Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Διαβήτης τύπου 2 στα παιδιά: Συμπτώματα και θεραπεία


Ο διαβήτης τύπου 2 στα παιδιά είναι μια χρόνια κατάσταση που επηρεάζει τον τρόπο που το σώμα του παιδιού μεταβολίζει το σάκχαρο (γλυκόζη). Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια ασθένεια που συνδέεται συχνότερα με τους ενήλικες και ονομάζεται ενήλικος διαβήτης. Αλλά ο διαβήτης τύπου 2 στα παιδιά είναι σε άνοδο, και τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την επιδημία της παχυσαρκίας.

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στη διαχείριση ή την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρώει υγιεινά και να διατηρεί ένα υγιές βάρος τόσο από τη σωστή διατροφή όσο και από τη σωματική δραστηριότητα. Εάν η διατροφή και η άσκηση δεν είναι αρκετή για να ρυθμίσετε το διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά, μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία με ινσουλίνη.

Ο διαβήτης τύπου 2 στα παιδιά μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά. Μερικά παιδιά που έχουν διαβήτη τύπου 2 δεν έχουν κανένα συμπτώματα. Άλλοι βιώνουν:

Αυξημένη δίψα και ούρηση. Ένα παιδί μπορεί να πίνει περισσότερα υγρά και κατά συνέπεια ουρεί περισσότερο από το συνηθισμένο.

Αυξημένη πείνα. Χωρίς αρκετή ινσουλίνη, οι μύες και τα όργανα του παιδιού εξαντλούνται και πεινάνε περισσότερο.

Απώλεια βάρους. Το παιδί σας χάνει βάρος ενώ έχει αυξήσει το φαγητό που καταναλώνει.

Κόπωση. Εάν τα κύτταρα του παιδιού σας στερούνται τη ζάχαρη, μπορεί να αισθάνεται κόπωση και να είναι οξύθυμο.

Θολή όραση. Αν το σάκχαρο στο αίμα του παιδιού σας είναι πολύ υψηλό, μπορεί να επηρεάσει την όρασή του.

Συχνές λοιμώξεις. Ο διαβήτης τύπου 2, επηρεάζει την ικανότητα του παιδιού σας να θεραπεύσει και να αντισταθεί σε μολύνσεις.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό εάν το παιδί σας έχει υψηλό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα σημεία ή τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 όπως, αυξημένη δίψα και ούρηση, αυξημένη πείνα, απώλεια βάρους, κόπωση, θολή όραση, αργή επούλωση πληγών ή συχνές λοιμώξεις. Ο διαβήτης τύπου 2 αναπτύσσεται όταν το σώμα γίνεται ανθεκτικό στην ινσουλίνη ή όταν το πάγκρεας σταματά να παράγει αρκετή ινσουλίνη. Είναι άγνωστοι οι λόγοι για τους οποίους εμφανίζεται ο διαβήτης, αν και το υπερβολικό βάρος, η αδράνεια και οι γενετικοί παράγοντες φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο.

Ινσουλίνη: Το κλειδί για τη ζάχαρη

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που προέρχεται από το πάγκρεας, ένας αδένας που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το στομάχι. Η ινσουλίνη μειώνει την ποσότητα του σακχάρου στο αίμα του παιδιού και καθώς πέφτει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα το ίδιο κάνει και η έκκριση της ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Γλυκόζη: Η πηγή ενέργειας

Η γλυκόζη είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα που συνθέτουν τους μυς και άλλους ιστούς. Η γλυκόζη προέρχεται από δύο κύριες πηγές: την τροφή και το συκώτι.

Ήπαρ: Παραγωγή και αποθήκευση

Το ήπαρ λειτουργεί ως αποθήκη γλυκόζης και ως κέντρο κατασκευής. Όταν τα επίπεδα ινσουλίνης είναι χαμηλά, το ήπαρ απελευθερώνει την αποθηκευμένη γλυκόζη για να διατηρηθεί το επίπεδο της γλυκόζης εντός φυσιολογικών ορίων. Στο διαβήτη τύπου 2, η διαδικασία αυτή δεν λειτουργεί καλά, αντί να κινείται μέσα στα κύτταρα του παιδιού σας, η ζάχαρη συσσωρεύεται στο αίμα. Αυτό συμβαίνει όταν το πάγκρεας του παιδιού δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρα του παιδιού αντιστέκονται στη δράση της ινσουλίνης.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.