Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Η σχέση της θερμοκρασίας του σώματος με… τη ζυγαριά


Η αδυναμία να «καίμε» θερμίδες μέσω της θερμότητας οδηγεί σε αύξηση του βάρους.

Η λαιμαργία σε συνδυασμό με την αδράνεια είναι ο πιο σύντομος δρόμος για αύξηση του σωματικού βάρους.

Δεν είναι όμως ο μοναδικός και σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μια νέα έρευνα, η αύξηση του σωματικού βάρους σχετίζεται και με έναν ακόμη παράγοντα, που μάλλον δε θα μας περνούσε από το μυαλό: τη θερμοκρασία του σώματός μας.

Ιταλοί ερευνητές ισχυρίζονται, ότι όταν κανείς δεν είναι σε θέση να παράγει «αρκετή θερμότητα σώματος» μπορεί να οδηγηθεί σε πρόσληψη βάρους, έως και 2 κιλά το χρόνο. Αντί να «καίει» περισσότερη ενέργεια για να διατηρεί ένα υγιές σωματικό βάρος, η χαμηλή θερμοκρασία σώματος «μεταφράζεται» σε ορισμένους ανθρώπους ως παχυσαρκία.

Η μέση θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είναι σε φυσιολογικά επίπεδα στους 37 βαθμούς Κελσίου, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ή τις δραστηριότητες με τις οποίες ασχολείται το άτομο.

Ο υποθάλαμος είναι το κέντρο ρύθμισης της θερμοκρασίας του εγκεφάλου. Διαθέτει υποδοχείς, οι οποίοι είναι ευαίσθητοι στη θερμοκρασία του αίματος που ρέει στο σώμα. Επιπλέον, ευαίσθητοι στη θερμοκρασία υποδοχείς που υπάρχουν στο δέρμα ανατροφοδοτούν πληροφορίες στον υποθάλαμο που σχετίζονται με τη θερμοκρασία στην επιφάνεια του δέρματος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail σε δημοσίευμά της, η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν «μια βιολογική ανικανότητα να παράγουν ικανοποιητική θερμοκρασία στον πυρήνα του σώματός τους». Ειδικότερα, οι ερευνητές βρήκαν ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με μια σημαντική μείωση της θερμοκρασίας του σώματος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτή η μειωμένη ικανότητα να «ξοδεύει κανείς ενέργεια μέσω της θερμότητας» -σε σύγκριση με τους αδύνατους ανθρώπους- θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροχρόνια πρόσληψη βάρους, εξήγησε ο Francesco Portaluppi, συντάκτης του περιοδικού Chronobiology International στο οποίο δημοσιεύτηκε η έρευνα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.