Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Επούλωση ελκών και ανακούφιση από τον πόνο υπόσχονται καινοτόμες τεχνολογίες


Εφαρμόζονται στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ταχύτερη επούλωση δερματικών ελκών, κατακλίσεων και τραυμάτων αλλά και ανακούφιση από τον πόνο χωρίς χρήση φαρμάκων υπόσχονται δυο εφαρμογές καινοτόμων τεχνολογιών που τίθενται στην υπηρεσία της φαρμακευτικής και της ιατρικής πράξης από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η πρώτη βασίζεται στην ασύρματη μικρο-ηλεκτροδιέγερση και είναι μία φορητή συσκευή η οποία από απόσταση 10-15 εκατοστών “στέλνει” στο σώμα του ασθενούς φορτισμένα ιόντα που μετατρέπονται σε μικρορεύμα το οποίο κυκλοφορεί επουλώνοντας τις πληγές. Η συσκευή ασύρματης μικρο-ηλεκτροδιέγερσης που φέρει την ονομασία Wetlink, προς το παρόν δεν κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, αλλά υπάρχει μόνο στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και παραχωρείται σε κλινικές και σε ιδιώτες όταν παραστεί ανάγκη. Η δεύτερη τεχνολογία βασίζεται στα παλμικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία και βρίσκει εφαρμογή σε ένα είδος αναλώσιμου υλικού (μικροσυσκευή με μπαταρία και σύρματα) που φέρει την ονομασία ActiPatch, το οποίο “φοράει” ο ασθενής είτε στερεώνοντάς το με λευκοπλάστ είτε με ειδικό νάρθηκα και ανακουφίζεται από τον πόνο. Και αυτό το υλικό χρησιμοποιείται προς το παρόν στο Πανεπιστήμιο Πατρών για ερευνητικούς λόγους αλλά αναμένεται να κυκλοφορήσει μελλοντικά στην ελληνική αγορά.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνος Πουλάς, με αφορμή την παρουσίαση των τεχνολογιών αυτών στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 25 και 26 Απριλίου.

«Η ηλεκτροδιέγερση και τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για τη θεραπεία μιας σειράς παθολογιών αλλά σε περιορισμένο βαθμό λόγω της δυσκολίας εφαρμογής και της ενόχλησης ή του πόνου από τη χρήση των ηλεκτροδίων. Τώρα οι τεχνολογίες αυτές συνδυάζουν την καινοτομία με την ευκολία και με άριστο αποτέλεσμα. Η συνδυασμένη χρήση και των δύο, σε επιλεγμένα περιστατικά, απέδειξε ότι είναι δυνατή η επούλωση κάθε δυσίατου έλκους οποιασδήποτε αιτιολογίας και μεγέθους” επισήμανε ο κ. Πουλάς.

Η ασύρματη μικρο-ηλεκτροδιέγερση, όπως εξηγεί ο κ. Πουλάς δημιουργεί μετρήσιμο ρεύμα έντασης περίπου 1,5 μΑ στον ιστό, χωρίς επαφή καθώς δεν απαιτούνται ηλεκτρόδια. Το ρεύμα αυτό δεν περιορίζεται τοπικά αλλά κυκλοφορεί και επεκτείνει τη θεραπευτική της αποτελεσματικότητα και εν τω βάθει.

«Η τεχνολογία αυτή έχει εφαρμοστεί σε διαβητικά έλκη, έλκη από κατάκλιση, εγκαύματα και έλκη μετά από ατύχημα. Σε όλες τις περιπτώσεις εφαρμόστηκε μία ή δυο ώρες ημερησίως και σε όλα τα περιστατικά παρατηρήθηκε ταχύτατη επούλωση. Οι συνεδρίες ήταν συνδυασμένες με τυπική φροντίδα και ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές ενώ η έλλειψη άμεσης επαφής περιόριζε την πιθανότητα μολύνσεων. Ιστολογικά παρατηρήθηκε ταχύτατη υποχώρηση της φλεγμονής, δημιουργία νέων ινών κολλαγόνου και μυοϊνοβλαστών ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε τοπική αντιμικροβιακή δράση. Η συσκευή ασύρματης μικροηλεκτροδιέγερσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ασθενή στο σπίτι του με άριστα αποτελέσματα” πρόσθεσε ο κ Πουλάς.

Η εφαρμογή παλμικών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων με την μορφή μικροσυσκευής έχει άριστα αναλγητικά αποτελέσματα αλλά και επουλωτική δράση.

«Αυτή η καινοτόμα μικροσυσκευή ActiPatch δρα περιορίζοντας τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού και επιταχύνοντας την επουλωτική διαδικασία μέσω ανάπτυξης της αιμάτωσης της περιοχής και της αναδιάταξης των κυττάρων. Να διευκρινίσουμε όμως ότι η συσκευή αυτή σταματάει τον πόνο αλλά όχι την αιτία που τον προκαλεί. Ωστόσο θα πρέπει να ξέρουμε ότι ο πόνος είναι ένα πρόβλημα με τεράστιες επιπτώσεις ειδικά όταν είναι χρόνιος. Όσο φοράει ο ασθενής την μικροσυσκευή δεν χρειάζεται να παίρνει φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση επαγγελματιών αθλητών, καθώς η λήψη φαρμάκων για την ανακούφιση του πόνου μπορεί να θεωρηθεί ως ντόπινγκ. Να σημειωθεί ότι η ερευνητική μας ομάδα σχεδίασε μια μελέτη ώστε να αξιολογήσει την επίδραση της τεχνολογίας των παλμικών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη επούλωση διαφόρων μυικών θλάσεων σε επαγγελματίες αθλητές ποδοσφαίρου”»επισήμανε ο κ. Πουλάς.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.