Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Τρόποι προστασίας των ψηφιακών σας δεδομένων


Συμβουλές για να κρατήσετε ασφαλή τα αρχεία σας.

Η ψηφιακή τεχνολογία έχει προσφέρει απίστευτα οφέλη σε καθημερινές μας δραστηριότητες, καθώς πλέον μπορούμε να ψωνίζουμε από τον καναπέ μας, να κανονίζουμε πληρωμές δίχως να περιμένουμε σε ουρές, αλλά και να επικοινωνούμε με φίλους μας όπου και αν βρίσκονται.

Ωστόσο, οι απειλές του πραγματικού κόσμου δεν παύουν να υπάρχουν και στον ψηφιακό, καθώς και εκεί καραδοκούν απατεώνες που με διάφορους τρόπους προσπαθούν να παγιδεύσουν τα θύματά τους, βάζοντας χέρι στα προσωπικά ψηφιακά τους δεδομένα.

Διαβάστε παρακάτω 10 τρόπους για να προστατεύσετε τα ψηφιακά σας δεδομένα…

Κρατήστε κρυφές τις ευαίσθητες πληροφορίες σας



Μην κοινοποιείται τα προσωπικά σας δεδομένα όπως τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, την ημερομηνία γέννησης, τη διεύθυνση, τον τραπεζικό λογαριασμό, τα ονόματα των γωνιών κτλ. Σε περίπτωση που σας ζητηθεί κάποιο προσωπικό σας δεδομένο, φροντίστε πρώτα να μάθετε γιατί σας το ζητούν και πώς θα χρησιμοποιηθεί και κατόπιν αν πιστεύετε ότι είναι ασφαλές, κοινοποιήστε το.

Εντοπίστε τις ενδεχόμενες απάτες



Δεν είναι σπάνιο να λάβετε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλων τρόπων, παραπλανητικά μηνύματα που φυσικά πρόκειται περί απάτης. Μάλιστα, οι ηλεκτρονικές απάτες, όσο περνούν τα χρόνια βελτιώνονται όλο και περισσότερο, κάνοντας πιο δύσκολη την αναγνώρισή τους. Αν παλιότερα τα spam email προέρχονταν από κάποιον… «νιγηριανό πρίγκιπα», σήμερα μπορεί να έρθουν από «τράπεζες», δήθεν χρηματοπιστωτικές εταιρείες ή ακόμη και από κοινωνικά δίκτυα. Πώς όμως θα καταλάβουμε ότι το email που λάβαμε από την τράπεζά μας και ζητά να αλλάξουμε τον κωδικό μας δεν είναι γνήσιο αλλά απάτη; Αρχικά, πρέπει να διακρίνουμε τυχόν ανορθογραφίες που δεν συνάδουν με ένα γνήσιο email. Κατόπιν, δεν πρέπει να εμφανίζεται κάποιος μη επίσημος αποστολέας ή η διεύθυνση του αποστολέα να είναι ελαφρώς διαφορετική από τη γνωστή ονομασία της τράπεζας. Επίσης, ένας γενικός χαιρετισμός («Αγαπητέ κύριε») αντί για το όνομά σας ή links προς περίεργες διευθύνσεις, θα πρέπει να σας προβληματίσουν. Τέλος, ας έχουμε κατά νου ότι οι περισσότερες τράπεζες, όπως και οι ίδιες έχουν γνωστοποιήσει, δεν ζητούν ποτέ προσωπικά δεδομένα μέσω email…

Ένας έξυπνος τρόπος για να διαπιστώσετε ότι έχετε να κάνετε με ψεύτικο site είναι να χρησιμοποιήσετε ένα λανθασμένο κωδικό πρόσβασης. Εάν σας επιτραπεί η είσοδος, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι βρίσκεστε σε ψεύτικο site, αν και βέβαια ίσως ο υπολογιστής έχει ήδη μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό. Από την άλλη, βέβαια, κρατήστε κατά νου ότι πολλά ψεύτικα sites έχουν προγραμματιστεί να βγάζουν μήνυμα λάθους σε κάθε απόπειρα εισόδου…

Χρησιμοποιείτε ισχυρούς κωδικούς



Οι ισχυροί, σύνθετοι κωδικοί είναι η πρώτη γραμμή άμυνας που έχετε στην προστασία των προσωπικών σας δεδομένων. Ιδανικά θα πρέπει να χρησιμοποιείτε διαφορετικούς κωδικούς για κάθε ηλεκτρονικό λογαριασμό που έχετε. Καθότι είναι φυσικά δύσκολο στη σημερινή εποχή να απομνημονεύσετε τόσους κωδικούς, φροντίστε τουλάχιστον να χρησιμοποιείτε διαφορετικό κωδικό στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Σε κάθε περίπτωση, οι κωδικοί σας θα πρέπει να περιέχουν αρκετούς χαρακτήρες, να είναι όσο το δυνατόν πιο ασαφής (πχ. ημερομηνίες γέννησης και αριθμοί τηλεφώνων αποκλείονται) και να περιέχουν πεζά, κεφαλαία, αριθμούς και ειδικούς χαρακτήρες.

