Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Λοιμώξεις στο αυτί. Πώς θα τις αποφύγουν τα παιδιά;


Τα παιδιά είναι τα συνήθη θύματα των λοιμώξεων του αυτιού. Για την ακρίβεια, 2 στις 3 φορές που τα παιδιά κρυολογούν, παθαίνουν και λοίμωξη στο αυτί. Οι κυριότερες αιτίες είναι ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ανώριμο και πως τα αυτάκια τους δεν «στραγγίζουν» τα υγρά τους τόσο καλά όσο των ενηλίκων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μόλυνσης των αυτιών;

Το κύριο προειδοποιητικό σημάδι της μόλυνσης είναι ο οξύς πόνος στο αυτί. Το παιδί σας μπορεί να δυσκολεύεται να μείνει ξαπλωμένο και να μην μπορεί να κοιμηθεί από τον πόνο, ενώ άλλα σημάδια που πρέπει να προσέξετε είναι: τα πρόβλημα ακοής, ο πυρετός, υγρό που στάζει από τα αυτιά, η ζαλάδα και η βουλωμένη μύτη.

Με τα μωρά ή τα παιδιά που είναι πολύ μικρά για να σας πουν τι τα πονάει, οι λοιμώξεις του αυτιού είναι ύπουλες. Γι’ αυτό πρέπει να προσέξετε αν το παιδί σας τραβάει η πιάνει το αυτί του ή αν δεν τρώει καλά. Τα πολύ μικρά μωρά συνήθως αρνούνται το μπιμπερό επειδή η πίεση στα αυτιά τους τα δυσκολεύει να καταπιούν.

Το «αυτί του κολυμβητή»

Πρόκειται για μια πολύ συχνή λοίμωξη στο εξωτερικό του αυτιού. Συμβαίνει συνήθως όταν το αυτί παραμένει υγρό για αρκετό καιρό και τα μικρόβια βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν. Ακόμη και αν το παιδί σας δεν κάνει κολύμπι, μια γρατσουνιά από μια μπατονέτα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Προσέξτε εάν το αυτί του παιδιού σας έχει φαγούρα ή αν πονάει όταν το αγγίζετε. Η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως μόνο φαρμακευτικές σταγόνες στο αυτί και διατήρηση των αυτιών στεγνών.

Σπάσιμο τυμπάνου

Εάν συσσωρευτεί στο εσωτερικό του αυτιού του παιδιού πάρα πολύ υγρό ή μεγάλη πίεση, μπορεί να σπάσει το τύμπανο. Εάν αυτό συμβεί, θα το καταλάβετε από το κίτρινο, καφέ, ή λευκό υγρό που θα υπάρχει στο αυτί του. Μπορεί το σπάσιμο του τυμπάνου να σας ακούγεται τρομακτικό, αλλά θεραπεύεται συνήθως σε 1-2 εβδομάδες.

Τι συμβαίνει μέσα στο αυτί κατά τη λοίμωξη;

Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ένα κανάλι που συνδέει το μέσο αυτί με το λαιμό. Διατηρεί τα υγρά και την πίεση του αέρα μέσα στο αυτί σταθερή. Τα κρυολογήματα, η γρίπη και οι αλλεργίες μπορεί να ερεθίσουν την ευσταχιανή σάλπιγγα και να κάνει τα αυτιά σας να πρηστούν.




Εάν η ευσταχιανή σάλπιγγα μπλοκαριστεί λόγω του οιδήματος αυτού, το υγρό συσσωρεύεται στο εσωτερικό του αυτιού. Έτσι, το καθιστά τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για τα βακτηρίδια και τους ιούς που μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις. Ο γιατρός με ένα ωτοσκόπιο φυσάει στο αυτί για κάνει το τύμπανο να δονηθεί. Αν δεν δονείται όσο θα έπρεπε υπάρχουν πιθανότητες να υπάρχει υγρό στο εσωτερικό του αυτιού.



Πώς αντιμετωπίζονται οι λοιμώξεις του αυτιού;

Καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά τη λοίμωξη, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να καταπολεμήσετε τον πόνου του παιδιού σας. Μια ζεστή πετσέτα στο εξωτερικό του αυτιού μπορεί να είναι καταπραϋντική και οι ωτικές σταγόνες μπορεί προσφέρουν γρήγορη ανακούφιση.

Οι λοιμώξεις των αυτιών συχνά εξαφανίζονται από μόνες τους γι 'αυτό μην εκπλαγείτε αν ο γιατρός σας προτείνει μια «βλέποντας και κάνοντας» προσέγγιση. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά, τόσο λιγότερο αποτελεσματικά γίνονται επειδή τα βακτήρια μαθαίνουν να αντεπιτίθενται στα κοινά φάρμακα.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε τις λοιμώξεις του αυτιού;

Η κυριότερη αιτία των λοιμώξεων αυτών είναι το κοινό κρυολόγημα. Αποφεύγοντας, λοιπόν, το κρυολόγημα ακολουθείτε τον καλύτερο τρόπο αποφυγής και των λοιμώξεων του αυτιού. Για να μείνετε μακριά από αυτά τα μικρόβια, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας να πλένει τα χέρια του καλά και συχνά. Κρατήστε, επίσης, το παιδί σας μακριά από το παθητικό κάπνισμα, φροντίστε να του χορηγούνται τα ετήσια αντιγριπικά εμβόλια θηλάστε το μωρό σας για τουλάχιστον 6 μήνες για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό της σύστημα.



Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.