Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Ένας στους τρεις διαβητικούς δεν γνωρίζει ότι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη


Την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων στο θέμα του σακχαρώδη διαβήτη, του σχεδιασμού πολιτικών πρόληψης και τη σπουδαιότητα της οργανωμένης προσπάθειας, επισήμανε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο, «Athens Diabetes Forum- Σακχαρώδης Διαβήτης και Διατροφή».

«Δεν μπορώ να ακούω άλλο ότι τα Ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα» τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι πρέπει να ξεκινήσει μία οργανωμένη προσπάθεια, αρχικά με παρεμβάσεις στα σχολεία.

Ένας στους τρεις διαβητικούς δεν γνωρίζει ότι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και από όσους το γνωρίζουν ένας στους τρεις δεν θεραπεύεται σωστά. Δηλαδή, η θεραπεία του είναι εκτός στόχων, ανέφερε κατά την ομιλία του ο ειδικός παθολόγος-διατροφολόγος, δρ Γιώργος Πανοτόπουλος.

Η συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία παραμένει το μεγάλο θέμα, επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, με τα ποσοστά συμμόρφωσης όσον αφορά τα δισκία να είναι 36 έως 39% και όσον αφορά την ινσουλίνη 64%. Ο κ. Χαλβατσιώτης παρατήρησε ότι οι νεότεροι σε ηλικία διαβητικοί είναι πιο δύσπιστοι και δύσκολοι ασθενείς, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας πιο πειθαρχημένοι. Εκτίμησε, δε, ότι δεν δίνεται ο απαραίτητος χρόνος από τους γιατρούς στους ασθενείς και τόνισε ότι η πρώτη επίσκεψη στον διαβητολόγο, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 45 λεπτά, ενώ οι υπόλοιπες επισκέψεις δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 15 λεπτά.

Τη σπουδαιότητα της πρόληψης και μέσα από τη σημαντική οικονομική διάσταση του θέματος, υπογράμμισε ο καθηγητής Οικονομικών Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, καθώς ο ρυθμισμένος ασθενής-διαβητικός «κοστίζει» στο σύστημα υγείας 1.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ ο αρρύθμιστος ασθενής-διαβητικός 1.600 ευρώ τον χρόνο. Επίσης, σημείωσε ότι ένας ασθενής-διαβητικός που παρουσιάζει επιπλοκές «κοστίζει» στο σύστημα υγείας 3.000 ευρώ τον χρόνο. Ο κ. Κυριόπουλος τάχθηκε υπέρ της δωρεάν παροχής των σχετικών φαρμάκων στους διαβητικούς με χαμηλά εισοδήματα.

Στο θέμα του σακχαρώδους διαβήτη η μόρφωση είναι πιο σημαντική από τη συμμόρφωση, υποστήριξε η πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων, Γκόλφω Γεμιστού και τόνισε ότι είναι λάθος να δίνουμε την τελευταία τεχνολογία στους ασθενείς, χωρίς να τους εξηγούμε πώς να τη χρησιμοποιούν. Επισήμανε, δε, ότι ο ίδιος ο ασθενής θα πρέπει να διαχειρίζεται την πάθησή του. Επίσης, η κ. Γεμιστού αναφέρθηκε στο στίγμα που, δυστυχώς, υπάρχει για τους διαβητικούς και το οποίο τούς οδηγεί σε απομόνωση και τους κάνει να αισθάνονται τύψεις και ενοχές για την πάθησή τους.

Η διδάκτωρ Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ελίνα Γκίκα, μίλησε για την έλλειψη ψυχολόγων και εξειδικευμένων νοσηλευτών στα δημόσια ιατρεία για τον διαβήτη, επισημαίνοντας ότι ο διαβητικός «φλερτάρει» με την κατάθλιψη.

Ο ειδικός παθολόγος-διαβητολόγος Χρήστος Ζούπας αναφέρθηκε στην εξέταση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, που καθορίζει και μπορεί να προλάβει έναν άνθρωπο που είναι στο προδιαβητικό στάδιο και τόνισε ότι σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, οι άνθρωποι που έχουν το κατάλληλο υποστηρικτικό περιβάλλον, καταφέρνουν να ζήσουν περισσότερο.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), Χρήστος Δαραμήλας, μίλησε για τη σημασία της οργάνωσης και λειτουργίας εξειδικευμένων μονάδων και ιατρείων για τον σακχαρώδη διαβήτη στα νοσοκομεία, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησης, αλλά και για όλες τις παρενέργειες.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.