Προσοχή στα δημόσια δίκτυα Wi-Fi



Αν και τα δημόσια δίκτυα στη γειτονική καφετέρια ή το ξενοδοχείο που διαμένετε μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο, χρειάζεται προσοχή στον τρόπο που το χρησιμοποιούμε. Για παράδειγμα, οι διαδικτυακές αγορές ή το e-banking δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πραγματοποιούνται μέσω δημόσιων δικτύων, καθώς είναι λιγότερο ασφαλή.

Γενικά οι ασύρματες συνδέσεις θέλουν προσεχτική διαχείριση, όποτε καλό είναι ότι βρισκόμαστε έξω να απενεργοποιούμε τόσο το Bluetooth, όσο και το δέκτη Wi-Fi εφόσον δεν επιθυμούμε να συνδεθούμε σε κάποιο συγκεκριμένο δίκτυο.

Διατηρείτε ενημερωμένα τα λειτουργικά σας συστήματα



Είτε πρόκειται για τον προσωπικό σας υπολογιστή, είτε για το κινητό ή το tablet σας, φροντίστε να τα κρατάτε ενημερωμένα με τα updates που κυκλοφορούν και συχνά κλείνουν κενά ασφαλείας. Μπορείτε μάλιστα να ενεργοποιήστε τη δυνατότητα των αυτόματων ενημερώσεων.

Ασφαλίστε τον υπολογιστή σας



Μην βασίζεστε μόνο στο λειτουργικό σας σύστημα για την προστασία των δεδομένων σας. Απαραίτητη είναι η χρήση λογισμικού προστασίας, καθώς και ασπίδας προστασίας (firewall), ώστε ιοί και spyware να μην βρουν τρόπο να προσβάλουν τα δεδομένα σας.

Παρόλο που το λειτουργικό σας είναι πιθανό να διαθέτει κάποια ασπίδα προστασίας και αποτελεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο άμυνας, για το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφαλείας, χρειάζεστε ένα firewall βασισμένο σε hardware, όπως είναι αυτά που διαθέτουν οι routers.

Τέλος, απαραίτητο είναι να έχουμε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων μας.

Χρησιμοποιήστε όνομα χρήστη και κωδικό στον υπολογιστή σας



Απαραίτητη κρίνεται η χρήση username και password στον προσωπικό μας υπολογιστή, που θα βάζουμε κάθε φορά που τον χρησιμοποιούμε, ενώ δεν θα ξεχνάμε να αποσυνδεόμαστε όταν τελειώνουμε τη δουλειά που κάνουμε. Έτσι, εάν -ω μη γένοιτο-, ο υπολογιστής σας κλαπεί, γνωρίζετε ότι ο κακοποιός θα έχει ένα επιπλέον εμπόδιο να διαβεί πριν διαβάσει τα αρχεία σας.

Κλειδώνετε τις φορητές σας συσκευές



Όπως χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας, έτσι πρέπει να κάνετε και με τις φορητές σας συσκευές. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι χρησιμοποιείται κωδικό πρόσβασης και ενεργοποιήστε κάθε μέσο προστασίας που παρέχει ο κατασκευαστής και το λογισμικό.

Κάντε συνετή χρήση των υπηρεσιών αποθήκευσης δεδομένων στο «σύννεφο»



Εάν και η χρήση υπηρεσιών αποθήκευσης δεδομένων στον ιστό γίνεται όλο και δημοφιλέστερη, χρειάζεται προσοχή στο τι καταχωρούμε εκεί. Παρά την ευκολία που η μέθοδος προσφέρει, η πρόσβαση στα αρχεία μας από τρίτους δεν είναι καθόλου δύσκολη υπόθεση. Έτσι, όταν θέλετε να μεταφέρετε εμπιστευτικά δεδομένα, καλύτερα να προτιμήσετε ένα USB stick με κρυπτογράφηση παρά το «σύννεφο».

Προσοχή στις αχρηστευμένες συσκευές



Όταν αγοράζετε ένα νέο κινητό ή υπολογιστή, μην εγκαταλείπετε την παλιότερη συσκευή ως έχει. Χρησιμοποιώντας κάποιο ειδικό πρόγραμμα ολικής διαγραφής δεδομένων, μπορείτε να καθαρίσετε πλήρως το μηχάνημα από κάθε αρχείο σας. Προσοχή χρειάζεται και στη μεταφορά δεδομένων από την παλιά στη νέα συσκευή, αλλά και στον καθαρισμό της, πριν τη δώσετε σε κάποιον άλλο ή απλά την πετάξετε στα σκουπίδια.

 

Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.