια στην αντιπαράθεσή τους - και συνήθως αυτό θέλουν όταν τσακώνονται.
Αξίζει, επίσης, να σκεφτεί κανείς ακόμη ότι τ' αδέρφια τσακώνονται αντί των γονέων, κατά κάποιον τρόπο. Αισθάνονται το “βαρύ κλίμα” και αντιδρούν στην ένταση μ’ έναν καυγά.
Αν είμαστε συνεπείς στη θέση, ότι η σχέση μεταξύ των αδερφών είναι αυθύπαρκτη και αυτόνομη, τότε μπορούμε να αναμιχθούμε μόνο όταν υπάρχει πιθανότητα η κατάσταση να γίνει επικίνδυνη για τα παιδιά, ή όταν μας προσκαλέσουν, και διαπιστώσουμε ότι αδυνατούν να λύσουν τη διαφορά τους. Αλλά και τότε παρεμβαίνουμε για να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν και να επεξεργαστούν ένα αποτελεσματικότερο μοντέλο για τον τρόπο που θα διευθετούνται οι καυγάδες τους .
Το δίκαιον του ισχυροτέρου».
Επίσης, αν προσέξουμε, θα δούμε ότι τα παιδιά συμπεριφέρονται ανάλογα με την ηλικία τους. Τα τρίχρονα παιδιά βρίσκουν, κατά κανόνα, μη λεκτικές λύσεις -π.χ. χτυπήματα- αφού δεν μπορούν να χειριστούν τη γλώσσα όπως τα μεγαλύτερα αδέρφια τους.
Είναι απαραίτητο οι ενήλικες να αντιμετωπίζουν ξεκάθαρα τέτοιες συμπεριφορές. Πόσο πολύ απεχθάνονται το ξύλο τα παιδιά; Είναι γι’ αυτά ηθικά ανυπόφορο; Η σωματική σύγκρουση -σύμφωνα με την εξελικτική ψυχολογία- είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση διαφωνιών και γι’ αυτό πρέπει να γίνει σεβαστή από τους γονείς. Ακόμα και μεταξύ μεγαλύτερων αδερφών παραχηρείχαι συχνά μια παλινδρόμηση στη συμπεριφορά ενός τρίχρονου, η οποία και οδηγεί σε σωματική αντιπαράθεση. Όποια μέθοδο και αν διαλέξει το παιδί για να “κερδίσει” τον καβγά. αυτή αντιστοιχεί στις δυνατότητές του εκείνης της στιγμής και μπορεί απ’ αυτήν να μάθει περισσότερα.
Συμβαίνει συχνά σ’ έναν καυγά να φωνάζουν τα παιδιά για βοήθεια τους ενήλικες. Κι όταν αυτοί ανακατευτούν, τότε να μην τους θέλουν - τους θεωρούν ανεπιθύμητους και περιττούς. Τα αδέρφια ενώνονται εναντίον των ενήλικων αμέσως μόλις ακουστεί μια κριτική από τα χείλη τους. Περισσότερο τους θέλουν για να φροντίσουν να διεξαχθεί τίμια ο “αγώνας”, κι όχι για να θέσουν αυτοί τους κανόνες, ούτε για να καθορίσουν χο αποτέλεσμά του. Έτσι κι αλλιώς, για διαιτητές είναι ακατάλληλοι, γιατί δεν πρόκειται να βρουν τον υπεύθυνο. Ποιος άρχισε τον καυγά; Πώς θα το ανακαλύψουν αυτό οι ενήλικες; Πόση από την προϊστορία γνωρίζουν; Το “θύμα” δεν είναι πάντα αυτό που φωνάζει δυνατότερα. ή αυτό που κλαίει.
Πώς αποφεύγονται οι συγκρούσεις
Συχνά υπάρχει ζήλια όταν το ένα παιδί επιτρέπεται ή έχει τη δυνατότητα να κάνει ή να απολαμβάνει περισσότερα πράγματα απ’ όσα το άλλο. Τα διαφορετικά δικαιώματα και υποχρεώσεις που έχουν τ’ αδέρφια -λόγω της διαφοράς ηλικίας και τις διαφορετικές αντίστοιχες ικανότητές τους- δημιουργούν σημαντικό δυναμικό για συγκρούσεις. Και βοηθάει πολύ όταν η μαμά και ο μπαμπάς αναλαμβάνουν πάντα κάτι διαφορετικό με το κάθε παιδί. Έτσι, προσφέρουν ιδιαίτερη προσοχή, και τα άλλα παιδιά δεν βρίσκονται σε ανταγωνισμό εκείνη τη στιγμή με τ’ αδέρφια τους, αφού ξέρουν ότι για κάποια άλλη ασχολία θα έχουν αυτά την αποκλειστική προσοχή των γονιών τους..
Οι ξεκάθαροι κανόνες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του καυγά. Όταν δημιουργείται θυμός για το ποιος καθορίζει σήμερα τι θα δει η οικογένεια στην τηλεόραση, ποιος θα καθαρίσει ή ποιος θα πατήσει το κουμπί για το άνοιγμα της πόρτας της εισόδου, τότε υπάρχει ανάγκη να διαμορφωθούν γενικοί κανόνες, τους οποίους όλοι να βρίσκουν δίκαιους. Τα παιδιά έχουν μια πολύ ισχυρή αίσθηση δικαίου. “Τη Δευτέρα αποφασίσαμε να κάνω εγώ αυτό, την Τρίτη εσύ!”*. Τότε δεν υπάρχει αφορμή για επεισόδιο, ακόμη κι όταν δεν περνάει καποιανού το κέφι.
Όσο λιγότερο συγκρίνουν οι γονείς τ’ αδέρφια μεταξύ τους, και όσο τους δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν προσωπικούς χώρους έκφρασης, ανεξάρτητα το ένα απ’ τ’ άλλο (διαφορετικοί κύκλοι φίλων, διαφορετικά ενδιαφέροντα, κλπ.), τόσο λιγότερος χώρος για ζήλιες παραμένει.
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.